• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2017

23:19

I ENGLEZI SU UKAPIRALI : Amerika je sada opasna država I PRETNJA PO MIR U SVETU!

Vesti

I ENGLEZI SU UKAPIRALI : Amerika je sada opasna država I PRETNJA PO MIR U SVETU!

Podeli vest

Teza da su Sjedinjene Američke Države "pretnja po mir u svetu" godinama je bila temelj ruske i iranske propagande, a za one koji veruju u savez zemalja Zapada, bolno je priznanje da u tome sada ima istine, piše "Fajnenšel tajms", navodeći da, pod predsednikom Donaldom Trampom, Amerika zaista izgleda kao opasna država

Tokom protekle nedelje Tramp se upustio u "nuklearno balansiranje" sa Severnom Korejom, upućivao nejasne pretnje vojnom intervencijom u Venecueli i flertovao sa zagovornicima nadmoći bele rase u Americi, "nudeći sasvim suprotno od stabilnog, predvidljivog i pribranog liderstva koje američki saveznici traže od Vašingtona", navodi spoljnopolitički komentator lista Gideon Rakman.

Trampove pretnje da će se Severna Koreja suočiti sa "vatrom i besom" Amerike koja je poput zapete puške bile su naročito neodgovorne - čak i ako je u pitanju blef, takva pretnja dovodi u pitanje kredibilitet Vašingtona i donosi rizik od eskalacije

Trampove pretnje da će se Severna Koreja suočiti sa "vatrom i besom" Amerike koja je poput zapete puške bile su naročito neodgovorne - čak i ako je u pitanju blef, takva pretnja dovodi u pitanje kredibilitet Vašingtona i donosi rizik od eskalacije krize sa strane režima Kim Džong Una, koji preti da će ispaliti projektile u područje blizu američkog ostrva Guam, navodi autor.

PENTAGON UŽASNUT, TAJNO RUSKO ORUŽJE ODVELO BRODOVE SAD NA KOPNO: Otkazali im svi navigacioni sistemi u Crnom Moru!

To što Trampova administracija flertuje sa idejom preventivnog vojnog udara na Severnu Koreju predstavlja još veći razlog za uznemirenost - ona smatra da ne postoji mogućnost odvraćanja severnokorejske nuklearne sile, dok su svi bivši američki predsednici, iz očiglednih razloga, odbacivali ideju o preventivnim udarima protiv država sa nuklearnim naoružanjem, piše Rakman.

Međunarodnu krizu koju Tramp raspiruje sve je teže razdvojiti od problema na domaćem planu koji su ophrvali njegovu administraciju, a istraga bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera o ruskom uplitanju u izbore u SAD sve je bliža uskom krugu ljudi oko predsednika, navodi autor.

OBISTINILA SE NAJGORA NOĆNA MORA AMERA: Šojgu i Haftar dogovorili saradnju, RUSIJA SE VRAĆA U LIBIJU!

Kongres je blokiran, Bela kuća predstavlja "vrtešku otpuštanja i spletki", a sada se i na ulicama odvija političko nasilje - zagovornici nadmoći bele rase i neonacisti napadaju, i čak ubijaju, demonstrante u Šarlotsvilu, dok predsednik daje nejasne i dvosmislene izjave sa igrališta za golf, napominje autor.

Opasnost leži u mogućem "spajanju" ovih kriza, što bi ratobornog Trampa dovelo u iskušenje da pokuša da iskoristi neki međunarodni konflikt da bi pobegao od poteškoća kod kuće, piše Rakman.

AP/Photo

On navodi da je Sebastijan Gorka, kontroverzni savetnik u Beloj kući, ove nedelje upotrebio severnokorejsku krizu da bi izvršio pritisak na Trampove kritičare na domaćem planu da odstupe.

"Tokom kubanske raketne krize, mi smo stali iza Dž. F. Kenedija. Ovo je analogno kubanskoj raketnoj krizi - mi moramo da se ujedinimo", citira autor Gorkine reči, upozoravajući da bi takvo flertovanje sa idejom da bi pretnja ratom Amerikance mogla da okupi oko predsednika trebalo da bude zvono za uzbunu za bilo koga sa smislom za istoriju.

Kongres je blokiran, Bela kuća predstavlja "vrtešku otpuštanja i spletki", a sada se i na ulicama odvija političko nasilje - zagovornici nadmoći bele rase i neonacisti napadaju, i čak ubijaju, demonstrante u Šarlotsvilu, dok predsednik daje dvosmislene izjave sa igrališta za golf

Vlade suočene sa krizom kod kuće cesto su sklonije avanturističkim potezima u inostranstvu, istice autor.

On kao primer da se Nemačka odmah u početku uključila u Prvi svetski rat, jer je osećala "akutnu pretnju" od političkih neprijatelja u zemlji.

AMERIKA SPREMA JAVNOST ZA UDAR NA SEVERNU KOREJU: Sat otkucava, nuklearni rat sve izvesniji!

Kada je izbio rat, obraćajući se okupljenima na jednom skupu, ushićeni nemački car je rekao da više ne priznaje nikakve partije niti opredeljenja, "jer smo danas svi nemačka braća", navodi Rakman, povlačeći paralelu sa Gorkinim izjavama.

Takođe, veća je verovatnoća da će lideri koji na domaćem terenu trpe žestok pritisak početi da se ponašaju iracionalno, ističe Rakman.

KRAH VOJSKE SAD! TRAMP UNAJMLJUJE PLAĆENIKE! Oni će ratovati za "ujka Sema", MNOGO SU JEFTINIJI I BRUTALNIJI!

Tokom afere "Votergejt", članovi kabineta tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona naložili su oružanim snagama da ih konsultuju pre nego što izvrše predsednikov nalog za pokretanje nuklearnog udara, podseća autor.

Reuters

Na žalost, nije jasno da li bilo koji zvaničnik SAD ima pravo da opozove naređenje predsednika ako ovaj odluči da krene putem nuklearnog sukoba, napominje Rakman.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija