• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2017

22:26

PUTIN ISTERAO ISIS IZ SIRIJE! Ruska vojska oslobodila 85 odsto sirijske teritorije, u obnovu ulažu 20 MILIJARDI DOLARA!

Vesti

PUTIN ISTERAO ISIS IZ SIRIJE! Ruska vojska oslobodila 85 odsto sirijske teritorije, u obnovu ulažu 20 MILIJARDI DOLARA!

Podeli vest

Posle vojne akcije ruske vojske u Siriji, islamisti kontrolišu još samo 15 odsto te države. Pitanje je dana kada će oni kapitulirati, pa su zato Rusi već počeli da obnavljaju bliskoistočnu zemlju

Ruski predsednik Vladimir Putin isterao je džihadiste Islamske države (ISIS) iz Sirije! Ruska i sirijska vojska dosad su oslobodile 85 odsto teritorije od terorista, a pitanje je dana kada će pasti preostalih 15 odsto. Zato ruski predsednik narednih nedelja u Siriju šalje građevinske mašine kako bi počela obnova zemlje, a u razorenu državu uložiće najmanje 20 milijardi dolara.

Tone cevi i mašina

Prilikom oslobađanja Deir ez Zora, ubili smo 40 komandanata Islamske države, od kojih su neki bili umešani u krvoprolića po Evropi
Sergej Šojgu,
ruski ministar odbrane

Obnovu Sirije već dogovara ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se tim povodom u utorak sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom u Damasku. Njih dvojica su dogovorila detalje rekonstrukcije koja će trajati decenijama.

- Uskoro će ka Damasku iz ruske luke Novosibirsk isploviti teretni brodovi sa četiri hiljade tona metalnih cevi. Pomoću njih ćemo obnoviti vodovod i ostala infrastrukturu. Poslaćemo i više od 40 isporuka građevinskog materijala, ali i mašina. Tu mislim na buldožere, kranove i drugu mehanizaciju koju će radnici koristiti za ponovnu izgradnju razorene zemlje - najavio je Šojgu posle susreta sa Asadom.

On je dodao da će ruski stručnjaci pomoći sirijskim kolegama da srede napredne kanale komunikacija da bi država mogla da funkcioniše.

(VIDEO) RUSKE PODMORNICE NAPALE DŽIHADISTE U SIRIJI: Krstarećim raketama "kalibar" UNIŠTILE KOMANDNI CENTAR I SKLADIŠTA ORUŽJA!

Obnova će trajati decenijama

- 15. mart 2011. Počeli su nasilni protesti protiv predsednika Bašara el Asada, koji su doveli i do rata
- 450.000 ljudi, uključujući žene i decu, poginulo je za šest i po godina borbi
- 300 milijardi dolara procenjena je ukupna šteta od oružanog sukoba
- 10 godina obnove biće potrebno da bi se sirijski brutodruštveni proizvod vratio na nivo iz 2010. godine ukoliko stopa ekonomskog rasta godišnje bude pet odsto
- 20 godina će trebati za obnovu ako stopa ekonomskog rasta godišnje bude tri odsto

- Sav materijal ćemo iskoristiti kako bismo u početku obnovili najkritičnije lokacije poput Alepa, Rake i Deir ez Zora, u kojima su se vodile ulične borbe, pa su oni sravnjeni - naveo je ministar.

Prvi čovek ruske vojske pozvao je izaslanika UN za Siriju Stefana de Misturu da ubrza humanitarnu misiju. Sirijcima hitno treba čak 1.000 tona hrane i 80 tona lekova. 

- Već smo poslali konvoje u Deir ez Zor. Život se polako vraća u taj grad pošto smo pre 14 dana razbili opsadu. Tom prilikom ubijeno je 40 komandanata ISIS, od kojih su neki bili umešani u krvoprolića po Evropi - naveo je Šojgu.

Islamisti pred kapitulacijom

Zbog te i drugih uspešnih akcija ruske armije u Siriji stručnjaci procenjuju da je pitanje dana kada će ta država biti skroz oslobođena.

- Sirijska i ruska vojska nastavljaju da oslobađaju još 15 odsto teritorije koju kontroliše ISIS, što je 27.000 kvadratnih kilometara. S obzirom da je sve ostalo oslobođeno, i taj deo će pasti - rekao je bezbednosni stručnjak Jurij Jevgenij.

(VIDEO) NATO CVOKOĆE! POGLEDAJTE LUDILO KOJE SU SPREMILI PUTIN I LUKAŠENKO: Počeli manevri "Zapad 2017"!

Međutim, kada Sirija konačno bude slobodna, trebaće decenije za obnovu. Ako bi rekonstrukcija počela danas, trebalo bi 10 godina da bi se sirijski brutodruštveni proizvod vratio na nivo iz 2010, pod uslovom ako stopa ekonomskog rasta godišnje bude pet odsto. Međutim, ako bi ona bila tri odsto, obnova će trajati 20 godina.

Testirao novu nuklearnu raketu

commons.wikimedia.org

Ruska vojska testirala je u utorak novu interkontinentalnu nuklearnu raketu koja može da nosi nekoliko bojevih glava i ima domet do 10.900 kilometara, objavilo je ministarstvo odbrane.
- Izveli smo probu rakete RS-24 Yars. Projektil je ispaljen sa kosmodroma Plesetsk na severozapadu zemlje, a sleteo je na poluostrvo Kamčatka na ruskom Dalekom istoku - saopštilo je ministarstvo.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija