• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.08.2017

22:20

TRAMP PREKO KIMA PRITISKA KINEZE! Evo šta se krije iza rata rečima Vašingtona i Pjongjanga!

Vesti

TRAMP PREKO KIMA PRITISKA KINEZE! Evo šta se krije iza rata rečima Vašingtona i Pjongjanga!

Podeli vest

Američki predsednik pokušava da pretnjama kineskom savezniku Severnoj Koreji natera Si Đinpinga da odustane od novog puta svile, koji je opasno ugrozio svetsku dominaciju dolara, smatraju analitičari

Kreiranjem sukoba sa Severnom Korejom predsednik SAD Donald Tramp zapravo ima za cilj da izvrši pritisak na Kinu, koja ugrožava svetsku dominaciju dolara, tvrde analitičari. Oni navode da je Peking opasno ugrozio status dolara kao valute broj jedan u svetu projektom novog puta svile, tako da Amerika sada pokušava da pretnjama njegovom savezniku natera kineskog lidera Si Đinpinga da od toga odustane.

Težak udarac

Prema navodima novinara i političkog analitičara Pepea Eskobara, drama na relaciji Vašington-Pjongjang je samo deo mnogo veće priče.
- Američka moć zavisi od onoga šta ta zemlja izvuče od ostatka sveta u formi dolarskog duga. Tačnije, SAD se održavaju tako što se druge države zadužuju u dolarima. Na taj način Vašington je podjarmio celu planetu - objašnjava Eskobar.

Kontraudar Americi
Kini će novi put svile omogućiti da trguje u svojoj valuti - juanu, čime dolar pada u zapećak
Pepe Eskobar

On dodaje da SAD koriste oprobane metode - sankcije i bombe, kako bi nametnule dolar kao globalnu valutu u kojoj se obavlja skoro sva svetska trgovina, uključujući trgovinu energentima.
- Međutim, Kina je nedavno Americi zadala kontraudarac najvećim trgovinskim i infrastrukturnim projektom 21. veka "Jedan pojas - jedan put", takozvanim novim putem svile. Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, koja je vlasnik najvećeg dela američkih dugova, taj projekat će omogućiti da kupuje energente i trguje ostalom robom u svojoj valuti - juanu, čime dolar pada u zapećak - naglašava analitičar.

VELIKA KIMOVA ARMIJA UPRAVO JE POSTALA - OGROMNA! 3,5 miliona dobrovoljaca javilo se da SE BORI PROTIV AMERIKE!

Tramp: Kim doneo mudru odluku

Američki predsednik Donald Tramp juče je pohvalio lidera Severne Koreje Kim Džong Una što je odustao od napada na pacifičko ostrvo Guam.
- Kim Džong Un iz Severne Koreje doneo je veoma mudru i razboritu odluku. Alternativa bi bila katastrofalna i neprihvatljiva - naveo je Tramp na Tviteru.
Inače, Kim je u utorak izjavio da će još neko vreme posmatrati akcije Jenkija, kako naziva Amerikance, pre nego što donese konačnu odluku o raketiranju Guama.

Kako ocenjuje, to je stravično jak udarac za paklenu američku mašineriju, kojoj je neophodno da se druge zemlje zadužuju i trguju u dolarima.
- Nakon što novi put svile bude završen, Kina i njeni partneri u projektu, ali i druge zemlje, neće imati potrebu da se zadužuju u dolarima, što je smrt za Ameriku. Dolar će izgubiti status valute broj jedan, a Amerika će skliznuti u propast - ocenjuje Eskobar.

S druge strane, kako taj analitičar objašnjava, Rusija se u potpunosti ponovo uzdigla na mesto najveće geopolitičke i vojne sile i, što je još opasnije po SAD, sklopila je savez sa Kinom.
- Američka dugogodišnja praksa sprečavanja pojave bilo kojeg konkurenta, a kamoli pojave saveza dva jaka igrača poput rusko-kineskog strateškog partnerstva, sada je podbacila. Nuklearna Severna Koreja samo je poslednji znak kolapsa tog američkog sistema - smatra Eskobar.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina suptilno podrivaju sve izvore prihoda Vašingtona.
- S jedne strane, američka opsesija promenama režima i nelegalnim nametanjem ekonomskih sankcija je podivljala. To joj je jedini način da se održi na mestu najjače svetske ekonomije. Međutim, Rusija i Kina joj veoma suptilno ukidaju oba izvora prihoda - i zaduživanje drugih država u dolarima i korišćenje vojne prisile. Zbog toga nije ni čudo zašto Rusija i Kina zagovaraju rešenje krize na Korejskom poluostrvu diplomatskim putem, dok Amerikanci priželjkuju rat- zaključuje Eskobar.

TRAMP UDARIO NA KINU, ZAPRETIO IM TRGOVINSKIM RATOM! Ovo je razlog zašto bi ta odluka mogla da mu se 'obije o glavu'!

Nesigurnost i pare

S njim je saglasan i politički analitičar Endru Koribko. On kaže da je Tramp primoran da preti ratom Severnoj Koreji kako bi stvorio nesigurnost u regionu i da bi pojedinci zaradili velike pare.
- S jedne strane, to radi da bi sabotirao novog predsednika Južne Koreje Mun Dže Ina, koji je u predizbornoj kampanji obećao da će imati drugačiji pristup susedima, i da ga natera da prihvati američki raketni sistem THAAD instaliran u svojoj zemlji. S druge strane, Tramp koristi pretnje Severne Koreje da će gađati pacifičko ostrvo Guam da bi mogao da potroši dodatne milijarde za raketne sisteme. To odgovora vojnoj industriji SAD i svim pojedincima, uključujući one u Kongresu i administraciji, koji su investirali u te kompanije- navodi Koribko.

Od 185 valuta u svetu, dolar je broj 1

Promo

85% međunarodne trgovine odvija se u dolarima
39% ukupnih svetskih dugova je u dolarima
64% deviznih rezervi svih svetskih centralnih banaka je u dolarima (poređenja radi, samo 19,7 deviznih rezervi centralnih banaka je u evrima, drugoj valuti po jačini u svetu)
1/3 ukupnog svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čine zemlje čija je valuta dolar ili je tesno vezana za dolar
580 milijardi dolara u američkim novčanicama koristi se van SAD, što je 65% od ukupnog opticaja banknota. Najveći broj tih novčanica je u bivšim republikama SSSR i Latinskoj Americi

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija