• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

25.09.2017

20:26

SVE JE LAŽ: Iza fenomenalnog uspeha Bila Gejtsa krije se... MAMA!

Vesti

SVE JE LAŽ: Iza fenomenalnog uspeha Bila Gejtsa krije se... MAMA!

Podeli vest

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts (61) najbogatiji je čovek na svetu i mnogi Amerikanci u njemu vide uzor. Nije ni čudo kada se zna da je prekinuo studije i osnovao softversku imperiju, koja mu je donela bogatstvo od 84,5 milijardi dolara. Ipak, ne bi trebalo da se vodite njegovim primerom, jer ga ka uspehu nije vodio samo talenat

Čengvej Liu, asistent za strategiju i kongitivne studije Ekonomskog fakulteta u Vorviku, međutim, upozorava da “čak i ako biste do detalja kopirali ponašanje Bila Gejtsa, ne biste postigli isti uspeh kao on”. U članku za BBC ona ističe da Gejtsova karijera nije zasnovana na izvanrednim rezultatima.

Svaka uspešna karijera ima temelje u detinjstvu

Gejts nije izuzetak: pripadao je najvišem američkom sloju i posećivao privatne škole, gde je učio programiranje, dok čak 99,99 odsto američke dece uopšte nema pristup kompjuteru.

Časovi programiranja su bili temelj na kome je građena Gejtsova softverska kompanija Majkrosoft, koju je, nakon napuštanja elitnog američkog univerziteta Harvard, pokrenuo zajedno s Polom Alenom. Prodor je ostvario 1980, kada je vodećoj kompjuterskoj kompaniji IBM prodao operativni sistem.

Uspeh duguje majci 

Kompanija IBM nije obratila pažnju na Bila Gejtsa zbog njegovog izuzetnog programa, već zbog ličnih kontakata s njegovom porodicom. Prvi veliki uspeh Gejts zapravo duguje majci, koja je iskoristila lično poznanstvo s predsednikom kompanije IBM.

- Uspešni ljudi često imaju veliku sreću, jer profitiraju od toga što se u pravo vreme nalaze na pravom mestu - smatra Liu.

Ovo se odnosi i na Bila Gejtsa i uspeh Majkrosofta. Budući da je IBM koristio taj program za svoje računare, morali su da ga koriste i njegovi klijenti. Zbog toga je Majkrosoft bio u prednosti u odnosu na novije, a možda čak i bolje, programe, ističe ona, i tako je decenijama ostao na vrhu.

Reuters

- Nesumnjivo je da su Gejtsov talenat i rad igrali važnu ulogu u izuzetnom uspehu Majkrosofta, ali to nije dovoljno da biste bili izuzetan talenat - objašnjava Liu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija