• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2017

23:15

TOTALNI HLADNI RAT! Odnosi dve najmoćnije sile na najnižem mogućem nivou!

Vesti

TOTALNI HLADNI RAT! Odnosi dve najmoćnije sile na najnižem mogućem nivou!

Podeli vest

Administracija SAD naložila Moskvi da zatvori svoj konzulat u San Francisku i još dva objekta u Njujorku i Vašingtonu. To je urađeno nakon što su proterane ruske diplomate i zaplenjena ruska imovina u SAD, a građanima Rusije ukinute vize

Amerika i Rusija su u totalnom hladnom ratu. Nakon što su Amerikanci proterali ruske diplomate i zaplenili rusku imovinu u SAD, a građanima Rusije ukinuli vize, predsednik Donald Tramp od danas je zatvorio i ruski konzulat u San Francisku, kao i još dva objekta u Vašingtonu i Njujorku. 

Već viđeno
Diplomatska borba na ovakvom nivou između dve velike sile viđena je jedino tokom Hladnog rata
Sergej Kirilov

Duh reciprociteta

Stejt department je saopštio da Rusi imaju rok do 2. septembra da zatvore svoja diplomatska predstavništva. Istaknuto je da je taj potez isprovocirala Moskva proterivanjem 755 američkih diplomata iz Rusije, iako je to u stvari bio odgovor Kremlja na ranije izbacivanje ruskih diplomata iz SAD. 

- Ova odluka je donesena u duhu reciprociteta nakon što je Moskva smanjila broj američkog diplomatskog osoblja u Rusiji - navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Rusiji će tako u SAD ostati ambasada u Vašingtonu i tri konzulata u Njujorku, Hjustonu i Sijetlu. Isto toliko diplomatskih predstavništava ima Amerika u Rusiji. Ambasada je u Moskvi, a konzulati u Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i Vladivostoku.

Tanjug/AP

Pre ovoga Vašington je 20. avgusta privremeno obustavio izdavanje viza građanima Rusije, svih osim iseljeničkih. Kako su najavili, prijem zahteva za vize biće obnovljen sledeće nedelje, ali samo u ambasadi u Moskvi. Dosad su to Rusi mogli da rade i u konzulatima, ali su im Amerikanci sada ukinuli tu mogućnost. Stanovnici Rusije će tako ubuduće morati da prelaze hiljade kilometara da bi aplicirali za vizu, a čekaće čak tri meseca da je dobiju.

Taj potez su SAD takođe podvele pod "recipročnu meru" zbog proterivanja američkih diplomata iz Rusije. Međutim, Kremlj je u julu naložio Vašingtonu da smanji diplomatsko osoblje na 455 ljudi, koliko ih Rusija ima u Americi, nakon što je Barak Obama krajem decembra 2016. proterao 35 ruskih diplomata iz SAD. Tada je Vašington istovremeno zaplenio ruske objekte u Merilendu i Njujorku. Budući da Tramp nije želeo da ih vrati, Putin je bio primoran da odgovori proterivanjem američkih diplomata. 

Lavrov: Oštro ćemo reagovati

AP PHOTO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u petak da će Moskva nakon što analizira celu situaciju odlučiti kako će odgovoriti.
- Oštro ćemo reagovati na apsolutno jednakoj osnovi na one stvari koje nam nanose štetu i koje su samo motivisane željom da se pokvare naši odnosi sa SAD - naglasio je Lavrov.
On je istakao da je za tango potrebno dvoje, a da zasad Amerikanci igraju individualni brejkdens.
- Kako je predsednik Putin više puta rekao, ne tražimo svađu sa tom državom. Uvek smo bili prijateljski nastrojeni prema američkom narodu, pa smo i sada otvoreni za konstruktivnu saradnju tamo gde to odgovara ruskim interesima. Međutim, SAD to ne žele - rekao je Lavrov.
On je dodao da će Rusija nastaviti da promoviše pozitivan program i pristup uzajamnog poštovanja.

Posle svega toga, i najnovijih restrikcija koje su SAD uvele Rusiji, analitičari zaključuju da su dve zemlje definitivno u hladnom ratu.

- Više nema sumnje. Ovo je totalni hladni rat. Diplomatska borba na ovakvom nivou između dve velike sile viđena je jedino tokom Hladnog rata između 60-ih i 90-ih godina. U to vreme Rusima su uvodili restrikcije u Americi, a u ime reciprociteta, Moskva je odgovarala istom merom - navodi ruski analitičar Sergej Kirilov.

Strah od oružanog sukoba

On dodaje da su za vreme Hladnog rata, baš kao i sada, obe sile držale prst na obaraču, pa je ceo svet bio u strahu od oružanog sukoba.

- Primećujemo i sada trku u naoružanju, koja je bila karakteristična za period Hladnog rata. Amerika i NATO agresivno se šire na istok, ka granicama Rusije, i unapređuju nuklearni arsenal. S druge strane, Rusija je primorana da izvodi vojne vežbe i unapređuje sopstveno oružje kako bi bila spremna u slučaju sukoba - objašnjava Kirilov.

S njim je saglasan i veteran ruske diplomatije Sergej Ordzhonikidze. On smatra da će dve zemlje nastaviti da se konfrontiraju i da će se situacija verovatno pogoršati.

- Kako je krenulo, Moskva i Vašington na kraju neće ostaviti nikoga ko može da objasni vođama dve države poziciju druge strane. To je glavni zadatak diplomata - navodi Ordzhonikidze. 
Prema njegovim rečima, smanjenje diplomatskih odnosa između Moskve i Vašingtona nije dobro za ceo svet.

- Amerikanci su očigledno izabrali put konfrontacije. To se nikad neće zaustaviti ukoliko nastave da gase konzulate i izbacuju diplomate. Ovo može da diplomatske odnose dve zemlje svede na minimum. To nije dobro jer su obe države odgovorne za mnoge svetske probleme. Rešenje mnogih regionalnih kriza i konflikata zavisi od pozicije Rusije i SAD - kaže Ordzhonikidze. 


AP: KULJA DIM IZ KONZULATA U SAN FRANCISKU! Rusi spaljuju stvari
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlada

pre 6 godina

I ne treba, dok u Americi ne pobedi RAZUM i poštovanje dogovorenog! Godinama LAŽU i izazivaju sukobe, nepoštuju nikog, ruše države i menjaju vlade, ubijaju neposlušne,ucenjuju ..... i sve pod "parolom" demokratije i borbe protiv korupcije, koja baš njima najviše fali! Prekinite SVU diplomatiju s njima, jer oni to ne zaslužuju! Oni su najobičniji gangsteri!

Vasko

pre 6 godina

Bravo za Amerikance. Tako to radi ozbiljna drzava.

Vns

pre 6 godina

Informer je cini mi se na bilbordu cestitao pobedu Trampa na izborima...

Miki

pre 6 godina

USA su jos jedanput pokazali svoje paganske nagone, gde se civilizazija utire cizmom. hladni rat je odavno poceo i u nedostatku diplomatije ostace samo rakete i prst na njima. USA pokusava ponovo da pobedi Ruse kao onda SSSR u trci u naoruzanju i zatvaranjem trgovine. Ovoga puta to im nece poci za rukom jer su Rusi iz proslosti dosta naucili a svecka tabla se izmenila. Ovo su zadnji trzaji jedne propale imperije koja odnose sa zemljama prenosi na kamu i pistolj. Srbija mora da se okane ovih hohstaplera da nasa deca negledaju smdljive americke vojnike po nasim ulicama. Za njih je samo pakao dobro mesto daprave baze.

Cvele

pre 6 godina

A sto pises USA???Zasto onda nisi napisao i USSR???Odluci se ili engleski ili srpski.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija