• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

11.08.2017

12:09

PUTIN KORISTI KIM DŽONG UNA DA TESTIRA TRAMPA: Vođa Severne Koreje radi za Ruse?!

Vesti

PUTIN KORISTI KIM DŽONG UNA DA TESTIRA TRAMPA: Vođa Severne Koreje radi za Ruse?!

Podeli vest

Poslednjih 50 godina svet se "nekako navikao" na pretnje koje su dolazile iz Severne Koreje, ali s dolaskom Kim Džong Una na vlast one su dobile oštriji oblik

Nakon niza nuklearnih i raketnih testova u kojima je pokazao da je Severna Koreja razvila tehnologiju kojom može nuklearnim projektilom napasti ciljeve udaljene po nekoliko hiljada kilometara, Kim Džong Un je zapretio i testom u kom će četiri projektila preleteti preko Japana i pasti u more 30 kilometara od američkog ostrva Guam sa 160.000 stanovnika na kom se nalazi velika baza ratnog vazduhoplovstva SAD.

Nije bio predviđen za šefa

Kada je njegov polubrat, koji je bio predodređen da preuzme vođstvo Severne Koreje, pao u nemilost Kim Džong Un je određen da postane novi vođa zemlje. Dobio je čin generala, počeli su ga uvoditi u sve tajne. 
A kada je njegov otac Kim Džong Il 2011. umro na putu do Rusije. Kim Džong Un je postao lider najzatvorenije zemlje sveta. 

Opasne igre 

Ovakav test bi sigurno izazvao pun vojni odgovor SAD, što bi verovatno bio i uvod u otvoreni rat između Severne i Južne Koreje, navodi se u tekstu zagrebačkog "Večernjeg lista". 

STIVEN KING OBJASNIO: Donald Tramp i Kim Džong Un se takmiče KO JE NAJLUĐI ČOVEK NA PLANETI!

To bi možda dovelo do pada severnokorejskog režima, ali hoće li Kim to i uraditi, trenutno se ne može proceniti, pogotovo jer se o njemu zna tek vrlo malo, dodaje se u tekstu. 

Veliko je pitanje da li je Kim Džong Un u stvari samo pijun Pekinga i Moskve kojim oni testiraju SAD da vide do koje se granice može ići, je li on samo svojevrsni lakmus kojim bi se proverila odlučnost Trampove administracije. 

- Nikada Kimovi nisu bili do kraja alat Moskve ili Pekinga, a posebno sada kada je na vlasti Kim Džong Un koji je manje racionalan nego njegov otac ili deda. Kim pomera granice, ali ne toliko da bi došlo do pucanja celokupne situacije. I ne znači da to radi po nalogu Kine ili Rusije - smatra analitičar Tvrtko Jakovina, piše "Večernji". 

BATALI PRAZNE PRIČE! Mekejn poručio Trampu: Nemoj da pretiš ognjem i gnevom, ako ne misliš to da ostvariš!

Kim Džong Un je rođen 8. januara, ali javnosti nije poznato tačno koje godine, 1982., 1983. ili možda 1984. Majka mu je bila Ko Jong Hui, ljubavnica Kim Džong Ila, s kojom je on imao još dvoje dece. Kim Džong Un je rano detinjstvo proveo mahom u društvu majke i nije bilo predviđeno da jednoga dana preuzme vođstvo Severne Koreje.

Ipak, ispunjavana mu je svaka želja i odrastao je u ogromnom luksuzu i bogatstvu. Već sa sedam godina dobio je svoj automobil, a počeo je da pije vodku s 14, a tokom svoje mladosti bio je, između ostalog, i okružen devojkama koje su njegovom ocu služile za "zabavu". 

Reuters/Public

- Radio sam dva poslo za porodicu Kim. Bio sam im glavni kuvar za suši, ali ujedno sam bio i pazitelj malom Kim Džong Unu dok je odrastao. Bio sam mu više od dadilje, odnosio sam se prema njemu kao prema svom sinu. Kada je imao sedam godina, počeo je da vozi automobil, bio je to "mercedes". Stavili su ga na neku kutiju da bi mogao da dohvati komande, neko mu je dao instrukcije. Od tada obožava "mercedese - kaže Kenji Fujimoto koji je pobegao iz rezidencije Kimovih, ali i iz Severne Koreje pre nekoliko godina. 

Školovao se u Švicarskoj

Nakon osnovnog školovanja u Severnoj Koreji, Kim Džong Un je srednju školu pohađao u Švicarskoj, u Gumligenu nedaleko od Berna. Bio je tamo prijavljen pod imenom Pak Un, kao sin jednog od severnokorejskih diplomata u tamošnjoj ambasadi. 

Kim pomera granice, ali ne toliko da bi došlo do pucanja celokupne situacije. I ne znači da to radi po nalogu Kine ili Rusije, smatra analitičar Tvrtko Jakovina

Njegovi prijatelji iz razreda nisu imali pojma da klupe dele s budućim vođom Severne Koreje, niti se on po ičemu izdvajao. 

CNN TVRDI: Kimova raketa može da pogodi LA i Njujork!

- Imao je dobar smisao za humor, uklapao se sa svima. Nije često izlazio u grad, ali je voleo sport i bio je zabavan - rekao je Marko Imhof, njegov bivši školski drug. Završiviši školovanje u Bernu, Kim Džong Un se vratio 2007. u Severnu Koreju gde je nastavio školovanje na vojnoj akademiji. 

U to je vreme njegov polubrat, koji je bio predodređen da preuzme vođstvo Severne Koreje, pao u nemilost oca pa je Kim Džong Un određen da postane novi vođa zemlje. Dobio je čin generala, počeli su ga uvoditi u sve tajne. 

A kada je njegov otac Kim Džong Il 2011. umro na putu do Rusije. Kim Džong Un je postao lider najzatvorenije zemlje sveta. 

U previranjima tokom prvih nekoliko meseci smaknuo je niz generala i visokih severnokorejskih zvaničnika koji su predstavljali petnju za njegovu vlast, uključujući i i neke svoje rođake. Stabilizacijom vlasti, počeo je sa ubrzanim razvojem severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa koji danas predstavlja gotovo nerešiv problem. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlada

pre 6 godina

..... prazne priče /pretnje/ - nema od toga ništa!

Vladimir

pre 6 godina

Napad Amerike na Severnu Koreju mogao bi da bude apsolutna prekretnica u medjunarodnim odnosima. Ukoliko bi Amerikanci brzo, i "do nogu" potukli Koreance, potvrdili bi svoju vojnu dominaciju u svetu i, u narednim godinama, suvereno, brutalno i bez pogovora vladali svetom. Ali, ukoliko bi Koreanci uspeli da pruže značajan otpor i, velikim žrtvama koje bi pretrpeli njihovi susedi, uspeli da odole prvom udaru, uticaj i moć Amerike bi naglo počela da slabi što bi ih dovelo u sitaciju da, umesto da napadaju označenog neprijatelja, počnu da brane sopstvenu poziciju. Skoro da sam siguran da Rusija i Kina ne bi propustile takvu priliku, i da bi "otvorile" neka nova žarišta (i to ne samo ratna) na koja Amerika ne bi mogla adekvatno da odgovori.

bosko

pre 6 godina

Da, razvijaju nuklearni program i imaju takav rezim, ali koga oni ugrozavaju? Amerikance? Njihovu nacionalnu bezbednost svi ugrozavaju! Toliko zla su naneli celom svetu i ne zaustavljaju se. Ima li kraja bezobrazluku?

Bane

pre 6 godina

NE TESTIRA NJEGA PUTIN NEGO KONGRES-HILLARY I SOROS

Maxmen

pre 6 godina

Pa ovo su samo lepe price o nuklearnom programu S.Koreje. U stvari to je ista ona propaganda kâo kod Iraka da ima hemijsko oruzje koje nikad nije nadjeno,samo USA gleda kako da udje u rat. Amerika ce sigurno napasti S.Koreju isto kao i slucaj sa Srbijom, samo bombardovati vitalne tacke raketama i malo avionima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija