• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2017

08:34

"NUTELA RAT"! Nemci priznali da su DISKRIMINISALI istok Evrope, od sada "nutela", ISTA ZA SVE!

Vesti

"NUTELA RAT"! Nemci priznali da su DISKRIMINISALI istok Evrope, od sada "nutela", ISTA ZA SVE!

Podeli vest

Čitav niz proizvodača pravi proizvode slabijeg kvaliteta za zemlje istoka Evrope i to je konačno došlo i u zapadne medije. Nemački proizvodač Balzen je konačno objavio: ubuduće će postojati samo jedan "evropski" keks, piše Dojče Vele

Optužbe su krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske grupe koju, osim ove dve zemlje, čine još Poljska i Češka.

Čitav niz međunarodnih koncerna za tržište Evropske unije i pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: po pravilu su to kvalitetniji proizvodi za zapad, a za istok proizvodi sa daleko više aditiva, aroma umesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umesto „pravih", navodi DV.

Optužba je na političkom nivou upućena Evropskoj komisiji, ali kako se navodi, i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom "Nutela sukobu" - nazvanom po poznatom namazu čiji se sastojci i čak ukus znatno razlikuju po zemljama gde se prodaju.

Kako DV ističe, nedavno je i nemačka televizija VDR objavila reportažu o nizu, pre svega prehrambenih proizvoda koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu.

Poznato je, navodi DV, i da to ne čine samo sa hranom: na primer i kozmetički proizvodi po sastojcima znaju da se razlikuju, iako se manje kvalitetne varijante često na istoku skuplje naplaćuju.

Kako se navodi, dopisnik ARD iz Brisela Ralf Zina je ove sedmice otkrio da je barem jedan nemački proizvodač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa Balzen, poznat na primer po keksu Lajbnic, najavio je da će ubuduće na keksu „sa maslacem" zaista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira gde u EU kupili njihov keks.

Upravo je, navodi se, Balzen uvek iznova bio primer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istocnoj Evropi: za zapadne potrošace je u keksu zaista bio maslac, ali za „siromahe Evrope" je u njima uglavnom bila palmina mast i arome maslaca.

Ali to prirodno ulje specifičnog ukusa u svežem obliku, ponešto crvenkaste boje, jedva može da se uporedi sa rafiniranim masovnim proizvodom koji se nudi svetskom tržištu - za koji postoji sumnja da je štetan i za ljudsko zdravlje.

Predstavnik Balzena je, navodi DV, dopisniku ARD-a rekao da od početka jula i u pogonu ovog proizvodača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po "nemačkom" receptu, dakle sa maslacem, a ne palminim uljem.

Iz tog pogona, kako se navodi, Balzenov keks stiže u većinu "novih" zemalja Evropske unije, ali će možda potrajati još koju sedmicu da se reše problemi sa skladištenjem nešto osetljivijeg keksa sa maslacem i dođe pakovanje gde će onda tačno pisati sastojci proizvoda. Ta kompanija više ne namerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.

Često se čuje argument proizvođača da se tako "prilagođavaju" ukusima tržišta.

Konkretno, piše DV, kada je reč o čokoladnom namazu Nutela, sastojci su praktično identični u Mađarskoj i Francuskoj, otkriva VDR.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 6 godina

Do koje krajnosti oni idu da bi uvecali profit i da bi ponizili istocno evropske drzave. Koliko ima stvari sto niko ne zna sa kojima truju narod i uticu im na zdravlje. I sve mislim da ce nesto da promenu nego ce mozda jos podici cenu i lagati da je proizvod prema standardu. Izgleda da je obmanjivanje potrosaca nemacka praksa u svim industrijama ukljucujuci i proizvodnju kola. Toliko su umesni da sakriju svoje obmane da ih je veoma tesko otkriti. Jedina odbrana od tih prevaranata je da se prestanu upotrebljavati nemacki proizvodi. Nazalost to ne znaci da su proizvodi drugih zemalja na nivou.

susjeda

pre 6 godina

Pas mater prefrigranu! Ne pomaže ni članstvo u EU. Kol'ko se ONO osililo! Da nisu raskrinkani, podcjenjivali bi nas do sudnjeg dana. Jedemo njihovo smeće, a to nam još i duplo naplaćuju... Treba kupovati domaće. Kad mi je već suđeno da me truju, nek me truju "moji".

ceo

pre 6 godina

Glup je onaj koji to davno nije provalio a jos gluplji onaj koji kupuje a zna da nije pravi proizvod. Kompleks, nepostovanje i nedostatak dostojanstva su iskoristili proizvodjaci iz EU da napune svoju kasicu prasicu na racun neukog i iskompleksiranog kupca sa istoka Evrope. U Srbiji se i to smatra statusnim simbolom. Gle, onaj jede Nutelu, Milku i sl.

Goran

pre 6 godina

Kaze u svim zemljama EU ce biti isti proizvod! Znaci nama opet nekvaliteni proizvodi.\n

zozon

pre 6 godina

mnogo važnije od sastava i kvaliteta je to da svi njihovi proizvodi sadrže GMO....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija