• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

20.08.2017

18:13

AMERIKA U NEVERICI: KIM DŽONG UN ŠTAPMA DOLARE I FINANSIRA RAKETNI PROGRAM: Vašington ovako nikada niko nije namagarčio!

Vesti

AMERIKA U NEVERICI: KIM DŽONG UN ŠTAPMA DOLARE I FINANSIRA RAKETNI PROGRAM: Vašington ovako nikada niko nije namagarčio!

Podeli vest

Odakle Severnoj Koreji novac za razvijanje nuklearnog programa? Na to pitanje niko ne može dati pouzdan odgovor, ali postoji legenda o tome kako je ova hermetički zatvorena država svojevremeno započela "proizvodnju američkih dolara". I to ne lažnih, nego pravih

Istorijski "nadimak" nekadašnje ujedinjene Koreje, "Zatvoreno kraljevstvo", danas bi mogao da važi za severni deo zemlje poznat kao Demokratska narodna republika Koreja, piše "Sputnjik".

U ratu oteli Amerima štampariju

U jednom trenutku, američka vlada odlučila je da joj mašine za štampanje dolara u Evropi nisu potrebne i da treba da budu rashodovane. Jednoj od njih to se i desilo, ali je druga, zbog početka Korejskog rata i koncentracije velikog broja vojnika na tom poluostrvu tamo i prebačena.
Međutim, u jednom od napredovanja na jug, korejski komunisti zaplenjuju mašinu, klišee i hartiju. Prebacuju ih na sever i tako u Severnoj Koreji počinje proizvodnja, ne falsifikovanih, već pravih američkih novčanica.

 

Informacije koje stižu iz ove države kontrolisane su u tolikoj meri da niko sa sigurnošću ne može da kaže kako zaista izgleda život u njoj.

Jedna od najvećih zagonetki za analitičare i obaveštajce je odakle severnokorejskom rukovodstvu novac za ambiciozne projekte kao što je nuklearni program, jer zemlja se već decenijama nalazi pod ekonomskim sankcijama.

PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE UVEREN: Neće biti rata na Korejskom poluostrvu!

Krijumčarenje pod državnom kontrolom, od robe široke potrošnje do narkotika, jedna je od mogućnosti koju pominju zapadni mediji i analitičari.

Druga mogućnost koja se pominje je da je Severna Koreja, ni manje ni više, nego štampala svoje američke dolare. Već je poznata priča o "superdolaru", falsifikovanim banknotama od sto dolara toliko visokog kvaliteta da se gotovo ni ne razlikuju od originala.

Cirkulisala je velika količina "superdolara", kako su tvrdili američki zvaničnici. Azijom je tokom osamdesetih godina cirkulisalo na stotine miliona superdolara i bila je plodno tlo za rasturanje lažnih američkih novčanica jer na tom kontinentu dolar važi za najsigurnije sredstvo plaćanja.

(VIDEO) KIJEV NEGIRA DA JE KIM DŽONG UNU DAO MOTORE ZA RAKETE: Porošenko naredio istragu o saradnji Ukrajine i Severne Koreje!

Ako su američke optužbe za proizvodnju lažnih dolara na račun Severne Koreje tačne, otvara se pitanje kako su se Korejci tako izveštili u njihovoj proizvodnji? Severna Koreja bila je zatvorena zemlja i nije održavala diplomatske odnose sa Zapadom još od pedesetih godina.

Odgovor na to pitanje, možda, daje jedna legenda, u kojoj, doduše, ima puno nerazjašnjenih momenata. Međutim, da je u priči koja sledi sve jasno, onda se ne bi radilo o legendi.

RAT TRAMPU ČUVA FOTELJU?! Može li predsednik SAD sukobom sa Severnom Korejom da izbegne smenu?

Priča počinje u Drugom svetskom ratu. Milioni američkih vojnika nalaze se u Evropi. Neki se bore na severnoafričkom, potom i na italijanskom ratištu, drugi u Britaniji čekaju na iskrcavanje u Francusku.

AP PHOTO

Svima njima potrebno je isplatiti dnevnice. Američka vlada takođe novčano pomaže i vlade koje se nalaze u izbeglištvu i vojnike iz tih država koji su pred nemačkom najezdom našli utočište na slobodnim teritorijama u Evropi i Severnoj Africi. Pomoć u gotovini Amerikanci pružaju i britanskoj vladi.

U jednom trenutku američki zvaničnici zaključuju da prebacivanje velikih količina gotovog novca preko Atlantika nije dovoljno bezbedno. Nemačke podmornice u to doba još uvek su predstavljale opasnost po savezničke brodove. Brodove je takođe valjalo koristiti za prebacivanje ljudstva i tehnike, a ne paketa novca.

Sumnje da se nešto čudno događa pojavljivale su se kada se u svetu, sedamdesetih, pojavilo više američkih dolara iz pedesetih godina nego što bi to bilo uobičajeno. Međutim, vlada SAD nikada nije priznala da je izmestila mašinu za štampanje novca u Koreju

Zato su, kaže legenda, odlučili da u Evropu prebace mašine za štampanje dolara, sa klišeima i hartijom. Mašine su radile i posle kraja rata, jer je veliki broj američkih vojnika ostao u Evropi, a otpočeo je i Maršalov plan, program ekonomske pomoći evropskim zemljama uništenih ratom.

(VIDEO) PITALI SU AMERE GDE JE SEVERNA KOREJA... Nisu znali gde je, ali znaju da je treba BOMBARDOVATI?!

U jednom trenutku, američka vlada odlučila je da joj mašine za štampanje dolara u Evropi nisu više potrebne i da treba da budu rashodovane. Jednoj od njih to se i desilo, ali je druga, zbog početka Korejskog rata i koncentracije velikog broja vojnika na tom poluostrvu tamo i prebačena.

Međutim, u jednom od napredovanja na jug, korejski komunisti zaplenjuju mašinu, klišee i hartiju. Prebacuju ih na sever i tako u Severnoj Koreji počinje proizvodnja, ne falsifikovanih, već pravih američkih novčanica.

print

Sumnje da se nešto čudno događa pojavljivale su se kada se u svetu, sedamdesetih, pojavilo više američkih dolara iz pedesetih godina nego što bi to bilo uobičajeno. Međutim, američka vlada nikada nije priznala da je izmestila mašinu za štampanje novca u Koreju.

FAJNENŠEL TAJMS PRIZNAJE: Rusija i Iran su u pravu - AMERIKA JE PRETNJA ZA MIR U SVETU!

Kao što rekosmo, mnogo je otvorenih pitanja u ovoj priči, ali ponavljamo da se radi o legendi. Međutim, nema ni odgovora na pitanje odakle Severnoj Koreji sredstva za razvoj skupog nuklearnog programa. 

Kakav je odnos vojnih snaga SAD i Severne Koreje pogledajte u sledećem video zapisu!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
u magnovenju

pre 6 godina

Izmišljaju razne budalaste priče samo da ne priznaju da Severnoj Koreji ne mogu ništa.

Goran

pre 6 godina

To je prica da se ljudima zamazu oci. A prava istina po meni je da ameri daju pare korejcima.\n

raikkonen

pre 6 godina

dobro jutro..pa naravno da daju i da stimulishu malog debelog..e sad dal protiv rusije i kine ili da reketiraju japan juz.koreju i plase ostatka sveta, to ja neznam.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

sta je tu lose pa ameri od 1973 godine stampaju dolare bez pokrica pa nekaga sad i mali kim neka stampa .

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Štampa ih i Amerika, pa ništa? Mislim da ovi severnokorejski dolari imaju istu vrednost kao i originali. Možda, radi kurioziteta, i veću. Inače, štampanje dolara je najuspešnija američka "privredna grana". Da nije štamparije SAD bi bile na nivou jedne Indije samo sa manje stanovništva. Prosećan Amerikanac potroši energije koliko 300 Indijaca? Šta treba da naprave da bi to bilo konkurentno? SAD imaju neverovatan spoljnotrgovinski deficit i enormni unutrašnji dug koji se kreće u desetinama triliona dolara?! A opet dele kredite i pomoć svojim marionetama i kapom i šakom? To je alhemija koju su izmislili popularni "ameri" a prihvatili i "biznismeni" Severne Koreje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija