• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs/Informer.rs

20.09.2017

09:31

PUTIN UDARIO TRAMPA GDE NAJVIŠE BOLI: Naredio da se okonča trgovina u dolarima!

Vesti

PUTIN UDARIO TRAMPA GDE NAJVIŠE BOLI: Naredio da se okonča trgovina u dolarima!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da rublja, a ne dolar, bude glavna valuta trgovine u svim ruskim morskim lukama

Na internet stranici Kremlja stoji da je prvi čovek Rusije već dao instrukcije Vladi da izradi potrebnu zakonsku regulativu do kraja godine.

Putinova odluka prisiliće strance da kupuju u ruskoj valuti, što je dobro za rublju

Da bi se zaštitili interesi kompanija sa obavezama u devizama, Vladi je naloženo da odredi prelazni period pre prelaska na obračun u rubljama.

Prema rečima šefa ruskog nadzornog organa "FAS", Igora Artjemjeva, mnoge usluge u ruskim lukama i dalje su u američkim dolarima, iako su luke u državnom vlasništvu.

Predlog za prebacivanje tarifa u morskim lukama na rublju prvi put je predložio predsednik pre godinu i po dana. Ideju nisu prihvatale velike transportne kompanije, koje su želele da zadrže prihode u dolarima i drugim stranim valutama zbog oscilacije kursa rublje.

KINA SPREMA UDAR KOJI SAD NEĆE PREŽIVETI: Peking uvodi zlatni standard!

Artjemjev je rekao da će odluka prisiliti strance da kupuju u ruskoj valuti, što je dobro za rusku valutu.

U 2016. godini njegova agencija podnela je nekoliko tužbi protiv najveće ruske lučke kompanije "NMTP". Prema FAS-u, kompanija je odredila tarife za pretovar u dolarima i podigla tarife od januara 2015. "bez objektivnih razloga".

Kina je, podsetimo, prva odlučila da se reši dolara, a Venecuela već umesto američke valute za određivanje cene nafte koristi juan 

Nadzorni organ je presudio da je "NMTP" zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i odredio kaznu od 9,74 milijardi rubalja, ili oko 165 miliona dolara po tekućem kursu. Odluku je poništio sud u Moskvi u julu ove godine.

(VIDEO) PUTIN I ĐINPING ZAPLAŠILI NATO: Saveznici Rusi i Kinezi počinju velike vojne vežbe!

Kina je, podsetimo, prva odlučila da se reši dolara. 

Najveći svetski uvoznik nafte, priprema se da pokrene ugovor o budućnosti nafte izražen u kineskom juanu i koji se može pretvoriti u zlato, potencijalno kreirajući najznačajniji azijskih naftni standard i omogućavajući izvoznicima nafte da zaobiđu američki dolar trgovanjem u juanu.

Shutterstock

Sledila je Venecuela koja već umesto dolara za određivanje cene nafte koristi kineski juan.

Predsednik te zemlje Nikolas Maduro poručio je da Venecuela mora da se zaštiti od sankcija koje je im je uveo Donald Tramp.

PUTIN NIŠTA NIJE ZNAO, TAJNO KOPANI TUNELI ISPOD KREMLJA: U njima je moglo da se sakrije hiljade diverzanata!

Ranije je Maduro poručio da namerava da stvori alternativu dolaru kao svetskoj valuti, naglasivši na „Venecuela namerava da se oslobodi pritiska dolara, valute koja guši zemlju".

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vrca

pre 6 godina

Tako treba,SAD treba ekononomski baciti na kolena,jer ucenjuju citav svet.Moguce je da SAD povedu Svetski rat kako bi zastitili ekonpmiju !?!

Ime

pre 6 godina

Ma jok, ako neko nastrada bice to S. Koreja. Nema sanse o vojnom napadu na ruse

Marcco

pre 6 godina

SAD može da se ekonomski baci na "kolena" ali jej za to potrebna EU, jugo-istopčna Azija sa Japanom, države Zaliva i dobar deo Južne Amerike.

Goran

pre 6 godina

Sad ce da krenu spontani protesti protiv diktature :)\n

mrslav

pre 6 godina

Rat u najavi.Moraju,inace ide opasna inflacija.\n

sumadinac neprskani

pre 6 godina

ovo ce da izadje na golemo . posto vise nemaju sanse da ratom ko nekada rese svoje finansijske minuse jer ga nikako nemogu dobiti , ameri a i eu bi trebalo da razmisljaju o necem sto bi moglo da ih spase a to je osvajanje svemira . posto je njihova priroda iskljucivo kolonizatorska eto im prilike da prezive i da budu to sto jesu . u protivnom odumirace i to ne tako lagano .

bubasvaba

pre 6 godina

Ali eto problema nece moci da se isele jer samo rusi prave motore za rakete za put do tamo.

penzos

pre 6 godina

ali da se taj rat vodi na tlu SAD , da se oni posle oporavljaju decenijama , pa da vidim dal će i onda da buču na ceo svet i ugrožavaju male države

Mara

pre 6 godina

Sad ce kauboji propasti,kako ce sad da stampaju dolare bez pokrica.\n

Sale

pre 6 godina

Napad na Irak je počeo mesec dana pošto je Sadam Husein odlučio da prodaje iračku naftu isključivo za Evro a ne za dolare.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija