• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vaseljenska.com

16.07.2017

22:08

ŠOKANTNO! GRČKI F-16  LETE ZA HRVATSKU: Zagreb poslao ponudu Atini za kupovinu POLOVNIH BORBENIH AVIONA?!

Vesti

ŠOKANTNO! GRČKI F-16 LETE ZA HRVATSKU: Zagreb poslao ponudu Atini za kupovinu POLOVNIH BORBENIH AVIONA?!

Podeli vest

Samo dan nakon trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovim u Solunu stigla je vest, da se naredne sedmice očekuje da će Hrvatsko ministarstvo odbrane (MORH) poslati zahtev u Grčku za ponudu za nabavu borbenih F-16 aviona izveštavju hrvatski i grčki mediji

Prema ovim informacijama, Hrvatska će sledeće nedelje na adrese pet zemalja poslati zahtev za ponudu lovačkih aviona. U igri su Južna Koreja, Švedska i američki avioni iz Sjedinjenih Država, Grčke ili Izraela.

Nakon 15 godina odlaganja, vreme je da se konačno krene u tu kupovinu, kažu analitičari. Na adrese švedskog „Saaba“ koji prizvodi „Gripen“, Južnokorejaca koji proizvode FA-50 i Sjedinjenih država, Izraela i Grčke koji nude polovne F-16 sledeće nedelje kreće zahtev za ponudu 12 borbenih aviona.

OPASNI PLANOVI KOMŠIJA, USTAŠE HOĆE U RAT?! Hrvati objavili da kupuju gripene i F16, A NAS OPTUŽUJU ZBOG MIGOVA!

Hrvatska je proučila recentna iskustva sa nabavkom borbenih aviona bratskih država članica NATO-a Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke i koristiće se njima, kažu u Ministarstvu odbrane, ali kako su svi ti slučajevi različiti, ne može se po tome zaključiti koji bi mogao biti hrvatski izbor.

Informacija je savršeno tačna, jer se Rojters poziva na izjavu hrvatskog Ministarstva odbrane. Podsećamo da Hrvatsko vojno vazduhoplovstvo želi obnoviti svoju flotu koja se sastoji od preostale borbene eskadrile MG-21 sovjetskog porekla, iako je od 2009. godine članica Atlantskog saveza i Evropske unije od 2013. godine. 

Reuters

Prema Hrvatskim tvrdnjama: „Postupak će se voditi transparentno, sistematski će se ispitati svaki segment. Dostavljene ponude će se detaljno analizirati. Zavisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uslovom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju MORH-a. 

Po prvobitnoj proceni situacije, mogućnost pronalaženja rešenja u Grčkoj nije verovatna, jer Grčko vojno vazduhoplovstvo navodno nije voljno da se odvoji od svog  F-16 Block 30, ili drugim rečima „nema šansi“.

Međutim, pošto je u pitanju novo rukovodstvo koje pokazuje znakove diferencijacije po nekim pitanjima u poređenju sa prethodnim, a u kombinaciji sa potencijalnim političkim pritiskom, kao i ideje za finansiranjem hitnog početka programa tehnološke nadogradnje na F-16 sa novcem od zakupnine F-16 Block 30, teoretski se situacija može promeniti.

AP/Photo

Pitanje je, kako Grčka može podstaći ekonomsku saradnju sa Hrvatskom, problem koji se može prevazići uz pomoć SAD, bilo direktno od strane vlade ili preko građevinske kompanije Lockheed Martin, koji će izvoditi program nadogradnje.

„Naravno, grčka strana je izrazila mogućnost slanja F-16 Hrvatskoj koje se može kombinovati sa nadogradnjom ΕΑΒ (Grčke Vazduhoplovne Industrije). Ali formulacija Hrvatske komunikacije sadrži preterana očekivanja, što je doduše uobičajena pojava i u našoj zemlji, zaboravljajući da je „kupac uvek u pravu“, nešto što se sistematski zaboravlja u vreme „rodnih godina“ i perioda kada smo priželjkivali kupca…“, konstatuje grčki list „Defence point“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 6 godina

Kako je krenulo, Hrvati će pre dobiti F 16 nego mi migove.

maki

pre 6 godina

Tako smo trebali i mi. Ko da bolje i jeftinije.

Drago

pre 6 godina

Neznam šta je tu ŠOKANTNO. Svako kupuje gdje hoće i ako mi kupujemo od Rusa oni će od nekoga drugoga.

Goran

pre 6 godina

Preterali ste sa ovakvim tekstovima..Koga briga šta ko kupuje!? Okruženi smo NATO zemljama i sad je baš bitno šta Hrvatska kupuje. Pominjete stalno MIg-ove..Pa kad ćemo ih dobiti? Smešna priča..

kineskiziszasaponiju

pre 6 godina

bilo bi dobro da premene jezik da ne moramo da ih gledamo u medijima svaki dan. neka kupe sta hoce samo tutanj asa njima da nam oci ne kvare.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Ако, ако...требаће хрватском естаблишменту.... - за "бежанију"..!!

djordje

pre 6 godina

Ne vidim razlog zbog cega tolika prasina se dize sto ce Grcka prodati avione F16 Hrvatskoj! koja glupost sa nase strane,a Rusi kad nam prodaju staru tehnologiju i avione mi se radujemo

Marija

pre 6 godina

Gde bi to Grci uradili, oni su tradicionalno prijateljski vezani za Srbiju.Valjda ce pre Srbiji ucinite nego bilo kojoj drugoj zemlji AKO SU NAM PRIJATELJI-

Miloš

pre 5 godina

Neka uzima oružje ko od koga hoće, samo dosta više nekog "ujedinjavanja" i samo "reciprocitet".

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija