• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2017

21:30

TRAMP SPREMA ZA KIMA SUPERNUKLEARNU BOMBU! Amerika testira novu verziju najopasnijeg oružja ikad napravljenog!

Vesti

TRAMP SPREMA ZA KIMA SUPERNUKLEARNU BOMBU! Amerika testira novu verziju najopasnijeg oružja ikad napravljenog!

Podeli vest

Lider SAD bi na Severnoj Koreji mogao da isproba usavršenu atomsku bombu B61-12, čije je testiranje u toku u Americi. To je Vašington već jednom uradio u Japanu 1945, upozoravaju stručnjaci

Američki predsednik Donald Tramp spremio je za lidera Severne Koreje Kim Džong Una supernuklearnu bombu. Vojska SAD uspešno je izvela drugi test usavršene verzije svoje čuvene atomske bombe B61, koja se smatra najopasnijim oružjem ikad napravljenim.

Velika preciznost
Amerikanci mogu da gađaju direktno Kimovu spavaću sobu ili bunker u kojem se skriva

Stručnjaci strahuju da bi Amerikanci mogli njen pravi efekat da isprobaju na Severnoj Koreji, kao što su to uradili sa nuklearkama bačenim na Japan 1945.

Sve opcije na stolu

Prema navodima Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost SAD (NNSA), avioni F-15 bacili su 12. unapređenu verziju bombe B61 (B61-12) na poligonu u Nevadi 8. avgusta.

- Bomba nije imala nuklearnu bojevu glavu, već je test izveden kako bi se proverile sposobnost aviona da je nose i preciznost udara u metu - naveli su iz NNSA u saopštenju.

U pitanju je bomba koja je razvijena tokom Hladnog rata 1963, a u upotrebu je ušla 1968, tako da je u službi skoro 50 godina. Nazvana je najopasnijim oružjem zbog toga što njena razorna moć može da se podešava. Tačnije, jačina eksplozije može da se podesi da bude između 300 i čak 50.000 tona TNT, zbog čega se bomba ubraja i u taktičko i u strateško naoružanje.

Informer

Njene performanse sada su poboljšane. Bomba B61-12 postala je prva navođena nuklearna bomba u arsenalu SAD. Dobila je sopstveni sistem za navođenje, tako da je sada preciznija nego ikad. Nekada je pogađala metu sa 116 metara odstupanja, a sada je ono smanjeno na 30 metara. Takođe, bomba sada može da probije i podzemna skloništa i bunkere.

Sledeći je na meti Guam

Kim Džong Un je juče objavio da je lansiranje balističke rakete srednjeg dometa "hvasong-12" preko teritorije Japana bilo samo uvod pred akcije na američkom ostrvu Guam u Pacifiku.

- Ova vežba lansiranja balističke rakete je samo prvi korak u vojnim operacijama u Tihom okeanu i uvod u stavljanje pod kontrolu Guama - prenela je agencija KCNA Kimove reči.

On je dodao da lansiranje projektila "hvasong-12" predstavlja i uvod u odbrambene mere koje će Severna Koreja preduzeti ukoliko Vašington nastavi sa zajedničkim vežbama sa Južnom Korejom i Japanom.

Bezbednosni stručnjaci kažu da su Amerikanci dvanaestim unapređenjem B61 narušili stratešku ravnotežu u svetu i strahuju da bi nove osobine bombe mogli da isprobaju na Severnoj Koreji.

- Nakon što je Pjongjang u utorak lansirao balističku raketu, koja je prešla preko teritorije Japana, Donald Tramp je izjavio da je "svet primio poslednju poruku Severne Koreje". To bi značilo da će, ukoliko se Kim Džong Un usudi da još jednom ugrozi američkog saveznika ili teritoriju SAD, Tramp žestoko odgovoriti. S obzirom na to da je naglasio da su "sve opcije na stolu", predsednik SAD očigledno nije isključio ni nuklearnu bombu - objašnjavaju stručnjaci.

Briga ih za posledice

Oni dodaju da je Severna Koreja izvela svoju najprovokativniju akciju baš u "pogodnom trenutku".

- Kim Džong Un ne prestaje sa pretnjama, a bacio je raketu preko Japana baš u vreme testiranja B61-12. Ako Tramp odluči da jednom za svagda reši problem Severne Koreje, neće propustiti priliku da isproba svoju supernuklearnu bombu na "živoj" meti. Amerikanci se nisu obazirali na posledice kad su bacili nuklearke na Hirošimu i Nagasaki, što je takođe bio test. Verovatno ni sada ne bi razmišljali o posledicama kad bi bacili nuklearku na Severnu Koreju - navode analitičari.

Prema njihovim rečima, ako se Tramp na to odluči, komunistički režim u Severnoj Koreji bio bi eliminisan.

- Kim bi sigurno bio likvidiran. S obzirom na preciznost i razornu moć B61-12, lider Severne Koreje ne bi mogao da se sakrije. Amerikanci mogu da gađaju direktno njegovu spavaću sobu ili bunker u kojem se skriva - ističu stručnjaci.

Izveli probu rušenja balističkog projektila

Dan nakon što je Severna Koreja lansirala raketu preko Japana, vojska SAD izvela je probu presretanja balističkog projektila kod obale Havaja.

Američka agencija za raketnu odbranu (MDA) navela je da je zajedno sa vojnicima mornarice sa razarača "USS Džon Pol Džouns" uspešno izvela presretanje balističke rakete srednjeg dometa.

- Nastavićemo razvijanje odbrambenih balističkih raketnih tehnologija kako bismo bili spremni za pretnje - izjavio je direktor MDA, general potpukovnik Sem Grejvs.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija