• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.08.2017

21:44

TRAMP BACA NUKLEARKU NA KIMA: Preti svetski sukob, Vašington na korak od odluke o novom ratu?!

Vesti

TRAMP BACA NUKLEARKU NA KIMA: Preti svetski sukob, Vašington na korak od odluke o novom ratu?!

Podeli vest

Lider SAD će morati da udari na Severnu Koreju, čak i nuklearkom, da bi ostao na vlasti. Njegovi protivnici od njega traže da preduzme konkretne akcije pre nego što Pjongjang napadne Ameriku

Američki predsednik Donald Tramp moraće da napadne Severnu Koreju, ako treba i nuklearkom, ako želi da ostane na vlasti, smatraju stručnjaci. Oni navode da njegovi protivnici insistiraju na tome da ne preti na prazno, već da preduzme konkretnu akciju protiv severnokorejskog lidera Kim Džong Una pre nego što on napadne SAD atomskom bombom.

Bezizlazna situacija

Grupa senatora koji Trampu od samog početka rade o glavi, na čelu sa republikancem Džonom Mekejnom, već je započela kampanju koja ima za cilj da izazove rat. Ta grupa je juče otvoreno počela da provocira Trampa nakon što je on poručio Severnoj Koreji da će je snaći "vatra i bes kakve svet dosad nije video ukoliko nastavi da preti SAD".

Vatra i bes
Severnu Koreju će snaći vatra i bes kakve svet dosad nije video ukoliko nastavi da preti SAD
Donald Tramp

- Morate biti sigurni da možete da uradite ono što kažete. Veliki lideri koje poznajem ne prete ukoliko nisu spremni da deluju, a nisam siguran da je predsednik Tramp spreman na akciju - izjavio je Mekejn.

Njemu su se pridružile i demokratske kolege. Senator Čak Šumer iz Njujorka takođe je svojim komentarima poručio Trampu da krene u napad.
- Treba da budemo čvrsti i promišljeni kad je Severna Koreja u pitanju. Nepromišljene reči nisu strategija da sačuvamo Ameriku - naveo je Šumer.

Kim: Gađaću Guam raketama

Nakon Trampovih zapaljivih izjava i slanja bombardera u misiju nad Korejskim poluostrvom, režim severnokorejskog lidera Kim Džong Una juče je zapretio da će gađati ostrvo Guam u Pacifiku, gde se nalazi američka vojna baza.
Pjongjang je naveo da trenutno pažljivo razmatra operativni plan kako bi gađao samo ostrvo i zone oko Guama, i to balističkom raketom srednjeg dometa "hvasong-12".
- Plan se privodi kraju, a biće sproveden čim to lider Severne Koreje Kim Džong Un odluči - istakla je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Njegov stranački kolega Eliot Engel, član komiteta za spoljnu politiku Predstavničkog doma Kongresa, upozorio je na to da je Tramp prešao crtu i da više nema nazad.
- Severna Koreja je realna pretnja, a predsednikova reakcija sugeriše da on razmišlja o upotrebi američkog nuklearnog oružja kao odgovor na pretnje severnokorejskog despota- rekao je Engel.

Takve komentare Trampovih protivnika analitičari tumače kao klasičnu provokaciju.
- Oni zapravo žele da Tramp započne rat protiv Severne Koreje. Iako su navodno osudili Trampovu retoriku, oni su mu u stvari poslali poruku da sad ne sme da se povuče. U Vašingtonu ima mnogo onih koji zagovaraju takav sukob u koji bi mogao da bude uvučen ceo svet, na prvom mestu Rusija i Kina - objašnjavaju američki analitičari.

Osim toga, i ruski mediji navode da će Tramp morati da napadne Severnu Koreju ako želi da ostane na vlasti.
- Videli smo šta mu se desilo sa poslednjim sankcijama Rusiji. Njegovi protivnici u Kongresu, isti oni koji ga sada provociraju, naterali su ga da potpiše zakon kojim bespotrebno uvodi sankcije Moskvi, ali i kojim mu se smanjuju ovlašćenja. Tramp se i sad nalazi u bezizlaznoj poziciji i moraće da uradi sve šta politička elita u SAD želi - pišu ruski mediji.

Informer

Nuklearni arsenal SAD je spreman

Da bi Donald Tramp zaista mogao da napadne Severnu Koreju nuklearnom bombom, potvrdio je i on sam.
- Moja prva predsednička naredba bila je da se renovira i modernizuje naš nuklearni arsenal. Sada je mnogo jači i moćniji nego ikad pre - naveo je juče Tramp na Tviteru.
On je zatim upozorio da se neće ustručavati da iskoristi atomsko oružje kako bi pokazao da su SAD najveća i najmoćnija svetska sila.
- Nadam se da nikad nećemo morati da iskoristimo tu svoju moć, ali nikad nećemo dozvoliti da neko spori da smo najmoćnija nacija na svetu - napisao je Tramp.

Prema njihovim navodima, pred Trampom je teška odluka.
-Agresivni kongresmeni i senatori, željni krvi, primoraće Trampa da napadne Pjongjang, možda čak i nuklearkom, kako bi pokazali da je Amerika moćna i da toj imperijalističkoj sili niko ne sme da se usprotivi. Ukoliko se Tramp ne bude povinovao njihovoj volji, pokrenuće proces opoziva predsednika. Najlakše im je da ga optuže za izdaju, da radi za ruske interese jer je previše blag prema Pjongjangu, i na kraju izglasaju njegovu smenu - ističu mediji u Rusiji.

Podigao bombardere

Da je Tramp na korak od napada na Severnu Koreju govori i to što je podigao svoje bombardere, stacionirane u američkoj bazi na ostrvu Guam, i poslao ih u misiju nad Korejskim poluostrvom da demonstriraju silu. Pacifička komanda američkih vazduhoplovnih snaga (PACAF) objavila je fotografije svoja dva bombardera B-1B koji lete nad Korejskim poluostrvom u društvu japanskih i južnokorejskih aviona.

Provokacija
Veliki lideri koje poznajem ne prete ukoliko nisu spremni da deluju
Džon Mekejn

- Spremni za borbu već večeras - naveo je PACAF pored objavljenih fotografija.

Inače, Amerika, ali i ostatak sveta, godinama traži od režima u Pjongjangu da prekine sa raketnim i nuklearnim testovima, međutim to se dosad nije dogodilo. Severna Koreja je 28. jula izvela drugi uspešan test interkontinentalne balističke rakete "hvasong-14", koja može da pogodi teritoriju SAD. Budući da Amerika to smatra velikom pretnjom, na inicijativu te zemlje Savet bezbednosti UN je tokom vikenda usvojio rezoluciju kojom se Severnoj Koreji uvode najoštrije ekonomske sankcije dosad. Za novu rezoluciju glasale su i Rusija i Kina, koje su bile jedine saveznice Pjongjanga. Međutim, i Moskva i Peking, za razliku od Vašingtona, i dalje pozivaju na smirivanje tenzija i rešenje krize diplomatskim putem.

Pjongjang ima 60 nuklearnih bojevih glava

Američki obaveštajci procenjuju da je Severna Koreja uspela da razvije najmanje 60 malih nuklearnih bombi, koje mogu da nose interkontinentalne balističke rakete "hvasong-14", ali i one srednjeg dometa "hvasong-12".
- Dosad nismo bili sigurni da li je Pjongjang ovladao tehnikom pravljenja dovoljno malih nuklearnih bojevih glava, koje mogu da nose severnokorejski projektili. Najnoviji podaci govore o tome da su bili uspešni i da bi Severna Koreja mogla da napadne nuklearnim oružjem. Ono je dva puta jače od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945 - navode američki obaveštajci.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

Zasto neko ne unisti Vasington,Nasu i Pentagon  i pokaze tim naduvanim curanima gde im je mesto.n

Vasko

pre 6 godina

Zato sto ne postoji NIKO na ovoj planeti koji moze da unisti gore pobrojano.

iscander

pre 6 godina

ameri se varaju u mnogočemu...bahatost im je najveća vrlina...samo neka potegnu atomske,neće ni njih biti i neće više terorizirati svijet sigurno...a i njihove sluge u Japanu i jugu Koreje neka se zamisle...jer bi mogli nestati sa ovog svijeta...

usaf

pre 6 godina

Dosao je kraj diktatoru Kimu!Bice to sukob rusko-kineskog naoruzanja protivu USA tehnike.Rezultat se zna.

Mile

pre 6 godina

Није Атомска петарда па да се тако олако баца. Мало Трамп, мало Ким демонстрирају силу. "Уколико би Трамп бацио атомску, мислите да би Кина и Русија седели скрштених руку?

Saša

pre 6 godina

Dali bi to bio ratni zlocin protiv čovečnosti i dali bi nekom bilo sudjeno za ratne zlocine kada bi Amerika bacila atomsku na S.Koreju???\n

zoran miljkovic

pre 6 godina

OVDE IMA JOS BUDALA KOJE MISLE DA JE KOREJA SILA.AKO JE NAPADNE AMERIKA , ZBRISACE JE SA LICA ZEMLJE, JADNI GRADJANI,TREBA IH OSLOBODITI ONOG LUDAKA KIMA.AMERIKA BI TREBALO DA GADJA NJEGOVA SKROVISTA I LIKVIDIRA TO DJUBRE LJUDSKO,KOJE TLACI SVOJE GRADJANE.

Alex

pre 6 godina

Ma sta moze amerika sama , nista, bez izdajnika svoga roda. A japanci su bas go*no od nacije, bacili im 2 bombe i sad oni uz njih da biju svog komsiju,, a komsija je veci rod nego familija,, ja nerazumem te neljudske mozgove.

sima

pre 6 godina

Pa vi nemožete reći da ste neka nacija , tu ste u svetu najgori skupio se kurta i murta , i to vam je nacija , vi ste ubice , viste fabrika smrti i velikog svetskog zla.Gde se pojavite tu je beda i jad , suze krv i nož

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija