• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2017

15:55

PUTIN SPREMA ODMAZDU ZBOG SPOMENIKA: Varšava uvredila Rusiju i 600.000 sovjeta koji stradali za Poljsku!

Vesti

PUTIN SPREMA ODMAZDU ZBOG SPOMENIKA: Varšava uvredila Rusiju i 600.000 sovjeta koji stradali za Poljsku!

Podeli vest

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko najavila je da Moskva sprema mere odmazde protiv Poljske kako bi je kaznila zbog nelegalnog i nemoralnog plana da ukloni spomenike sovjetskim vojnicima iz Drugog svetskog rata

Poljski predsednik Andžej Duda u ponedeljak je odobrio izmene zakona kojima se zabranjuje promocija komunizma i nalaže uklanjenje sovjetskih statua u roku od godinu dana, uključujući one kojima se odaje počast Crvenoj armiji.

Matvijenko, za koju Rojters navodi da je bliska saveznica ruskog predsednika Vladimira Putina, oštro je kritikovala taj potez i poručila da rusko Ministarstvo spoljnih poslova povlači mere odmazde, prenele su ruske novinske agencije.

Rojters podseća da su u fokusu spora različite interpretacije istorije dve zemlje.

Rusija, naime, smatra da se odlukom Poljske "pljuje u lice" više od 600.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote oslobađajući Poljsku od nacista, ali mnogi Poljaci danas gledaju na sovjetske vojnike kao na okupatore, a ne kao na oslobodioce.

MOR

Poljska je bila pod kontrolom Sovjetskog saveza više od četiri decenije nakon Drugog svetskog rata, a poslednji ruski vojnici napustili su tu zemlju 1993. godine.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Matvijenko, rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je Rojters na saopštenje koje je objavilo u utorak u kojem se navodi da će poljske akcije izazvati posledice po Varšavu.

Reuters

U saopštenju se navodi da je Poljska tim potezom prekršila rusko-poljski sporazum iz 1992-1994. godine u kojem je obećala da će zaštititi takve spomenike.

Poljske vlasti veoma dobro razumeju kakvu ozbiljnu uvredu nanose ruskom narodu i narodu zemalja koje su bile deo SSSR-a. Uprkos tome, u Varšavi oni svesno nastavljaju s tom nečuvenom provokacijom - navodi se u saopštenju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nin

pre 6 godina

Kako sada prekrajaju istoriju da bi udovoljili fasistima.

AS

pre 6 godina

SPOMENIKE NE TREBA RUŠITI JER SU OBELEŽJE JEDNOG VREMENA. LJUDI SU GUBILI ŽIVOTE ZA NJIHOVU SLOBODU A ONI IH DOŽIVLJAVAJU KAO NEPRIJATELJE I OKUPATORE A NATO IM SE USELIO KO OD ŠALE I ZAUZEO CELU ZEMLJU. TO JE OKUPACIJA.

vlada

pre 6 godina

Hitler je bio u pravu što je "sravnio" Varšavu 1939. godine, a "geto" je bio - više nego opravdan! Vi ste "ljudske" sramote!

pauna

pre 6 godina

ovo satanizovanje rusije podseca me na 1990 i satanizovanje srbije.

exSer b

pre 6 godina

Zahvaljujuci Rusima dobili su Gdinju, Gdanjsk.. Sleziju od Njemacke. Vrijeme je da se Slezija vrati njemackoj, Istra i Kvarner Italiji i Dalmacija Srbiji.

Novica Randjelovic

pre 5 godina

Ako se vratimo malo u istoriju saznacemo da je katolicka crkva podrzavala arijevsku doktrinu- fasizam tako da gledajuci danasnja dogadjanja balticke republike,Poljsku,Ukrajinu,Hrvatsku,su prevashodno katolicke zemlje u kojima katolicki poglavari imaju veliki uticaj na donosenje politickih odluka kao ova u Poljskoj koja direktno negira zasluge antifasistickog doprinosa sovjetske armije pravdajuci je borbom protiv komunizma a ja samo pitam a gde je taj komunizam posle raspada varsavskog ugovora i gde jos ima komunizma u svetu(osim u S.Koreji) koji preti demokratskim standardima katolickog klera.

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija