• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.08.2017

18:50

ŠOK, TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK SAD! Američkom lideru protivnici u Kongresu preoteli vlast!

Vesti

ŠOK, TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK SAD! Američkom lideru protivnici u Kongresu preoteli vlast!

Podeli vest

Šef bele kuće u zemlji nije uradio ništa što je hteo jer su ga nadjačali protivnici u Kongresu. Novim zakonom kojim se uvode sankcije Rusiji njemu su smanjili nadležnosti i oduzeli pravo da se bavi i spoljnom politikom, smatraju analitičari

Donald Tramp praktično više nije predsednik SAD, saglasni su analitičari.

Oni navode da Tramp na domaćem planu dosad nije uspeo da uradi ništa što je hteo jer su ga svaki put nadjačali protivnici u Kongresu, a sada su mu oni oduzeli i pravo da se bavi spoljnom politikom svoje zemlje.

Primoran da sebe ošteti

Stručnjaci smatraju da je Tramp doživeo težak udarac, kakav se nijednom predsedniku SAD pre njega nije dogodio. On je bio primoran da potpiše novi zakon kojim se uvode sankcije Rusiji, ali i njemu oduzima izvršna moć.

Prvi put jedan predsednik SAD neće moći da odluči o jednoj velikoj stvari, kakva je podizanje ili ublažavanje nametnutih sankcija, bez prethodnog odobrenja oba doma Kongresa.

Ruski saradnik
Tramp nije imao šanse da odbije potpisivanje zakona jer bi ga u suprotnom proglasili izdajnikom i svrgli
Aleksandar Safonov

Politički analitičar Aleksandar Safonov smatra da je američki predsednik upao u zamku svojih mnogobrojnih protivnika.

- Oni su ga bukvalno naterali da potpiše zakon koji smanjuje nadležnost predsednika. Nije imao nikakve šanse da to odbije. Da je uložio veto ili odbio da potpiše zakon optužili bi ga da sarađuje s Rusijom, što odavno pokušavaju, proglasili bi ga izdajnikom i svrgli sa funkcije. Međutim, sada Tramp ne samo da ima problem u domaćoj politici, već su mu ruke vezane i u spoljnoj - objašnjava Safonov.

 

 

Prema navodima tog eksperta, svaki sledeći potez predsednika SAD biće žestoko kritikovan.

- Ovaj novi zakon je prilično nejasan. Kongres je ostavio nekoliko "rupa", koje bi mogle da odrede na koju stranu će odnos sa Rusijom krenuti. S jedne strane, Trampa optužuju da je odgovoran za ovo što se desilo, a s druge, uskraćeni su mu skoro svi instrumenti da vodi efikasnu spoljnu politiku. U svakom slučaju će biti kriv, bez obzira na to šta može, a šta ne može da uradi - kaže Safonov, i naglašava da će Trampovi protivnici sada raditi na tome da mu oduzimaju jednu po jednu nadležnost.

 

 

S njim je saglasan i direktor ruskog naučno-istraživačkog Instituta za političku sociologiju Vjačeslav Smirnov.

Sve je na Kongresu
Kongres je preuzeo izvršnu vlast, što nije dobro jer on obično služi interesima medija i lobistima
Vjačeslav Smirnov

On kaže da je i sam Tramp svestan svega i da je javnosti pokušao da objasni o čemu je reč. Rekao je da zakon ima mane i da ga je potpisao protiv svoje volje, ali da je to morao da uradi zbog jedinstva nacije.

- To je bila poruka Amerikancima. Rekao im je da je zakon u suprotnosti sa ustavom SAD - kaže Smirnov.

U nemilosti

On dodaje da je zakon samo delimično uperen protiv Rusije, već da u većoj meri odslikava unutarpolitičku borbu u američkom establišmentu.

- To je zajednička borba demokrata i republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa protiv Trampa i njegovog slabog tima. Američki poslanici su preuzeli izvršnu vlast, što nije dobro, jer oni obično služe interesima medija, javnog mnjenja i raznim lobistima - objasnio je Smirnov.

I pojedini američki analitičari smatraju da Tramp zapravo više nije predsednik.

- Nalazi se u nemilosti Kongresa, koji u većini čine njegovi protivnici iz obe stranke. Oni nameravaju da preuzmu kompletnu vlast u zemlji ili da sačekaju da Tramp napravi i najmanji pogrešan potez i smene ga s mesta predsednika. Ljudima koji su dugo bili na vlasti u SAD ne odgovora to što Tramp želi da menja stvari, jer će ostati bez milionskih profita - istakao je američki politikolog Pol Stivenson.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

Ha,ha,ha,to kaubojsko uvodjenje nasilnicke demokratije po celom svetu je izgleda stiglo i njih same,sad su nasilnicki orijentisani prema onom, koga su sami izabrali i to ce im na kraju doci glave,bog bavi ali ne zaboravlja i njegova je uvek poslednja.Vraca im za sve zemlje koje su unazadili i to s kamatom.Zao mi je Trampa jer je on dobricina koja je upala u zmijarnik najotrovnije vrste.\n

miki delija

pre 6 godina

terorista klinton jos uvek hara nezaustavljivo to je covek koji je 16 godina vladao ubilackom politikom amerike da se izvede pred licem pravde jednom zauvek

Tralala

pre 6 godina

Ceo svet da se udruzi i unisto to leglo fasizma i kriminala...ODMAH Sutra je kasno!!!

Lala iz Banata

pre 6 godina

Ниједан Преседник САД-е није био Председник, осим Линколна и Џона Кенедија...!!...Знамо како су завршили,,,,

surovi

pre 6 godina

Sunovrat amerike je počeo kad je za predsednika izabran "glumac" !!! Tragedija se nastavila dolaskom obame a totalni haos je nastao sadašnjim izborom ... Laku noć ameriko gde god bila ...

branko1

pre 6 godina

I dobro je.On se sa svojom funkcijom zaje*ava

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija