• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2017

22:07

AMERIKANCI PORUČILI HRVATIMA: Zaustavite ustašku histeriju, ne umanjujte zločine NDH!

Vesti

AMERIKANCI PORUČILI HRVATIMA: Zaustavite ustašku histeriju, ne umanjujte zločine NDH!

Podeli vest

U novom izveštaju o verskim slobodama SAD su upozorile na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protivsrpska osećanja u Hrvatskoj u 2016. godini

U redovnom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u svetu za 2016., uključujući i Hrvatsku, Stejt department pominje bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i reditelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih verskih zajednica i nevladinih organizacija, prenosi Hina. 

Vašington je u izveštaju objavljenom u utorak kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

SRBIJI NE VREDI DA SE NA USTAŠE ŽALI ZAPADU: NATO i Ameri su ih i sačuvali za rat sa Srbima i ovladavanje Balkanom!

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Savet za elektronske medije koji je suspendovao program televizije Z-1 zbog tok šoua u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu, jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike.

Pominje se i fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Public

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procenio da se radilo o između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izveštaju i dodaje da su jevrejski predstavnici film osudili, a hvalio ga je ministar kulture Hasanbegović, navodi Hina.

SKANDAL, USTAŠE DALE 500.000 EVRA ZA SLAVLJE POGROMA SRBA! Hrvati ne žale pare za proslavu Oluje!

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Vizental (SWC), kritikovao je imenovanje Hasanbegovića za ministra kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi Stejt Department.

USTAŠE NE MIRUJU! Crnokošuljaši iz Otočca ne odustaju od postavljanja ploče ZLOČINCU JURI FRANCETIĆU!

Službeni Vašington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje s ustaškim režimom iz 1946. "Efraim Zurof, direktor jerusalimske kancelarije SWC-a, rekao je da je to `apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja istorije", stoji u izveštaju.

Fejsbuk

Stejt Department pominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinilaca protiv kojih je suđenje u toku, piše u izveštaju.

Vašington upozorava i da hrvatska vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za povratkom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata. 

BRUKA, VIŠE I NE KRIJU DA SU USTAŠE, A EVROPA I DALJE ĆUTI! Hrvati: Pavelić nije zločinac!

- Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugih- navode u Stejt Departmentu i pozivaju Zagreb da ubrza rešavanje tog problema. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milica

pre 6 godina

Stvarno se ne mogu nacuditi da su OVI usli u EU. \nSacuvaj me Boze!!!\n

Sneza

pre 6 godina

"Američki muzej holokausta procenio da se radilo o između 77.000 i 99.000 žrtava" !! Ko je napravio ovu procenu i zašto država Srbija nije do sada popisala svoje žrtve. O Jasenovcu se priča samo zahvaljujući Jevrejima. Naša diplomatija i naša država moraju da svojoj istoriji pristupe mudrije i sofisticiranije kako bi se istina učila u školama, promovisala kroz turističke ponude, kulturne sadržaje...

vlada

pre 6 godina

....pa što ste ih pomagali "devedestih", kao niste znali!? Američki cinizam!

ivan mišić

pre 6 godina

Vojvoda Mišić ih je tačno okarakterisao a ja bi dodao da su i gori. Oni su nužno zlo i tako se prema njima treba odnositi. Treba znati da su većina njih pokatoliceni Srbi a znate da je to isto kao i sa potjrnicama.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija