• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fontanka.ru

12.08.2017

14:15

SVE O TAJNOJ SPECIJALNOJ JEDINICI U KOJOJ SE SRBI BORE U SIRIJI! Vodi je misteriozni Rus, a na čelu odreda su bivši pripadnici JSO i Legije stranaca!

Vesti

SVE O TAJNOJ SPECIJALNOJ JEDINICI U KOJOJ SE SRBI BORE U SIRIJI! Vodi je misteriozni Rus, a na čelu odreda su bivši pripadnici JSO i Legije stranaca!

Podeli vest

Ratna zona u Ukrajini između ostalog je i mesto odakle se regrutuju srpski dobrovoljci za tajnu specijalnu jedinicu koja ratuje u Siriji na strani Bašara al Asada. Reč je o konspirativnom odredu pod nazivom Vagner, u kome su i buvši pripadnici JSO, objavili su pojedini ruski mediji

 

 
Još ranije je od Srba koji ratuju u redovima Vagnera u Siriji pominjan bivši pripadnik crvenih beretki D. S, a onda je prošlog meseca stigla vest da je u borbi s Islamskom državom poginuo Dimitrije Karan (25), prethodno dobrovoljac Armije Novorosije. Ruski ratni izveštač koji se potpisuje kao Ivan Sidorenko prvi je objavio informaciju o njegovoj smrti i to uz to četiri fotografije Karana, koji je sahranjen u Moskvi gde se oženio Ruskinjom i s njom dobio sina.

Srbi i veterani sovjetske armije nisu jedini plaćenici u Siriji. Najviše je Avganistanaca u Fatmijum brigadi. Ima ih oko 8.000, a plaća ih Iran koji podržava Asada. Iran navodno plaća i šiitske milicije koje iz Iraka dolaze u Siriju. Ratni izveštači navode da je recept za svaku akciju najamnika osim Vagnera prost: Rusi daju oružje, a Iran novac. Ako nema dogovora, nema ni akcije.

Ruski žurnal Fontanka najdalje je stigao u istraživanju koje polazi iz Moljkina, 25 kilometara od Krasnodara. Reč je o bazi 10. samostalne specijalne brigade GRU (vojne obaveštajne službe, v. p. 51532). Tu su uz poligon smešteni 85, 95, 104, i 551 bataljon za specijalnu obuku, medicinska četa i komandne jedinice 10. brigade. Istraživanje je ukazalo da niko ne ide dalje, pa ni u Siriju, pre pre nego što potvrdi ili izuči zanat u Moljkinu.

printscreen

Bataljon s teškim pešadijskim naoružanjem, PVO oruđima, lakom artiljerijom i oklopnim vozilima privatne kompanije Vagner ne postoji na spisku vojnih jedinica ili preduzeća i udruženja. Ipak, izvori "Fontanke" navode da je Vagner formiran od ostataka Slavjanskog korpusa, gotovo uništenog u Siriji krajem 2013. Tim korpusom komandovao je čovek s pozivnim imenom Vagner.
 
Vojna kompanija s njegovim imenom u proleće 2014. pojavila se na Krimu, zatim kod Donjecka, a krajem 2015. vratila se u Siriju. Opet na čelu s Vagnerom. Navodi se da je to rezervni popukovnik Dmitrij Utkin (46), do ostavke 2013. komandant 700. odreda specnaza GRU u Pečori (Pskovska oblast). Potom je radio u kompaniji Morgan sekjuriti grup (MSG), specijalizovanoj za obezbeđenje brodova u morima kojima haraju pirati.

Sudbina Vagnera izaziva nedoumice. Po nekim informacijama poginuo je u januaru 2016. pod Donjeckom, a po drugim je živ i nalazi se u Siriji ili u Moljkinu.
 
Za srpske pripadnike od Vagnera možda je daleko važniji bio komandant za obuku s pozivnim imenom Čub ili Čupa. Ruski izvori navode da je reč o Sergeju Čupovu (51), pitomcu akademije u Alma Ati, rezervnom majoru desantno-jurišne brigade i veteranu iz Avganistana i Čečenije. Navodno je poginuo pod Damaskom, a sahranjen je Balašihi, selu u Podmoskovlju s datumom smrti 8. februar 2016. Kažu i da je Čupov u maju 2014. s Vagnerom i grupom veterana instruktora odleteo iz Moskve u Rostov, a odatle na salaš Veseli, pored kog je obrazovana prva baza za obuku, kasnije preseljena u Moljkino.

Fontanka je tvrdila da je komandir srpskog voda Vagnera čovek s pozivnim imenom Vuk, odnosno državljanin BiH D. S. (37) nastanjen u moskovskom predgrađu Himki. Pojedini izvori navode da je učestvovao u ratu na Kosovu, u sastavu crvenih beretki čiji je komandant tada bio Milorad Ulemek Legija.

printscreen

Sagovornici Fontanke kažu da su Srbi kod D. S. dolazili još 2014. u Ukrajinu. Nemoguće je proveriti i tvrdnje da su u proleće 2015. u srpski vod stigla i četvorica poznanika D. S. koji su napustili francusku Legiju stranaca da bi se pridružili Vagneru.
 
- Bavim se građevinom u Himkiju. Nikakve Vagnere i Betovene ne znam. U Krasnodaru sam zaista bio, poslednji put u proleće 2015. i radio sam na gradilištu. Ako vam je potrebno renoviranje stana, pločice, parket, zovite me - odgovorioje D. S.

Međutim, predočeno mu je da redakcija poseduje fotografiju na kojoj je u leto 2014. snimljen s borcima koji su po njihovim izvorima pripadnici Vagnera.

Na to je D. S. ispričao da je zaista ratovao kao dobrovoljac pod Luganskom. Ali samo tri dana, pošto je bio kontuzovan. Za ljude koji su sa njim na fotografiji rekao je da ih je zamolio da se posluži mobilnim telefonom, a i popili su po tri piva.
 
Novinar Fontanke nije bio spreman da mu poveruje, pošto tvrdi da poseduje dokumentovana svedočenja da je D. S. posećivao bazu GRU u Moljkinu najkasnije u januaru 2016, kao i da je u oktobru 2015. viđen u avionu na sedištu pored Sergeja Čupova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

"Iran podržava Asada...". No kojim ste vi to drogama u Blicu?

011

pre 6 godina

Balashiha nije selo u Pomoskovolju vec grad sa skoro 250000 stanovnika. Nekada je pripadao teritoriji grada Moskva, ali kada je ta teritorija prosirena dobili su status grada. Trebalo bi se malo raspitati ili tacno prevesti.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija