• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.08.2017

23:46

(FOTO) PROKLJUČALA KENIJA, IZBORI POKRADENI: Lider opozicije Raila Odinga pozvao prostalice da ne idu na posao!

Vesti

(FOTO) PROKLJUČALA KENIJA, IZBORI POKRADENI: Lider opozicije Raila Odinga pozvao prostalice da ne idu na posao!

Podeli vest

Lider opozicije u Keniji Raila Odinga pozvao je svoje pristalice da sutra ne idu na posao u znak protesta zbog, kako je rekao, pokradenih izbora na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Uhuru Kenijata

Odinga se danas obratio pristalicama u Kiberi, siromašnom i prenaseljenom delu glavnog grada Najrobija, uporištu opozicije i mestu čestih sukoba demonstranata i policije od predsedničkih i parlamentarnih izbora 8. avgusta. Demonstranti uglavnom bacaju kamenje na policiju, koja uzvraća bojevom municijom i suzavcem.

- Nema rada do utorka, kada ćemo objaviti sledeći korak- rekao je Odinga, koji je bio predsednički kandidat i u prethodna tri izborna ciklusa.

Vlada Kenije pozvala je gradjane da se vrate na posao i osudila nasilne demonstracije kao nezakonite.

Tanjug/AP

Izborna komisija, koja je preksinoć proglasila pobedu Kenijate na predsedničkim izborima, saopštila je da su izbori bili pošteni, a medjunarodni posmatrači pohvalili su upravljanje izbornim procesom u zemlji s 45 miliona ljudi. Prema zvaničnim podacima, Kenijata je osvojio 54 odsto, a Odinga 45 odsto glasova.

(FOTO) ŽESTOKI NEMIRI U KENIJI: Posle pobede Kenijate na izborima, u sukobima ubijeno najmanje 100 ljudi!

U neredima koji su u Keniji izbili posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, poginule su 24 osobe a više od 90 je povredjeno. To je saopštila državna Nacionalna komisija za ljudska prava, koja nadgleda vladine institucije, i pozvala zvaničnike da utiču na policiju da prestane da koristi bojevu municiju protiv civila.

Tanjug/AP

U drugom siromašnom uporištu opozicije u Najrobiju, Matareu, večeras su se mačetama sukobili pripadnici dve etničke grupe, Lui i Kikujui, a mnogi brinu zbog mogućnosti širenja etničkih sukoba na druge delove Kenije pošto mnogi gradjani glasaju po etničkim linijama. Predsednik Kenijata je Kikuju, a Odinga je Luo. U najvećem delu Kenije od održavanja izbora nije bilo sukoba.

POBEDA KENIJATE: Posle proglašenja izbornih rezultata u Keniji izbili nemiri na ulicama!

Posle izbora 2007. godine, više od 1.000 ljudi je poginulo u etničkim sukobima. Odinga je i tada izgubio predsedničke izbore, ali je kasnije postao premijer na osnovu dogovora o podeli vlasti u cilju smanjenja tenzija.

Tanjug/AP

Odingin poziv pristalicama da ne rade sutra biće test njegove sposobnosti da mobiliše svoju bazu, ali mogao bi da dovede i do napetosti ako neke njegove pristalice pokušaju da spreče druge ljude da idu na posao.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija