• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

18.09.2017

22:02

KO ĆE SAD DA ZAUSTAVI ARMAGEDON: Umro Stanislav Petrov, čovek koji je SPREČIO NUKLEARNI RAT!

Vesti

KO ĆE SAD DA ZAUSTAVI ARMAGEDON: Umro Stanislav Petrov, čovek koji je SPREČIO NUKLEARNI RAT!

Podeli vest

Stanislav Petrov, koji je sprečio izbijanje nuklearnog sukoba između SAD i Sovjetskog Saveza i mogući početak trećeg svetskog rata 1980-ih godina, preminuo je u 78. godini

Odluka koju je sovjetski pukovnik Stanislav Petrov doneo 26. septembra 1983. godine ostaće zapamćena kao istorijska jer je sprečila da Hladni rat preraste u nuklearni sukob, a za nju se saznalo zahvaljujući Karlu Šumaheru, nemačkom političkom aktivisti koji je najzaslužniji što je svet saznao o herojskom podvigu Petrova.


Šumaher je proteklih godina ostao u kontaktu sa Petrovom, a 7. septembra ga je zvao da mu poželi srećan rođendan, ali je, nažalost, Petrovljev sin Dmitrij imao tužnu vest za Nemca – njegov otac preminuo je 19. maja.

Neverovatno je da se za smrt čoveka, koji je potencijalno sprečio najgori sukob u svetskoj istoriji, saznaje tek nekoliko meseci kasnije.

Kako je izbegnut treći svetski rat

Stanislav Petrov bio je na dužnosti 26. septembra 1983. godine, kada je posle ponoći na radarskom sistemu u bunkeru blizu Moskve dobio rano upozorenje o projektilu koji je lansiran iz SAD prema Sovjetskom Savezu.

- Kada sam video upozorenje, skočio sam sa stolice. Svi moji podređeni su bili zbunjeni, pa sam počeo da izdajem stroga naređenja kako bih izbegao paniku. Znao sam da će moja odluka imati velike posledice - prisetio se Petrov u intervjuu za RT 2010. godine.

- Alarm se oglasio drugi put. Velika krv-crvena slova su se pojavila na glavnom ekranu. Pisala je reč 'START'. Pisalo je da su još četiri rakete lansirane - ispričao je Petrov.

Od trenutka kada su bojeve glave poletele, ostalo je pola sata za Kremlj da odluči da li da pritisne „crveno dugme“ i samo 15 minuta da Petrov odluči da li je pretnja autentična i da javi svojim pretpostavljenima.

- Moja udobna fotelja delovala je kao usijani tiganj, a noge su mi se oduzele. Nisam mogao ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam donosio odluku - istakao je Petrov.

Smatrajući da bi u slučaju napada SAD ispalile mnogo više projektila, Petrov je rekao svojim šefovima da je alarm najverovatnije izazvan greškom u sistemu.

Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti registrovali odbljeske sunčevih zraka od oblaka kao lansiranje projektila.

Petrovljev potez i odluka, međutim, nikada nisu pohvaljeni, a čak su ga pretpostavljeni kaznili jer nije napisao izveštaj.

- Moji šefovi su optuženi za greške u sistemu. Zato nisu želeli da priznaju da je bilo ko uradio nešto dobro, već su odlučili da krivicu rasporede po svima - objasnio je Petrov.

Više od deset godina o incidentu se ništa nije znalo, jer je zaveden kao „stroga tajna“. Čak i njegova supruga Raisa, koja je preminula 1997. godine, nije znala ništa o tome.

O čitavom incidentu se saznalo tek iz izveštaja koji je objavio nemački tabloid Bild 1998. godine, kada je progovorio Petrovljev nadležni, general-pukovnik Jurij Votincev.

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija