• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Web-tribune/informer.rs

12.07.2017

23:33

ŠPANIJA PRED HAOSOM NEVIĐENIH RAZMERA: Ako Katalonija pokuša da se otcepi Madrid će poslati vojsku!

Vesti

ŠPANIJA PRED HAOSOM NEVIĐENIH RAZMERA: Ako Katalonija pokuša da se otcepi Madrid će poslati vojsku!

Podeli vest

Ministarka odbrane Španije - Marija Dolores de Kospedal - izjavila je da su oružane snage zemlje dužne da zaštite njenu teritorijalnu celovitost

Te njene reči naišle su na podršku španskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procenili - kao direktnu pretnju primenom vojne sile protiv ove provincije koja želi da se preko referenduma odvoji od Španije i da postane nezavisna država.

De Kospedal je za vreme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obaveza armija i Civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrednosti i Ustava Španije, nego i njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

1. OKTOBRA SE RASPADA ŠPANIJA?! Katalonija će ODMAH PROGLASITI NEZAVISNOST ako referendum uspe!

- Uvek kada su Španiji bile potrebne njene Oružane snage - one su se odmah stavljale na raspolaganje.

U isto vreme je u parlament Katalonije stigao predlog zakona o referendumu o nezavisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih reči je već objavio: 

-Spremni smo da izvršimo sve što od nas traži Ustav zemlje i što nam naloži vlada Španije.

Španskim generalima je zabranjeno da se javno izjašnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na „katalonsko pitanje".

BAUK SECESIJE PRETI EU: Papa upozorava na "balkanizaciju" Evrope posle bregzita!

Predsednik vlade Katalonije, Karles Pudždemon, povodom ministarkinih reči je već izjavio:

- Vlada Španije - koja sada maše vojnim uniformama - pravi veliku grešku ako misli da će nas time zaplašiti.

Pudždemon je saopštio da će se "referendum nezavisnosti" - uprkos svim pretnjama i potezima zvaničnog Madrida - održati 1. oktobra.

BARSELONA KAO MONAKO Iako se Katalonija otcepi, Barsa ostaje u Primeri

Madrid će pokušati da zaustavi Kataloniju preko Ustavnog suda Španije koji će - kako se najavljuje - referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo održavanje.

Pudždemonove reči su najava da se Barselona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred pretnjom slanja španske armije da spreči otcepljenje Katalonije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
exSer b

pre 6 godina

Nesto mi Solana pade na pamet. Nemam pojma zasto.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija