• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

04.08.2017

19:30

DA NEĆE I SRBI? Ova zemlja se odrekla ĆIRILICE!

Vesti

DA NEĆE I SRBI? Ova zemlja se odrekla ĆIRILICE!

Podeli vest

Predsednik lično pokrenuo inicijativu...

Vlasti Kazahstana su nedavno objavile da će ta zemlja odustati od ćirilice i da će svoj kazaški jezik u skorije vreme u potpunosti izražavati latiničnim alfabetom. Štaviše, postoji predlog da se Kazahstan na njihovom maternjem jeziku više ne piše kao "Kazakhstan", nego "Qazaqstan".

Plan je da prelazak na latinicu bude okončan do kraja ove godine. Kazaški pripada turskoj porodici jezika i srodan je turskom, azerbejdžanskom i uzbekistanskom, koji su odavno na latinici. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tokom istorije, Kazahstan se služio raznim pismima da izrazi svoj jezik, pa čak i latinicom i to između 1929. i 1940. Ćirilicu je uveo Sovjetski Savez, nakon što je uspostavio kontrolu nad Kazahstanom i od tada je u upotrebi. 

Predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev predložio je promenu još 2012. Ove nedelje je vlada najavila uspostavljanje nove komisije, koja će razraditi detalje "novog" pisma. 

Ako sve bude išlo po planu, država će potpuno preći sa ćirilice na latinicu, uključujući sve oznake i dokumentaciju, do 2025. Iako je Kazahstan specifičan primer, ovo ipak deluje kao trend koji će se nastaviti. Poznato je da latninica, pre svega zahvaljujući Internetu i apsolutnoj dominaciji engleskog jezika ima ogromnu zastupljenost, pa je ćirilica postala "ugrožena vrsta" među pismima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlah alija

pre 6 godina

pa zar se nisu odrekli, evo informer za koji tvrde da su najtiraznije novine u srbiji pise latinicom,zasto jel zato sto vecina srba preferira zapadno evropsko

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija