• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

25.07.2017

20:11

(VIDEO) OVO MOGU SAMO RUSI! PRAVE MOST DUG 19 KILOMETARA: Deset činjenica o Krimskoj ćupriji čiju je izgradnju NAREDIO PUTIN LIČNO!

Vesti

(VIDEO) OVO MOGU SAMO RUSI! PRAVE MOST DUG 19 KILOMETARA: Deset činjenica o Krimskoj ćupriji čiju je izgradnju NAREDIO PUTIN LIČNO!

Podeli vest

Most dugačak 19 kilometara sa automobilskim trakama i železničkim kolosecima, poznatiji JE kao Krimski ili Kerčanski most. Izgradnja teče po planu, a reč je verovatno jednom od najambicioznijih inženjerijskih projekata u ruskoj istoriji

Ruski ministar saobraćaja je 17. jula saopštio da je završeno 75% ove masivne saobraćajnice koja spaja Kerčansko poluostrvo na Krimu sa Tamanskim poluostrvom u Krasnodarskom kraju. Ministar se nada da će most biti otvoren u decembru 2018. godine.

Izgradnja ovog mosta je lična inicijativa predsednika Vladimira Putina. Projekat je tehnički veoma složen i zahtevan. Košta 228 milijardi rubalja (3,8 milijardi dolara). Navodimo bitnije detalje vezane za izgradnju Krimskog mosta.

(VIDEO) PUTIN SPREMA ORUŽJE ZA BLOKIRANJE KOSMIČKIH NAPADA: NATO u šoku, Rusija će sada biti nepobediva!

1. Ideja o izgradnji mosta je razmatrana čak i pre nego što je Krim ponovo postao deo Rusije. Ukrajinski i ruski eksperti su tokom 2000-ih istraživali mogućnost stvaranja saobraćajnog koridora između ovih dveju zemalja, a 2008. je postignut dogovor da se do 2014. godine izgradi Kerčanski most. Ti radovi, međutim, nikada nisu započeti.

2. Ova mega građevina se gradi sa obe strane, tako da bi do spoja trebalo da dođe negde na sredini. Projekat treba da bude završen do kraja naredne godine, i zato je na njemu angažovano preko 20 brodova i 5.000 radnika koji rade u tri smene radnim danom i vikendom. U izgradnji učestvuje preko 30 kompanija.

BIVŠI AMBASADOR MANTER: Rivalstvo SAD i Rusije na Balkanu, imaće uticaj i na relaciju između Trampa i Putina!

3. Kolovoz će imati četiri trake, te se očekuje da će most moći da primi 40.000 vozila dnevno. Brzina će biti ograničena na 120 km/č, od početka do kraja mosta će se stizati za desetak minuta, a prelazak se neće naplaćivati.

Printskrin Jutjub

4. Most će imati dva pružna koloseka, što znači da će dnevno preko njega moći da pređe 47 vozova maksimalnom brzinom od 120 km/č (putnički) i 80 km/č (teretni). Planirano je da most 2019. godine bude otvoren za železnički saobraćaj. Zasada je urađeno samo 55% železničke infrastrukture.

(VIDEO) AMERIČKI PORAZ U SIRIJI, UZROCI I POSLEDICE: Da li je Tramp popustio Putinu ILI JE NAPRAVIO HRABAR I JEDINI MOGUĆI POTEZ?!

5. Most neće predstavljati smetnju za plovidbu brodova kroz Kerčanski moreuz, jer će imati specijalan luk visok 35 i dugačak 227 metara, tako da će brodovi moći da prođu ispod njega.

6. Most se gradi u tektonski i seizmički aktivnoj zoni. Konstruktori su, međutim, uspeli da svedu potencijalnu opasnost na minimum koristeći tri tipa šipova. Zašiljeni šipovi se pobijaju 45 metara u morsko dno, cevni 90, a prizmatični 16 metara. Ukupno će biti pobodeno 7.000 šipova koji će držati 595 nosećih stubova Krimskog mosta.

(VIDEO) OVO PUTINOVO ORUŽJE BRANIĆE NEBO SRBIJE! Protiv S-300 nema odbrane, pogledajte kako dejstvuje!

7. Konstrukcija će biti otporna na zemljotrese jače od 9 stepeni Rihterove skale, i biće zaštićena od santi leda koje plutaju kroz moreuz tokom zime. Autori projekta su uzeli u obzir i druge prirodne faktore (poput oluja, talasa, potapanja i erozije obala), kao i potencijalni uticaj mosta na ekologiju.

Printskrin Jutjub

8. Arheolozi i demineri su pre početka radova detaljno pretražili morsko dno s obzirom na burnu istoriju Kerčanskog moreuza, naročito u Velikom otadžbinskom ratu kada su ovde vođene mnoge žestoke borbe. Pronađeni su mnogi predmeti koji imaju istorijsku vrednost, da i ne govorimo o 700 mina koje su neutralisane!

SA 300 NA SAT IZ PEKINGA U MOSKVU I DALJE U EVROPU: Rusija i Kina spremaju izgradnju superbrze železnice!

9. Krimski most će biti najveći most u Rusiji, ali i u celoj Evropi! Biće duži čak i od mosta Vaska de Game u Portugaliji (17,2 km).

10. Most će imati specijalno osvetljenje u bojama ruske zastave. Konstrukcija kolovoza će biti plava, železnička konstrukcija crvena, a ostali delovi će biti beli.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bravo

pre 6 godina

КРИМ ЈЕ РУСИЈА, КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!

Dr za rock and roll

pre 6 godina

Onda ce biti najduzi u evropi- svedsko danski je 15,80 km ali stoji na vestackom ostrvcetu i dalje nastavlja skoro 5 km tunelom.

Anarhista

pre 6 godina

Да су ослободили украјину, неби градили сад.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17