• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

05.07.2017

15:56

(VIDEO) PUTIN IZ KALINJINGRADA MOŽE DA UNIŠTI LONDON, PARIZ I BERLIN! NATO nema odgovor na RUSKU BAZU U EU!

Vesti

(VIDEO) PUTIN IZ KALINJINGRADA MOŽE DA UNIŠTI LONDON, PARIZ I BERLIN! NATO nema odgovor na RUSKU BAZU U EU!

Podeli vest

Kalinjingrad - ruska enklava koja se smatra najmilitarizovanijim delom Evrope. Odsečen od svog centra, on je, prema mišljenju nekih zapadnih analitičara, i najranjiviji deo Rusije. Međutim, da li je baš tako

Kalinjingrad, nemački Keningsberg, je najzapadnija ruska oblast, a sa ruskim saveznikom Belorusijom povezana Suvalkskim koridorom, strateški važnim pojasom dužine 65 kilometara duž poljsko-litvanske granice.

NATO se plaši da bi upravo ovde ruska vojska mogla da počne ofanzivu i brzo odseče baltičke države od ostalih država-članica Alijanse. 

Neosvojiva tvrđava

Širenjem Alijanse ka Istoku, Moskva je u Kaljingradu stvorila jedan od vojno najsnažnijih garnizona na svetu. Vojska je snabdevena PVO sistemima S-300 i S-400, tu je i baza Baltičke flote, čiji brodovi kontrolišu ulaz u Baltičko more i naoružani su krstarećim raketama "kalibar" koje su se proslavile u Siriji. 
Zapad posebno brine raketni kompleks "Iskander M", a tu je i radar "Voronjež" sa opsegom od 6.000 kilometara, koji kontroliše vazdušni prostor čitave Evrope, uključujući Veliku Britaniju.
Imajući u vodu vojni potencijal ruske vojske u Kalinjingradu, bilo koja vojna provokacija za svakog protivnika može biti poslednja.

Udar sablje

Tim povodom prošle nedelje je u okviru već tradicionalnih vojnih vežbi "Udar sablje" litvanska vojska sa saveznicima iz NATO-a održala vojne vežbe čiji zadatak je bio zaštita Suvalkskog koridora.

(FOTO/VIDEO) RUSKA MORSKA NEMAN: Pet činjenica o najvećem ratnom brodu zbog kojih VAŠINGTON ZAVIDI KREMLJU!

Kaljingrad su osnovali  još u srednjem veku nemački krstaši tevtonskog reda za vreme svoje ekspanzije na Istok. Nekada centar provincije Istočne Pruske, on je postao deo Rusije nakon Drugog svetskog rata, odlukom sila-pobednica na Potsdamskoj konferenciji 1945. godine. 

Godinu dana kasnije preimenovan je u Kalinjingrad. Nakon skoro 70 godina, taj grad od pola miliona stanovnika postao je glavna tačka konfrontacije Rusije i NATO-a. On je, sa jedne strane, potpuno okružen članicama NATO-a, a sa druge strane, gle paradoksa, on je i najveća pretnja za Alijansu.

VREME JE DA PUTIN SKINE RUKAVICE: U toku je bitka za Balkan, Moskva ne sme da ostavi Srbe da se sami bore protiv SAD!

Ta najzapadnija ruska oblast je sa ruskim saveznikom Belorusijom povezana Suvalkskim koridorom, strateški važnim pojasom dužine 65 kilometara duž poljsko-litvanske granice. U scenarijima hipotetičkog rata između Rusije i NATO-a njemu se daje ključna uloga. 

NATO se plaši da bi upravo ovde ruska vojska mogla da počne ofanzivu i brzo odseče baltičke države od ostalih država-članica Alijanse. ž

Poljski predsednik Andžej Duda je prošle godine izjavio da u slučaju sukoba NATO treba da pokuša da u prvom naletu okupira taj najzapadniji deo Rusije

Tim povodom prošle nedelje je u okviru već tradicionalnih vojnih vežbi "Udar sablje" litvanska vojska sa saveznicima iz NATO-a održala vojne vežbe čiji zadatak je bio zaštita Suvalkskog koridora.

OD BUGARA ZAVISI HOĆE LI SRBIJA DOBITI RUSKI GAS: I Nemci pritišću Sofiju da KAŽE NE AMERIMA!

- Ako zanemarimo političku pozadinu, sa strateške tačke gledišta taj koridor je važan za odbranu Litvanije. Ako se na Rusiju i njenu saveznicu Belorusiju gleda kao na protivnike, vežbanje odbrane koridora čini se prirodno, jer u slučaju da strane neprijateljske snage zauzmu taj koridor, Baltik će se biti potpuno odsečen od svojih saveznika iz NATO-a. Međutim, meni je potpuno nejasna logika Alijanse koja na Rusiju gleda kao na agresora. Da, nakon događaja u Ukrajini Rusija je pokazala da je spremna da štiti svoje nacionalne interese i interese na međunarodnoj sceni, ali to ne znači da Moskva ima neke planove da zauzme baltičke države - smatra beloruski vojni ekspert Aleksandar Špakovski.

Ruska pretnja

Poseban uloga u stvaranju fantoma zvanog "ruska pretnja" pripada SAD. Scenario ruskog zauzimanja Suvalkskog koridora i baltičkih država prvi put je ozbiljno počeo da se razmatra prošle godine, nakon objavljivanja izveštaja američke "RAND korporacije" pod nazivom "Povećanje potencijala obuzdavanja na istočnom obodu NATO-a". 

AP PHOTO

U dokumentu stoji da bi Rusija mogla da zauzme taj koridor za 36 do 60 sati na putu za Rigu i Talin. To su preuzeli zapadni mediji i stvorili pravu histeriju u državama regiona. Od tada se praktično svakodnevno objavljuju članci kako Rusi stoje pred Suvalkskim koridorom.

(VIDEO) RUSI BI ZBRISALI POLA BALTIKA ZA DVA DANA: NATO pretnja zasmejala je Putina do suza!

- Američki analitičari od 2000. godine u svim svojim listovima pišu da je baltički front neodbranjiv. Čak i slaba ruska vojska iz devedesetih godina prošlog veka je mogla da ga osvoji za 48 sati. Ali Rusija to ne namerava, jer joj to uopšte nije potrebno. Baltik ni u kojem slučaju nije pretnja Rusiji, jer je ofanziva iz baltičkog, kurlanskog kotla nemoguća. Makar tamo bilo 500 američkih tenkova. Oni će svi tamo i ostati, u tom kotlu - rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Jermolajev.

Panika na Baltiku

Scenario ruskog zauzimanja Suvalkskog koridora i baltičkih država prvi put je ozbiljno počeo da se razmatra prošle godine, nakon objavljivanja izveštaja američke "RAND korporacije" pod nazivom "Povećanje potencijala obuzdavanja na istočnom obodu NATO-a". 
U dokumentu stoji da bi Rusija mogla da zauzme taj koridor za 36 do 60 sati na putu za Rigu i Talin. To su preuzeli zapadni mediji i stvorili pravu histeriju u državama regiona. Od tada se praktično svakodnevno objavljuju članci kako Rusi stoje pred Suvalkskim koridorom.

On je dodao da je rat između Rusije i NATO-a nemoguć.

- Sećam se situacije sa mirotvorcima na prištinskom aerodromu. Kada je američki general rekao da se isteraju ruski padobranci, Britanac mu je odgovorio: 'Ja neću da započnem treći svetski rat zbog ludog američkog generala'. Rat između Rusije i NATO-a je rat za uništenje planete, a možemo da razgovaramo o nekim malim igrama vojnika. NATO, primivši u svoj sastav baltičke republike, čiju bezbednost ne može da osigura, usađuje im neopravdanu nadu i očekivanja. To će dovesti do toga da one počnu nepotrebno da se sukobljavaju sa Rusijom, ne razumejući da NATO ne može da ih odbrani - naglasio je Jermolajev.

Međutim, može se razmotriti i drugi scenario - pokušaj blokade Kalinjingradske oblasti. 

Treba reći da je Suvalkski koridor strateški važan za obe strane. Sa jedne strane, generali NATO-a govore da će se, ako Rusija zauzme koridor, sve baltičke jedinice NATO-a naći u kotlu, ali, sa druge strane, ne govore da bi Kalinjingradska oblast zbog sličnih akcija Alijanse pala u istu zamku. 

AP PHOTO

Poljski predsednik Andžej Duda je prošle godine izjavio da u slučaju sukoba NATO treba da pokuša da u prvom naletu okupira taj najzapadniji deo Rusije.

Neuništiva tvrđava

Međutim, da li je lako osvojiti Kalinjingrad? Zbog svog specifičnog položaja, Kalinjingradska oblast je odmah nakon ulaska u sastav Rusije dobila i posebnu ulogu. On predstavlja prvu liniju odbrane Rusije, jer se u njemu nalazi više vrsta oružja koje može da napadne protivnika i na kopnu, i na moru, i u vazduhu, pa i u kosmosu. 

Kaljingrad su osnovali u srednjem veku nemački krstaši tevtonskog reda za vreme svoje ekspanzije na Istok. Nekada centar provincije Istočne Pruske, on je postao deo Rusije nakon Drugog svetskog rata

Širenjem Alijanse ka Istoku, Moskva je u toj oblasti stvorila jedan od vojno najsnažnijih garnizona na svetu. Vojska najzapadnijeg regiona Rusije je snabdevena PVO sistemima S-300 i S-400, tu je i baza Baltičke flote, čiji brodovi takoreći kontrolišu ulaz u Baltičko more i mogli bi biti naoružani krstarećim raketama "kalibar" koje su se proslavile u Siriji. 

(VIDEO) MOSKVA ĆE PREUZETI NA SEBE KOSOVO, SRBIJA SAMO MORA DA UĐE U EAU I ODKB! Putinov savetnik ponudio Beogradu plan koji će naljutiti Amere!

Zapad posebno brine prebacivanje operativno-taktičkih raketnih kompleksa "Iskander M" kao odgovor na raspoređivanje američkog PRO u Evropi. Tu je i unikatni radar "Voronjež" sa opsegom od 6.000 kilometara, koji kontroliše vazdušni prostor čitave Evrope, uključujući Veliku Britaniju.

Imajući u vodu vojni potencijal ruske vojske u Kalinjingradu, bilo koja vojna provokacija za svakog protivnika može biti poslednja.

Evo kako izgleda Kalinjingrad!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ČITATELJKA

pre 6 godina

Ljudi kepeci su opasni za mir u svetu ako imaju veliku moć u državi - i Napoleon je jedan od primera koji potvrđuju to pravilo - zato što svoje frustracije nastale u detinjstvu i zadržane tokom celog života pokušavaju da izleče ili barem prikriju ratovanjem protiv drugih država ili protiv sopstvenog naroda.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Поредити Русију и Наполеона, у крајњем случају...- дегутантно...!? Шта сте Ви онда у животу.."прочитали"...?! Врло мало..или нимало...?! Зато: Књиге историје под хитно у шаке, ако желите бити "Читатељка"...!! Из Вашег писања и поимања реалности, зрачи... - "ШУВАРИЦА"...!!

Marcco

pre 6 godina

A šta to mogu Rusi da "unište" iz Kaljingrada a da ne mogu iz bilo kojed dela Rusije, s obzirom da su u posedu interkontinentalnih raketa. Kaljingrad je, a to je opšte poznato, čak i ovom geniju iz Poljske, prva linira ODBRANE a ne prva linija AGRESIJE.

brudica

pre 6 godina

samo da mi je znati ko se jos przi na ove gluposti

MICAŠUMICA

pre 6 godina

mislim da ga neki svojim pretnjama zasmejavaju odVLADIMIRA učiti učiti i samo učiti što naši pretodni grešili ....

Vasko

pre 6 godina

Pa moze niko ne kaze da ne moze. Ali se posle moze oprostiti od svoje zemlje.

Anarhista

pre 6 godina

Из дубина Атлантика је све као на длану.

nr

pre 6 godina

To nije nikakav Kaljingrad nego Kalinsberg, nemački grad koga su privremeno zaposeli rusi. Samo, ničija nije do zore gorela!

Juznoprugas

pre 6 godina

Od tog tvog Kenigsberga ostalo je samo secanje na njega kroz konjak "Stari Kenigsberg" koji Rusi prave iz sete na nekadasnji Nemacki grad. Ako si ikad bio u ovom gradu?Ne bi lupetao ovakve gluposti. Jednom prodjoh kroz ovu oblast i grad Kaljiningrad 2008 i jedva sam se izvukao iz njega!Ko je bio zna o cemo govorim i kako Ruski FSB proverava svakog putnika kroz ovu oblast i u vom gradu.Srpske vlasti treba da kazu nasim drzavljanima da se klone ovog grada ako nemaju ozbiljna posla u Kaljingradu!Jer je to zabranjen grad i svaki putnik koji putuje tamo bice podvrgnut ozbiljnoj proveri Ruskih bezbednosnih sluzbi!

Antonio

pre 6 godina

SVE PUTIN MOŽE ALI DA LI SE MOŽE UNIŠTITI I MOSKVA?????

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija