• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

13.09.2017

13:54

LEGENDARNI PISAC I ŠPIJUN DŽON LE KARE: ŽIVOTINJSKI STRAH je glavno osećanje koje sada objedinjuje Zapad!

Vesti

LEGENDARNI PISAC I ŠPIJUN DŽON LE KARE: ŽIVOTINJSKI STRAH je glavno osećanje koje sada objedinjuje Zapad!

Podeli vest

Špijunaža je za mnoge omiljena tema razgovora. Utoliko pre za dvojicu svetski poznatih Britanaca: Džona Le Karea (85) - autora više od 25 špijunskih romana i Bena Mekintajra (53) - kolumnistu The Times, autora knjige "Operacija Mleveno meso" o istinitoj špijunskoj akciji iz vremena Drugog svetskog rata, odnosno - o najuspešnijoj operaciji dezinformisanja protivnika u celoj dosadašnjoj svetskoj istoriji

Le Kare i Mekintajr su razgovarali o špijunaži, Britancima i još ponečemu u jednom od restorana Bristola.

Taj razgovor je potvrdio da su njihovi lični odnosi topli, a oni oštroumni i duhoviti znalci. Le Karea je do restorana dovezao lični baštovan, a Mekintajr je stigao vozom iz Vinčestera.

Fakti prenose neke delove onoga što su u Bristolu rekli.

Le Kare: Mi (špijuni) nismo pobedili hladnom ratu. Naše delovanje nije dalo nikakve rezultate i nije imalo nikakvog značaja. Dođe mi da "uzmem" neke svoje stare junake, da na njih prenesem iskustvo sopstvenog života i da sa njima pretresem prošlost sa humanističke tačke gledišta. I da sve to smestim u današnje vreme. Sada svetu preti stvarna opasnost. Mi smo u vreme hladnog rata, ako ništa drugo, imaju jasnu misiju. A sada je glavno postalo - preživljavanje.         Životinjski strah je glavno osećanje koje sada objedinjuje Zapad. Sve ostalo je sporno.

I pisac i špijun

printscreen

Dejvid Džon Mur Kornvel, poznatiji pod pseudonimom Džon le Kare je britanski autor kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od malobrojnih h pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonista i sam bio.
Neki od njegovih najpoznatijih romana su "Smajlijevi ljudi", "Špijun koji se sklonio u zavetrinu", "Dečko, dama, kralj, špijun", "Poziv za umrlog", "Plemeniti đak", "Mala bubnjarica"...

I Le Karea i Mekintajra su britanske obaveštajne službe zavrbovale još kao mladiće. Prvi je odmah pristao, a drugi - čiji otac je bio profesor na Oksfordu - prvu ponudu (posle razgovora sa "majorom Holidejom") odbio.

 Mekintajr: Moje vrbovanje je proteklo ovako. Čovek kojeg nisam poznavao, potapšao me po ramenu i upitao: "Šta ćeš da radiš kada diplomiraš?" Priznao sam da ne znam. On je na to rekao: "U Ministarstvu spoljnih poslova postoje odeljenja koja se razlikuju od ostalih, čak se razlikuju i od samog ministarstva". Razgovor je potrajao pet minuta. Naravno, shvatio sam o čemu govori.
Potom sam otišao u Carlton House Terrace (jedno od sedišta MI6, Military Intelligence -Section 6). Tamo sam saznao da postoji nekoliko "majora Holideja" i upoznao se sa ljudima koje su zavrbovali drugi "majori Holideji". Sve u svemu, ponuda me zaintrigirala. U tome je bio moj interes. Inače, svi likovi koje sam tamo sretao učinili su mi se nekako teškim i korumpiranim. U britanskoj špijunaži postoji nešto nakaradno i veoma teško shvatljivo. Ne znam da li su svi koji u nju ulaze već do toga bili malo "opaljeni" i ih takvim čine godine u obaveštajnoj službi.

Le Kare: Postoji li nešto u britanskoj psihologiji što ide na ruku špijunaži i čini je primamljivom perspektivom?

Mekintajr: Mi Britanci smo naročito skloni dvostrukom životu, zar ne? To je zato što kod nas, zahvaljujući pozorištu, postoji ceo kult izdaje.

Le Kare: Smatram da sve dolazi otuda što je licemerje - naš nacionalni sport. Kada sam bio mali, državne škole su bile surove ustanove koje su odvajale decu od roditelja, a sami roditelju su u tome bili saučesnici. Tako su nas objedinjavali imperijalnim ambicijama, pa nas puštali u svet sa elitističkim osećanjima i ledenim srcem.

Mekintajr: Britanci su najuspešniji obmanjivači. Pored vas može čekati autobus čovek na ivici nervnog sloma, ali vi to nikada nećete zaključiti po njegovom ponašanju. Kako gledate na predstave Donalda Trampa o istini?

Le Kare: U njemu nema istine. A šta vi mislite: imaju li Rusi stvarno nešto (kompromitujuće) za Trampa?

Mekintajr: Mogu da kažem da veterani SIS (Secret Intelligence Service) veruju da oni protiv njega imaju nešto kompromitujuće. Oni koriste bivšeg agenta MI6 Krisa Stila, daju mu neke istinite stvari, a među njima i one koje nemaju veze sa stvarnošću. Tako - kada to dođe do Trampa - on može sve poricati iako zna da je to u suštini tačno. Treba imati u vidu da je Putin oficir kojeg je obučio KGB...

Le Kare: Podozrevam da Rusi imaju nešto za Trampa. Zato i tvrde da nemaju. A samom Trampu govore: "Zar nismo bili prema vama dobri?!"

Mekintajr: Šta nameravate dalje da radite?

Le Kare: Meni će uskoro 86 godina i ja moram na stvari gledati realno. Mogu napisati još jedan roman. Znam da ima dosta onih koji me ne vole i koji govore da je vreme da prestanem da pišem. I ja sam u svoje vreme mislio da je Gremej Grin predugo pisao.

Mekintajr: Teško je ne pisati onome ko je pisac, zar ne?

Le Kare: To je jedino što mogu da radim, a ja ne umem da sedim i da ništa ne radim. Ja ne mogu da ne pišem.              

Mekintajr: Smatrate li da ste zatvorili svoj krug?

Le Kare: Pretpostavljam da je taj praznik još preda mnom. Osećam da sam dovoljno odrastao da bih saznao celu istinu o sebi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hrvoje Perkovic Thompson

pre 6 godina

Rusi i Turci, Srbi=Turci, evo paralele

Flavie Felix

pre 6 godina

Rusi+Srbi+Grci=Pravoslavna braca Srbi+Isprdak=Hrvati

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija