• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

27.08.2017

13:05

(VIDEO) NAJVAŽNIJE AMERIČKE VOJNE BAZE U SVETU: Pentagon iz njih može da ratuje sa Kinom i Rusijom u isto vreme!

Fudbal

(VIDEO) NAJVAŽNIJE AMERIČKE VOJNE BAZE U SVETU: Pentagon iz njih može da ratuje sa Kinom i Rusijom u isto vreme!

Podeli vest

Pentagon kontroliše gotovo čitav svet iz nekoliko supermoćnih i najutvrđenijih vojnih baza izvan američke teritorije. Jedna od njih je na ostrvu Gvam koja je na meti balističkih raketa lidera Severne Koreje Kim Džong Una
Public

I ostale baze amerilke vojske nisu ništa manje značajnije u odnosu na onu sa ostrva Gvam 

Baze na Gvamu

Amerikanci na Gvamu imaju dva velika vojna objekta: avio-bazu "Andersen" i mornaričku bazu "Apra harbor", koje za Pentagon imaju strateški značaj i predstavljaju glavne adute u tihookeanskom regionu.

U "Andersenu" se od kraja sedamdesetih godina nalaze bombarderi i nosači raketa koji mogu da nose nuklearno oružje. Infrastruktura avio-baze omogućava prijem aviona bilo koje klase, uključujući savremene strateške bombardere B-52, B-1 "Lanser" i B-2 "Spirit", kao i lovce, avione za udaljeno radarsko lociranje i druge.

(VIDEO) BORBA ZA JADRAN JE ZAVRŠENA, TRAMP ŽELI BALKAN U CELINI: Srbija mora naći način da izbegne američku klopku!

S avio-baze "Andersen" američka vojska ima mogućnost da izvodi raketno-bombaške napade na ciljeve po celoj tihookeanskoj obali Evroazije. Glavni potencijalni cilj stratega s Gvama danas je Severna Koreja, ali oni mogu da budu opasni i za druge velike geopolitičke igrače u regionu, pre svega za Rusiju i Kinu.

Vojno-mornarička baza "Apra harbor" na zapadnoj obali ostrva po razmerama je jedino iza "Perl harbor" na Havajima i jedan je od dva najveća objekta američke vojne mornarice u Tihom okeanu.

Tu se nalazi plovni dok za remont velikih brodova, među kojima su desantni brodovi tipa "Tarava". U budućnosti je planirano da se na Gvam prebaci do 20.000 marinaca s japanske Okinave. 

KIJEV I SAD ĆE ZAŽALITI ZBOG AMERIČKE BAZE UKRAJINI! Moskva: Pomorski centar kod Odese je neprijateljski akt!

Nema preciznih podataka o broju brodova koji se nalaze u ovoj bazi, ali je prema informacijama iz medija poznato da je prošle godine ovde stigla podvodna strateška krstarica s balističkim raketama „Pensilvanija".

Avio-baza Ramštajn

Avio-baza "Ramštajn" u Nemačkoj predstavlja sedište američke vojske u Evropi, najveći je američki vojni objekat na teritoriji Evropske unije, kao i komandni centar zajedničke protivvazdušne odbrane NATO-a. 

Reuters

Tu se nalazi oko 40.000 ljudi - 35.000 vojnika i oko 5.000 stručnjaka u civilu. 

"Ramštajn" je osnovna tačka za prevoz tereta i vojnika SAD po Evropi. U ovoj se bazi čuva i nuklearno oružje (oko 150 avionskih bombi).

(VIDEO) RUSI SLUTE SUKOB S.KOREJE I AMERIKE: Svi sistemi protivvazdušne odbrane stavljeni u STANJE BORBENE GOTOVOSTI!

U slučaju hipotetičnog vojnog sukoba NATO-a i Rusije, "Ramštajn" bi se koristio kao glavna tačka za prijem tehnike i vojske s okeana, evakuacioni punkt (nedaleko se nalazi najveća američka vojna bolnica izvan granica SAD) i, moguće, aerodrom za poletanje strateških bombardera.

Avio-baza Udejd

Od 2001. godine "Udejd", koji se nalazi na nekoliko kilometara južno od Dohe, u Kataru, predstavlja glavnu američku avio-bazu na Bliskom istoku. Ovde je smešten punkt Centralne komanda Oružanih snaga SAD i sedište njene borbene avijacije. 

Od početka dvehiljaditih u blizini baze je razmešteno oko hiljadu američkih vojnika, oko tri stotine tenkova "abrams", četiristo oklopnih vozila "bredli", samohodna artiljerija, PVO kompleksi "patriot".

AMERI, SKLONITE BONDSTIL! Putinov čovek za Balkan, Sergej Železnjak, u autorskom tekstu za Informer tvrdi da NATO NA KOSOVU ŠTITI MAFIJU!

Baza je imala ključnu ulogu tokom vojnih operacija u Iraku i Avganistanu. U ovom trenutku, u Kataru je oko 10.000 američkih vojnika. 

mycity-military.com

Avio-baza "Udejd" ima najveći značaj među 35 američkih vojnih objekata u tom regionu. Upravo odatle danas se koordiniraju dejstva antiterorističke koalicije pod vođstvom SAD u Siriji i Iraku.

Jokata i Misava u Japanu

Na teritoriji Japana nalazi se više od 90 vojnih objekata Oružanih snaga SAD, objedinjenih pod zasebnom komandom Snaga SAD u Japanu. Njihovo sedište se nalazi u avio-bazi "Jokota" istočno od Tokija. 

(VIDEO) PUTIN IZ KALINJINGRADA MOŽE DA UNIŠTI LONDON, PARIZ I BERLIN! NATO nema odgovor na RUSKU BAZU U EU!

Tu služi više od 14.000 vojnika i stručnjaka u civilu. Baza ima ulogu važnog punkta za prebacivanje američkih kontingenata koji dolaze da služe u Japanu po principu rotacije.

Posebno je važna avio-baza "Misava", severno od Tokija. To je jedan od retkih inostranih aerodroma na koje Amerikanci prebacuju svoje najsavremenije avione - lovce pete generacije F-22 "raptor". 

Broj i sastav vojnih baza armije, avijacije i flote SAD u Japanu govore o tome da Pentagon ovu zemlju posmatra kao moguću platformu za vojni sukob s Kinom, Rusijom i Severnom Korejom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
budalastina

pre 6 godina

Da SAD mogu mirno da ratuju iz baza po Svetu sa svima. Da, ali ne ratuje se lukom i strelom. Za minut ce se ameri pitati a gde su bile nase baze kad ih odjednom nestade. \n

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija