• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

23.07.2017

23:59

EVROPA SE NAORUŽAVA: Države jačaju odbranu, kupuje se pretežno POLOVNO NAORUŽANJE!

Vesti

EVROPA SE NAORUŽAVA: Države jačaju odbranu, kupuje se pretežno POLOVNO NAORUŽANJE!

Podeli vest

Prodaja polovnog oružja u Evropi je u porastu, što ukazuje da Evropljani odbranu shvataju sve ozbiljnije, ali će i uticati na pojavu inovacija

Ranije ove godine Estonija se udružila sa susedom Finskom i kupila korišćene haubice iz Južne Koreje. To nije veliki posao, Estonci su kupili 12 haubica a Finci 48. Ali to ilustruje novi trend u Evropi, da oružje iz "druge ruke" postaje traženo.

I to je dobra stvar, ocenjuje američki list "Amerikan interest", s obzirom na to da povećana potražnja pokazuje da Evropljani sve češće razmišljaju o odbrani, što će verovatno poslužiti i kao podstrek za nove inovacije.

Kenneth Kassens

- Pre 25 godina nismo imali ništa, ni oružje, ni vojnu infrastrukturu. Tako smo išli od vlade do vlade i kupili puno stvari. Neka oprema je bila izuzetno jeftina jer je bila na kraju svog životnog ciklusa. I neke stvari, kao što su vozila i lična oprema i oružje, čak su nam i donirani. Devedesete su bile kao Božić za zemlje srednje i istočne Evrope - rekao je Kusti Salm, glavnokomandujući u štabu Estonije za nabavku vojne opreme.

Opremu su prodavale ili donirale zapadnoevropske zemlje, uključujući Nemačku, Švedsku i Holandiju, koje je više nisu smatrale neophodnom. Zemlje bivšeg Varšavskog pakta, poput Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke Republike, Slovačke, Rumunije, Bugarske, koje su morale da udalje svoje oružane snage od sovjetske opreme, željno su kupovale materijal.

Tanjug

Kupovina korišćene opreme sa Zapada je obično prvi korak za svaku zemlju koja pokušava da se približi kvalitetu zapadnih oružanih snaga.

- Prodaja među vladama je popularna jer obično čini deo mnogo dubljeg sporazuma o odbrani koji omogućavaju veću međusobnu saradnju ili transfer tehnologije - rekao je Daniel Fiot, urednik za bezbednost i odbranu u "EUISS-u" (Institut za sigurnost Evropske unije Studije).

Nekadašnje zemlje Varšavskog pakta i 25 godina kasnije još kupuju oružje. Prošle godine Poljska je potrošila 26 odsto svog budžeta za odbranu na opremu, dok je Litvanija utrošila 28 posto, a Rumunija 26 posto. Litvaniji je potrebno više haubica i pešadijskih borbenih vozila, dok potrebe Poljske uključuju borbene helikoptere.

morh.rh

Iznenađujuće s obzirom na ove potrebe, prošle godine Litvanija je kupila 200 vojnih vozila od holandske vlade.

- Ministarstvo odbrane Letonije bilo je i veoma zainteresirano za viškove odbrambenog materijala. Pomaže nam da dobijemo određenu sposobnost u kratkom vremenskom okviru, koristeći opremu koja ima dokazane rezultate po pristupačnoj ceni - izjavio je Ajvars Purins, zamenik državnog sekretarijata za logistiku Letonije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 6 godina

S druge strane, Srbija nije kupila nijednu haubicu, pusku, tenk ili vozilo. Ako stigne ovih 30 polovnih iz Rusije onda je cak i to pun pogodak.

Dule

pre 6 godina

Ovo je prilika da im prodamo sve M48 sto imamo po magacina.Samo ne znam od koga Evropi preti opasnost samo izmisljaju neprijatelje da bi zlikovacka NATO alijansa opstala.

Izbori 2024

Vesti

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
Društvo

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

16.04.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija