• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija javlja

04.09.2017

22:00

(VIDEO) KAKAV POTEZ PUTINA! IZRAEL PRED NOKAUTOM, AMERIKA U ČUDU! Rusija osvaja Bliski istok!

Vesti

(VIDEO) KAKAV POTEZ PUTINA! IZRAEL PRED NOKAUTOM, AMERIKA U ČUDU! Rusija osvaja Bliski istok!

Podeli vest

Rusija preko Irana neguje dobre odnose sa libanskim Hezbolahom. Pored toga, Moskva već neko vreme i za palestinski Hamas ima samo lepe reči. Sve se to radi sa konkretnim političkim ciljem, piše Dojče vele

Ruski ambasador u Iranu Luan Jagarjan uputio je početkom avgusta lepe reči za palestinski Hamas: to nije teroristička organizacija, to je nacionalni pokret i jedan od političkih predstavnika svih Palestinaca.

Zbližavanje Rusije i Hamasa pokazuje da Moskva, jedan od najvažnijih glavnih gradova sveta, na taj način drži na distanci užasne SAD, ali i odvraća napade Izraela

Nisu teroristi

Jagarjan je to izjavio u prisustvu Haleda Kadumija, predstavnika Hamasa u Teheranu. Te reči bile su u stvari upućene arapskoj javnosti, uvek solidarnoj sa Palestincima ili njihovim islamskim predstavništvima. Tako se osvaja politički kapital.

(VIDEO) BASTION NATO NE BI IZDRŽAO NI PRVI NALET RUSKE ARMIJE: Ponižavajuće priznanje Pentagona!

Pre tih reči, Rusija se pokazala i na delu: zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov susreo se u avgustu 2016. u Dohi sa Haledom Mašalom, najvišim liderom Hamasa. 

Njih dvojica razmenili su mišljenja o dešavanjima na Bliskom istoku. Nije poznato da li je tu bilo još nečeg, ali već i sama činjenica da su se njih dvojica sreli, šalje jaku poruku. 

Mašal je godinu dana pre toga razgovarao i s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

HRVATI NALJUTILI PUTINA, DONBAS NIJE KRAJINA: Prestanite da Ukrajinu nagovarate na novu "Oluju"!

U ovom novom, brižljivo pripremanom jedinstvu Rusije i Hamasa, korist nalaze i jedna i druga strana. Hamas to vidi kroz popravljanje svog imidža na međunarodnoj pozornici, a njegove političke vođe nadaju i konkretnoj političkoj podršci.

(VIDEO) DRONOM SNIMAO PUTINOVO OSTRVO: Najveći neprijatelj šefa Rusije Aleksej Navalni uradio ono čega se i CIA plaši!

- Zbližavanje Rusije i Hamasa pokazuje da Moskva, jedan od najvažnijih glavnih gradova sveta, na taj način drži na distanci užasne Sjedinjene Američke Države, ali i odvraća napade Izraela - izjavio je nakon tog sastanka diplomatski savetnik palestinske vlade u Gazi Tajsir Mohaisen.

S druge strane, koristi od tog prijateljstva za Moskvu su očigledne. Rusija u Hamasu vidi važnog partnera koji ima uticaj na Palestince. 

pixabay.com

I još nešto, dodaje Mohaisen, "čini se kao da predsednik Putin želi da, barem delimično, obnovi sovjetsku imperiju i da misli da su dobri odnosi s Palestincima i Hamasom jedna od karata za ulaz na Bliski istok". 

Upravo zato Rusija, za razliku od SAD i Evropske unije, Hamas nije okarakterisala kao terorističku organizaciju.

Pametna politika

Studija korporacije "Rand" pokazuje da je Rusija manje uzdržana u spoljnoj politici od Zapada. To joj omogućava fleksibilnu putanju kojom se kreće uz pomoć "kratkoročnog pragmatizma", što bi se još moglo nazvati i "oportunizam". 

Putin želi da, barem delimično, obnovi sovjetsku imperiju i misli da su dobri odnosi s Palestincima i Hamasom jedna od karata za ulaz na Bliski istok

Istovremeno međutim, Rusiji nedostaje ekonomska i vojna snage da bi izdržala nekakve dugoročne strategije. Zato ona koristi svaku političku priliku, gde god da se ona pojavi.

(VIDEO) AMERI TRAŽE OD PUTINA DA SNIMAJU RUSKU VOJSKU: Šef armije SAD u Evropi tvrdi da Moskva nešto krije!

Čini se da Rusija prati ovaj kurs i u ophođenju s Hamasom. Za razliku od Zapada, Moskva prema toj organizaciji ne pokazuje nikakvu političku distancu. 

- Ako Rusija poboljša svoje odnose s Hamasom, automatski će imati pristup i ostalim islamističkim pokretima - ocenjuje politikolog Abdul Satar Kasem sa Univerziteta Nablus za internet-portal Al-Monitor.

Nije nikakva slučajnost to što je ruski diplomata u Teheranu koristio baš takav rečnik, kaže Satar Kasem. On smatra da je ta izjava u stvari indirektna pozivnica Hamasu da se pridruži šiitskom antiizraelskom centru na čijem je čelu Teheran. 

ZASTRAŠUJUĆI AMERIČKI PLAN ZA SRBIJU: Kosovo postaje vojni centar NATO i DEO RAKETNOG ŠTITA PROTIV RUSIJE!

A to što je Hamas sunitska organizacija, manje je važno u toj računici.

Pritisak na Izrael

Savez sa Hamasom i vojna saradnja sa Iranom - za Rusiju je šansa da višestruko poveća svoju teg na vagi političkih odnosa u regionu. 

Printskrin

Hamas, koji se u suštini definiše kroz oružani otpor prema Izraelu, značajno će ojačati zbog dobrih odnosa sa Rusijom. S druge strane, to će povećati i snagu Rusije u odnosu na Izrael, a posredno i u odnosu na njegovu zaštitnicu - SAD. 

APSOLUTNI HIT! RUSIJA VIŠE NIJE DOBRODOŠLA U NATO: Ovako nešto mogu da odvale samo Ameri!

Ruski ambasador u Izraelu Aleksandar Šein takođe je sredinom juna izjavio da njegova država ni Hezbolah, a ni Hamas ne smatra terorističkim organizacijama.

Kako ruska avijacija čisti Siriju od ISIS pogledajte u sledećim video zapisima!!!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda

pre 6 godina

Tako je Putine, jedina svetla tacko na ovoj crnoj planeti Zemlji.

Dama Pik

pre 6 godina

Ovaj čovek je izuzetno pametan.Uvek donosi prave odluke u pravo vreme.Obožavam ga!!!\n

BAALKHAN

pre 6 godina

kenjate za medalju. putin je zidov, kao i cela smrdljiva politicka elita na svetu

Srboljub

pre 6 godina

Istorija je pokazala da svaka ratna opcija protiv Rusije je osudjena na propast to su iskusili Poljaci, Turci, Francuzi, Nemci. Samo Englezi, tradicionalni neprijatelji Rusije nisu je direktno napali.

vrca

pre 6 godina

Od Putina mnogi drzavnici trebalo bi da uce kako se cuva i jaca svoja drzava i narod !Ruski narod je visoko obrazovan a o naucnicima da se ne govori-vrh u svetu

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija