• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.08.2017

21:10

PUTIN PRAVI MOĆAN SAVEZ S KINEZIMA! Kremlj ne žali zbog prekida saradnje sa zapadnim zemljama!

Vesti

PUTIN PRAVI MOĆAN SAVEZ S KINEZIMA! Kremlj ne žali zbog prekida saradnje sa zapadnim zemljama!

Podeli vest

Nakon novih američkih sankcija Moskvi, ruski predsednik će sklopiti pakt sa kineskim liderom Si Đinpingom. On podrazumeva saradnju u svim sferama - od ekonomske do vojne, kažu analitičari

Ruski predsednik Vladimir Putin će se nakon uvođenja novih sankcija, koje su SAD nametnule njegovoj zemlji, u potpunosti okrenuti Kini, navode analitičari. Prema njihovim rečima, Putin namerava da napravi moćan savez sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji će obuhvatati sve sfere - od ekonomske do vojne.

Trgovina i energetika

Saradnik na Akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju kineskog ministarstva trgovine Baj Ming smatra da će nove američke sankcije bez dileme Moskvu u potpunosti okrenuti Pekingu.

- Amerika i EU veruju u politiku sankcija, međutim, cena toga je visoka jer će na njima profitirati zapravo Kina. Saradnja između Moskve i Pekinga će naročito biti povećana u trgovini i investicijama u infrastrukturu. Na taj način Kina će zapravo ući u sve sektore u kojima je Rusija sarađivala sa Zapadom - navodi Ming.

PUTIN PORUČIO DA NAPAD NA ABHAZIJU ZNAČI RAT SA RUSIJOM! Moskva poslala jasno upozorenje SAD i Gruziji!

Tanjug

Njegove kolege iz Moskve smatraju da će se saradnja dveju zemalja značajno proširiti i ističu energetski sektor, u kojem je Rusija jedna od vodećih zemalja u svetu. Igor Juškov, stručnjak u ruskom Nacionalnom fondu za energetsku bezbednost kaže da bi Kina mogla da učestvuje u izgradnji gasovoda "Severni tok 2" i "Turski tok", budući da je američkim sankcijama to zabranjeno evropskim firmama.

- Kineske kompanije ovladale su tehnologijama kao i zapadne. Rusija lako može da pronađe partnera u Kini kad je izgradnja gasovoda u pitanju. Na taj način ne bi zavisila od Zapada, a Evropa bi izbegla sukob sa SAD - objašnjava Juškov ističući da je Kina veoma zainteresovana za ulaganja u tom sektoru.

Putinov plan podrazumeva okretanje istoku, a naročito Kini, sa kojom Rusija ima izuzetno dobre veze
Oleg Safonov

I Jurij Tavrovski, stručnjak za kineske studije, smatra da je saradnja Kine i Rusije u energetskom sektoru obećavajuća.

- Energetika je prioritet za Kineze. Većina njihovih investicija u Rusiji namenjena je upravo energetskom sektoru. Ta saradnja će se sada produbiti, budući da su se na udaru sankcija našle ruske naftne kompanije - smatra Tavrovski.

Analitičari podsećaju da je Kina već produbila saradnju sa Rusijom nakon prethodnog seta zapadnih sankcija.

- Kina je u julu uložila 11 milijardi dolara u dva ruska investiciona fonda koja su pod sankcijama SAD. Takođe, dve zemlje imaju mnoštvo zajedničkih projekata u infrastrukturu, uključujući i takozvani novi put svile - kažu stručnjaci.

Tanjug/AP

Oni dodaju da bi ta ekonomska saradnja mogla samo da ojača, ali ističu da će Rusija i Kina sada oformiti i jedan veliki vojni blok.

Rusija odustaje od dolara

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je juče da će njegova zemlja pojačati napore kako bi smanjila zavisnost od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute.
- Svakako ćemo intenzivirati napore koji se odnose na supstituciju uvoza, smanjenje zavisnosti od američkih platnih sistema, kao i dolara kao obračunske valute. To postaje naša primarna potreba - rekao je Rjabkov.

- Rusija godišnje izveze Kini vojnu opremu vrednu dve milijarde dolara. Vojske dveju zemalja već imaju redovne zajedničke vežbe. Takođe, sarađuju u vojno-tehnološkim projektima, kao i na svemirskom programu. Iako je Putin pre nekoliko meseci rekao da saradnja njihovih armija ne znači formiranje novog vojnog bloka, skoro je izvesno da će se to sada promeniti - objašnjavaju eksperti.

Tramp nemoćan

Prema njihovim rečima, Putin je dosad čekao da vidi da li će američki predsednik Donald Tramp uspeti da se odupre tamošnjoj političkoj eliti, a odgovor je dobio početkom avgusta kad su Rusiji uvedene nove sankcije.

- Sada je jasno da Tramp u SAD ne može ništa da uradi. Jasno je da od njega apsolutno ništa ne zavisi i da Ameriku vodi establišment koji je proteklih osam godina bio na vlasti. Međutim, Putin je oduvek imao "plan B". On podrazumeva okretanje istoku, a naročito Kini, sa kojom Rusija ima izuzetno dobre veze. Naročito je značajno i to što Putin i Si Đinping imaju lično veoma dobar odnos i što se slažu u vezi sa skoro svim međunarodnim pitanjima. Na to treba gledati više kao na prirodni savez, a ne na iznuđeno rešenje - ističe ruski politikolog Oleg Safonov.

Podsetimo, Vašington je Rusiji prošlog četvrtka uveo nove sankcije zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore u SAD. Nove mere teško pogađaju najvažnije ruske ekonomske sektore, poput vojne industrije, energetike, železnica i banaka. Prvi put sankcije Moskvi će uticati i na evropske firme koje posluju sa ruskim u oblasti energetike.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija