• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2017

23:57

AMERIKANCI O UPADU U RUSKI KONZULAT: FBI agenti nisu pretili, samo su hteli da "OČISTE PROSTORIJE"

Vesti

AMERIKANCI O UPADU U RUSKI KONZULAT: FBI agenti nisu pretili, samo su hteli da "OČISTE PROSTORIJE"

Podeli vest

Nije tačna tvrdnja Moskve da su američki zvaničnici prilikom preuzimanja kontrole nad tri ruska diplomatska objekta u SAD pretili da će razbiti ulazna vrata

To je rekao neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta, prenosi AP i navodi da je FBI u jednom od objekata samo čistio prostorije.

Američka agencija navodi da su zvaničici kazali da je preuzimanje kontrole nad objektima izvršeno i da su se Rusi pridržavali naredbe administracije predsednika SAD Donalda Trampa o napuštanju objekata u roku od dva dana. 

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao da su se američki zvaničnici pridružili osoblju ruske ambasade u SAD u obilasku tri zgrade. 

- Ove inspekcije su izvedene kako bi se obezbedili i zaštitili objekti i kako bi bilo potvrđeno da je ruska vlada napustila prostorije- stoji u mejlu koji je ovaj zvaničnik uputio novinarima, insistirajući na anonimnosti. 

MARIJA ZAHAROVA U ŠOKU: Amerikanci zahtevaju da im Rusija proda "zatvorene" diplomatske objekte?!​

AP navodi da je Rusiju razljutila odluka o zatvaranju ruskog konzulata u San Francisku i trgovinskih misija u Vašingtonu i Njujorku, aktu odmazde SAD za prošlomesečnu odluku Moskve o prinudnom smanjenju američkog diplomatskog osoblja u Rusiji na 455 osoba. 

Portparol ambasade Rusije u SAD Nikolaj Lariohin izjavio je večeras da su američki zvaničnici kazali ruskim diplomatama da planiraju da načine video snimak u zgradi ruske trgovinske misije nakon što je američka strana de fakto preuzela kontrolu nad njom, prenosi TASS

printscreen

- Naše osoblje je napustilo teritoriju trgovinske misije. Zvaničnici SAD su i dalje tamo. Nemamo pojma šta rade tamo. Rečeno je da će tamo načiniti video snimak- rekao je Lariohin. 

(VIDEO) DIPLOMATSKI RAT, UPAD FBI AGENATA: Objavljeni smimci pretresa ruskog konzulata, POLICIJA TRAŽILA EKSPLOZIV!​

On je dodao da su dvojica ruskih diplomata bili prisutni tokom inspekcije trgovinske misije, ali im je u jednom trenutku naređeno da odu. 

- Oni su bili prisutni tokom inspekcije, dvojica zvaničnika ambasade. U jednom trenutku rečeno im je da napuste teritoriju (misije)- kazao je Lariohin. 

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da situacija oko trgovinske misije Rusije u Vašingtonu, u koju su večeras ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. 

- Pretres zgrade ruske trgovinske misije u Vašingtonu je bez presedana i najočiglednije je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Član 45 Konvencije kaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti posede stranih misija- rekao je Slucki, prenosi TAS S.

 

Tanjug/AP

On je dodao da su "bez obzira na to, SAD očas posla ukinule diplomatski imunitet trgovinskoj misiji Rusije, pokušavajući da opravdaju sopstvenu arbitrarnost jednostranim tumačenjem Konvencije". 

TOTALNI HLADNI RAT! Odnosi dve najmoćnije sile na najnižem mogućem nivou!

TAS S navodi da je visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD. 

- Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu- naveo je Slucki. 

On je dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta. 

- Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima- kazao je Slucki. 

Vlasti SAD preuzele su večeras kontrolu nad zgradom ruske trgovinske misije u Vašingtonu, javlja dopisnik agencije TAS S i dodaje da su američki stražari postali u zgradu. 

Šef ruske trgovinske misije u prestonici SAD Aleksandar Stadnik potvrdio je ovoj agenciji da je, prema rečima američkih vlasti, zgradi misije ukinut diplomatski imunitet. 

Reuters

TASS je ranije javio da se Amerikanci pripremaju da izvrše pretres ruske trgovinske misije u Vašingtonu i da je savetniku američke ambasade u Moskvi Entoniju Godfriju u vezi s tim uručena protestna nota. 

- Danas u dva sata po podne (po lokalnom vremenu), pretres će biti sproveden. Tehnički, pretres će sprovesti Stejt department- rekao je portparol ruske ambasade Nikolaj Lakonin za TAS S. 

AP: KULJA DIM IZ KONZULATA U SAN FRANCISKU! Rusi spaljuju stvari

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je planirani pretres ruskih diplomatskih objekata u SAD nečuvena, agresivna akcija koju američke obaveštajne agencije mogu da iskoriste za organizovanje provokacije pomoću podmetnutih predmeta. 

- U noti se ističe da planirani nelegitimni pretres diplomatskih prostorija Rusije bez prisustva ruskih zvaničnika i pretnju da će prednja vrata biti obijena smatramo nečuvenom, agresivnom akcijom koju bi američke obaveštajne agencije mogle da iskoriste i za organizovanje antiruske provokacije pomoću podmetnutih kompromitovanih predmeta- naglašava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

Reuters

Ministarstvo dodaje da Moskva zadržava pravo na uzvratne mere na osnovu reciprociteta, prenosi Sputnjik. 

- Vlasti Sjedinjenih Američkih Država treba da zaustave najgrublju povredu međunarodnog prava i odustanu od napada na imunitet ruskih diplomatskih institucija. U suprotnom, zadržavamo pravo da odgovorimo na osnovu reciprociteta- navodi se u saopštenju. 


Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo da specijalne službe SAD nameravaju da 2. septembra izvrše pretres ruskog konzulata u San Francisku, koji je takođe zatvoren na zahtev američkih vlasti, kao i stanove ruskh diplomatskih predstavnika. 

Stejt department je odbio da komentariše ove informacije.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 6 godina

Reciprocno nego sta cak i malo vise i apsolutno povecati cenu raketnih motora za 100& pa neka glupi ameri plate jer nisu ukrali ni jedan mozak koji to moze da im izmisli ! To bih uraadio ja bez imalo razmisljanja !

Vladimir

pre 6 godina

Ovo ludilo ne obećava ništa dobro, i prosto je nerazumljivo do koje mere velike sile pridaju važnost sopstvenoj politici "pokazivanja mišića", pri tom uopšte ne vodeći računa o mogućim posledicama. Ovakvi potezi svakako ne spadaju u ono što se zove "pobeda", već predstavljaju siguran uvod u opštu katastrofu posle koje neće biti važno ko je kriv, i ko je prvi počeo... Pobednika svakako neće biti...

djordje1953

pre 6 godina

hoceli rusi uzvratiti ili ce samo da se ljute

deda

pre 6 godina

kada nuklernim silama ovako nsto rade sta ostaje za male zemljice.ovo je uterivanje straha u kosti liderima slabih zemalja.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija