• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2017

22:28

IRAK IZBACUJE AMERE, ZOVE PUTINA U POMOĆ: Vašington potpuno izgubio uticaj na Bliskom istoku!

Vesti

IRAK IZBACUJE AMERE, ZOVE PUTINA U POMOĆ: Vašington potpuno izgubio uticaj na Bliskom istoku!

Podeli vest

Irački potpredsednik Nuri el Maliki ne dozvoljava da SAD naprave baze u njegovoj zemlji. On je pozvao Rusiju da poveća svoje političko i vojno prisustvo u Iraku jer smatra da će to doneti stabilnost u regionu

Irak namerava da izbaci Amerikance sa svoje teritorije i traži od Rusije da poveća svoje prisustvo.

Vlada u Bagdadu smatra da su SAD Iraku nanele veliko zlo jer su odgovorne za nastanak Islamske države (ISIS), a s druge strane veruje da ruski predsednik Vladimir Putin jedini može da donese stabilnost u regionu i reši ključne svetske probleme.

Istorijske veze

Potpredsednik Iraka Nuri el Maliki, koji od ponedeljka boravi u poseti Rusiji, izjavio je da bi rusko vojno i političko prisustvo u njegovoj zemlji donelo ravnotežu na celom Bliskom istoku i u severnoj Africi.

Ravnoteža

Rusko prisustvo u Iraku bi donelo ravnotežu koju u političkom smislu ne bi niko mogao da naruši
Nuri el Maliki

- Dobro je poznato da Rusija ima istorijski jake veze sa Irakom. Zbog toga bismo voleli da Rusija znatno poveća svoje prisustvo u našoj zemlji, i političko i vojno. Na taj način bi bio uspostavljen balans od kog bi koristi imali i region i narod - rekao je Maliki.

On je istakao da Bagdad želi bliže veze s Moskvom jer veruje u rusku ulogu u rešavanju većine ključnih međunarodnih problema.

- Rusko prisustvo u Iraku bi donelo ravnotežu koju u političkom smislu ne bi niko mogao da naruši. Danas nam je ruska pomoć u Iraku potrebnija nego ikad - naveo je irački potpredsednik.

 

 

S druge strane, Maliki je istakao da Amerikanci u Iraku nisu dobrodošli.

- Oni pokušavaju sebi da pripišu zasluge za oslobađanje Mosula od ISIS. Da, oni su nas podržali iz vazduha, ali glavne zasluge idu iračkim vojnicima, narodnim milicijama i iračkom ratnom vazduhoplovstvu. Žao mi je, ali Amerika nije oslobodila Mosul. Realno, to je velika pobeda iračke armije, koju smo skupo platili sa čak 20.000 mrtvih i ranjenih vojnika i policajaca - istakao je Maliki.

Reuters

Prema njegovim rečima, SAD su pružale pomoć iračkoj vojsci i savezničkim snagama, ali su pre toga doprinele nastajanju ISIS.

- Islamska država podseća na talibane, koje je stvorila Amerika kako bi se suprotstavila SSSR u Avganistanu. Na isti način su SAD napravile ISIS kako bi se suprotstavile Iraku, koji je odbio da blokira Siriju, bio protiv uspostavljanja zone neletenja u Siriji i protiv američkih vojnih baza - objasnio je Maliki.

Lavrov: Podržavamo borbu Iraka protiv terorista

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je, nakon sastanka sa Nurijem el Malikijem, naveo da Moskva podržava napore Bagdada da normalizuje situaciju u zemlji, prvenstvo uklanjanjem terorističke pretnje.
- Veoma je važno da Bagdad ne prestane da se bori protiv terorizma nakon pobede nad ISIS u Iraku. Bitno je da svoju borbu nastavi u kontekstu međunarodnih napora za uništenje terorističke pretnje širom sveta, uključujući Siriju, Libiju, Jemen i druge zemlje - naveo je Lavrov.

Kako je dodao, Vašington sada traži da uspostavi vojne baze na iračkoj teritoriji kako bi održao svoj uticaj u regionu, ali to neće dobiti.

- Iračko društvo je protiv stranih vojnih baza na svojoj teritoriji. To sam već Amerikancima rekao i upozorio ih da smo protiv njihovog povratka u Irak i pravljenja baza na našem tlu - bio je jasan Maliki.

Ruske metode drugačije

I analitičari su u potpunosti saglasni s tim da bi Rusija trebalo da poveća svoje prisustvo u Iraku kako bi se uspostavila stabilnost na Bliskom istoku.

- Amerikanci su razorili Irak, prvo nakon invazije 2003, a onda i u operacijama protiv ISIS. Vlada u Bagdadu shvata da Rusija ima potpuno drugačije metode. To se pokazalo u Siriji, u kojoj ruske snage potpuno drugačijom strategijom od američke odnose pobedu nad teroristima. Samo prisustvom Rusije na Bliskom istoku moguće je očuvati mir u tom regionu - smatraju analitičari.

Prema njihovim rečima, Rusiji čak ne treba vojna baza u Iraku da bi očuvala stabilnost na Bliskom istoku nakon poraza ISIS.

- Iraku su sad potrebne investicije, obnova i ekonomska stabilnost. To je nešto u čemu Moskva može mnogo da pomogne. Takođe, zajednička komanda za borbu protiv terorizma značajno bi uticala na stabilnost u regionu - kažu stručnjaci.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vrca

pre 6 godina

Dobra procena Predsednika Iraka da se osloni na Rusiju!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija