• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2017

14:13

NACI-PARTIJA SE RASPALA! Ekstremni desničari u Nemačkoj u velikom problemu, ŠEFICA AFD NAPUSTILA STRANKU!

Vesti

NACI-PARTIJA SE RASPALA! Ekstremni desničari u Nemačkoj u velikom problemu, ŠEFICA AFD NAPUSTILA STRANKU!

Podeli vest

Samo dva dana nakon velike pobede na izborima Frauke Petri (42), osnivač Alternative za Nemačku (AfD), najavila da odlazi iz stranke. Razlog su "nesuglasice s kolegama tvrdokornih stavova"

Samo dva dana nakon trijumfa na parlamentarnim izborima neonacistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) se raspala. Partiju koja je, osvojivši 12,6 odsto glasova, prvi put ušla u Bundestag, napustila je šefica stranke Frauke Petri (42).

Očekivan potez

Desničarka, koja je i jedan od osnivača AfD, juče je u Drezdenu najavila da odlazi.

- Bilo je jasno da će se ovo dogoditi - navela je Petrijeva.

Anarhija u stranci
Partija je postala previše anarhistička i ne nudi kredibilnu platformu
Frauke Petri

Ona nije želela da odgovara na pitanja novinara, već je samo kratko rekla da će narednih dana pojasniti svoju odluku.
Dan ranije, Petrijeva je izazvala skandal napustivši konferenciju za medije svoje stranke posle samo deset minuta. Tada je objavila da u Bundestagu neće sedeti sa ostala 93 poslanika iz svoje stranke, kao i da će dati ostavku na mesto šefice regionalne kancelarije AfD u Saksoniji. Kao razlog navela je nesuglasice s kolegama iz AfD koje imaju tvrdokornije stavove od nje.

- Partija je postala previše anarhistička i ne nudi kredibilnu platformu - objasnila je Petrijeva.

NACI- PARTIJU VODI LEZBIJKA! Lepa plavuša, doktorka ekonomije, zaštitno lice ekstremne desnice!

reutres

Osnovaće novu stranku

Analitičari ocenjuju da je Petrijeva oduvek bila umerena političarka u AfD, iako je žestoko kritikovala politiku Angele Merkel, a naročito to što je otvorila vrata izbeglicama. Oni predviđaju da će nakon izlaska iz stranke osnovati novu partiju.

Ipak, ona je najavila da će zadržati poslanički mandat koji je dobila na izborima u nedelju.
Nakon što je napustila salu, kolider AfD Jerg Mojten i dvoje najistaknutijih kandidata na izborima Alis Vejdel i Aleksandar Gauland, koji su bili na konferenciji za medije, ostali su u šoku. Vejdelova je samo prokomentarisala da ostatak stranke nije znao ništa o odluci šefice i ukorila je što to nije ranije saopštila partijskim kolegama. Takođe, tražila je njenu ostavku.

Prema navodima medija, još se u izbornoj noći primećivalo da nešto nije u redu. Petrijeva je na proslavi svoje stranke bila u zapećku, dok su Mojten, Vejdelova i Gauland bili zvezde večeri. Sve vreme se kiselo osmehivala i najviše vremena provodila sa suprugom Markusom Precelom, takođe članom stranke koji ju je napustio juče zajedno s njom.

U sukobu mesecima

Kako nemački mediji prenose, to je bila samo kulminacija svađe u stranci. Petrijeva je ušla u sukob sa rukovodstvom AfD još početkom godine, a u aprilu je odbila da vodi predizbornu kampanju. Jednom je čak tražila da član rukovodstva Bjern Heke bude izbačen iz partije jer je nazvao Memorijalni centar Holokausta u Berlinu "spomenikom srama". Kritikovala je i ostale članove stranke koji su u javnost izlazili sa antisemitskim i rasističkim izjavama. Malo pre glasanja u nedelju priznala je da razume zašto su pojedini glasači šokirani ekstremnom politikom njene partije.

Petrijeva je bila u sukobu i sa Vejdelovom, investicionom bankarkom i lezbijkom koja je praktično bila zaštitno lice predizborne kampanje AfD. Šefica AfD je Vejdelovoj, nakon što je izbio skandal o tome da je ilegalno zaposlila jednu ženu iz Sirije kao kućnu pomoćnicu, žestoko to zamerila. Smatrala je da kao predstavnik AfD ne može da se bori protiv ilegalne imigracije, a da s druge strane iskorištava izbeglice. Takođe, Petrijeva, koja iz dva braka ima petoro dece, Vejdelovoj je zamerala što se više ne zalaže za tradicionalne porodične vrednosti.

Želela je, kako pišu mediji, da AfD vrati na svoj prvobitni tok, baziran na ekonomiji. Naime, partija je osnovana 2013. da bi se usprotivila davanju novca finansijski ugroženim zemljama u Evropi. Takođe, protivila se evru i zalagala za ponovno uvođenje marke.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija