• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

25.09.2017

21:48

(VIDEO) AMERI SE NAORUŽALI RUSKIM MIGOVIMA I SUHOJMA: Moldavija i Ukrajina im prodali kompletne eskadrile!

Vesti

(VIDEO) AMERI SE NAORUŽALI RUSKIM MIGOVIMA I SUHOJMA: Moldavija i Ukrajina im prodali kompletne eskadrile!

Podeli vest

Kako su Amerikanci postali zainteresovani za ruski vojni arsenal, na koje načine dolaze do primeraka ruske vojne tehnike i kako ih otad koriste? Italijanski veb-sajt specijalizovan za vojnu tematiku Gli occhi della guerra traži odgovore na ova pitanja

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, nove nezavisne države koje su od njega nastale nasledile su ogromne rezerve oružja. Jedan od najzanimljivijih slučajeva vezan je za ratno vazduhoplovstvo bivše sovjetske republike Moldavije, čitamo u članku Gli occhi della guerra.

Na vojnim vežbama u januaru 2017. godine fotografisana je borba ruskog aviona Su-27R i američkog F-16 iznad Nevade, u blizini baze "Area 51" 

Rasprodaja

Moldavija je u svom arsenalu imala 34 lovačka aviona MiG-29, osam helikoptera Mi-8 i nekoliko transportnih aviona. To je značajna količina, s obzirom na mali broj stanovnika Moldavije. Ova mala postsovjetska republika nije bila u stanju da održava toliku avijaciju, a ni sa strateške tačke gledišta to joj nije bilo neophodno.  

Amerika je u to vreme postala zainteresovana za ovaj arsenal, i to iz više razloga. Pentagon se pre svega pribojavao da će mlada republika prodati avione MiG-29 Iranu.

(VIDEO) PET RUSKIH ORUŽJA OD KOJIH STRAHUJE NATO: Nisu to migovi, ni suhoji, niti bulava, to je nešto mnogo strašnije!

Vašingtonu nije odgovaralo da Islamska Republika Iran dobije od Moldavije sovjetsku vojnu tehnologiju, posebno iz razloga što se u ovom arsenalu nalazilo i 14 modela MiG-29S, projektovanih da mogu da nose nuklearno oružje. 

Amerika je 1997. godine konačno odlučila da kupi taj arsenal. Dala je Moldaviji 40 miliona dolara humanitarne pomoći, vojnu tehniku i automobile u zamenu za 21 avion MiG-29, uključujući i famozne modele C. Preostale avione Kišinjev je prodao Eritreji i Jemenu.

EU U PANICI! SRBIJA DRŽI KLJUČ EVROPE, PUTIN TO DO DOBRO ZNA: Centar za evropsku bezbednost šokirao Brisel!

Tako je Pentagon imao dvostruki dobitak - avioni nisu završili u rukama Teherana, a SAD su dobile mogućnost da prouče jedan od najkomplikovanijih sovjetskih aviona.
 
U odnosu na avione koji su korišćeni devedesetih godina prošlog veka, MiG-29 je znatno ubojitiji i ima veće manevarske mogućnosti. 

AP PHOTO

Njegove rakete kratkog dometa R-73 (AA-11 "Archer" prema klasifikaciji NATO-a) bile su znatno savršenije od raketa zapadne proizvodnje tj. navodile su se preko IC senzora koji se očitavao na viziru kacige pilota. Zbog toga su ovi ruski avioni bili opasniji od ostalih lovačkih aviona SAD. 

Međutim, Rusko ratno vazduhoplovstvo je izgubilo ovu prednost 2003. godine, kada je Pentagon uveo rakete AIM-9X i nove elektronske sisteme. 

Vašington je dao Moldaviji 40 miliona dolara humanitarne pomoći, vojnu tehniku i automobile u zamenu za 21 avion MiG-29, uključujući i famozne modele C

Mnogi su u tome videli rezultat analize ruske tehnike koja je u SAD stigla iz Moldavije, posebno s obzirom na težnju Vašingtona da kupuje i druge modele aviona od bivših sovjetskih republika ili od bivših saveznika Moskve.

(VIDEO) DVA DIVIZIONA S 300 U SRBIJI ZNAČE 50 AVIONA MANJE ZA NATO: Evo zašto zapad plaši odluka Beograda!

Početkom 21. veka Pentagon je od Belorusije i Ukrajine za nekoliko desetina miliona dolara kupio avione ruske proizvodnje. Procedura je ponovljena 2009. godine, kada je Pentagon kupio od Ukrajine dva ruska aviona Su-27. 

Ovi modeli su već tada bili ozbiljni suparnici američkim avionima F-15, a mnogobrojna testiranja koje je sprovelo Ministarstvo odbrane SAD dokazala su da su ruski avioni zaista efikasniji od američkih.

(VIDEO) NEVIĐENO! DVA RUSKA MiG 31 UNIŠTILA KRSTAREĆU RAKETU: Projektil tri puta brži od zvuka oboren UNAKRSNOM VATROM!

Vesti o dogovoru između SAD i ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pojavile su se na sajtu strategypage.com, gde je pisalo da je ruski avion Su-27 tehnički sličan američkom F-15, ali je dosta jeftiniji i, što je najvažnije, može da napravi ozbiljne probleme ratnoj avijaciji SAD. 

Zbog toga su proizvođačke kompanije i američki inženjeri bili primorani da izmene svoju tehniku kako bi smanjili tehnološki nesklad, ali i da spuste cene.

Treniraju za Ruse

Prilikom analize i testiranja američke avijacije pokazalo se da su ove mere bile veoma značajne, a 2012. i 2014. godine zabeleženo je prisustvo aviona Su-27 na poligonu Grum.

Na manevrima "Red Flags" američka avijacija je avione Su-27 (Flanker prema klasifikaciji NATO) tretirala kao neprijateljske objekte.

Na vojnim vežbama u januaru 2017. godine fotografisana je borba ruskog aviona Su-27R i američkog F-16 iznad Nevade, u blizini poznate baze "Area 51". 

(VIDEO) TAKO TO RADI NOVI RUSKI MiG 35: Prvi demostracioni let aviona koji je STRAH I TREPET ZA NATO!

Fotografije napravljene u dolini Tikabu nponovo su dokazale upotrebu ruskih aviona „Suhoj" u vojnim vežbama američkog ratnog vazduhoplovstva i potvrdile apsolutni prioritet odbrane od Rusije u strategiji oružanih snaga SAD. 

MIG 29 JE ZA NJEGA NEDOSTIŽAN, ALI SU AMERI PRODALI 440 LOVACA F35! Pentagon uspeo da u 11 zemalja uvali najskuplji propali projekat ikad!

Fotografije nisu bile oštre, pa su zbog toga neki posmatrači izneli mišljenje da su u vežbama korišćeni stari modeli, a ne avioni poslednje generacije, dok su pojedinci smatrali da je reč o kopijama napravljenim izvan granica Rusije. 

Public

Ali jedno je sigurno - na manevrima "Red Flags" američka avijacija je avione Su-27 (Flanker prema klasifikaciji NATO-a) ponovo počela da tretira kao neprijateljske objekte. To je jedan od znakova povećane napetosti između SAD i Rusije, zaključuje italijanski sajt Gli occhi della guerra.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija