• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.09.2017

20:52

MUSLIMANKE NA UDARU: Austrija zabranila "burke", ko ne posluša plaća kaznu 150 evra!

Vesti

MUSLIMANKE NA UDARU: Austrija zabranila "burke", ko ne posluša plaća kaznu 150 evra!

Podeli vest

Zakon o zabrani pokrivanja lica u nedelju stupa na snagu u Austriji, i od tada svako, ko u javnosti nosi odeću koja mu pokriva lice, može biti kažnjen sa 150 evra

O zabrani, koja se u Austriji naziva i „zabranom burki“, informišu flajeri koji su napravljeni na nemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Takođe su o stupanju na snagu zakon infrmisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska verska zajednica.

Ko od nedelje bude nosio burke ili drugu odeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba, na zahtev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhapšena radi utvrđivanju identiteta, te je posledica i kazna.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEMAČKOJ TINEJDŽERKI IZ ISIS PRETI SMRTNA KAZNA: Iračani je uhvatili u podrumu u kome se krila!​

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim verskim zakonima.

„Ako se prihvata sloboda vere mora se prihvatiti i vidljivost vera“, poručio je Nekaz.

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o „prevelikom zahvatu u civilne slobode“.

Public



Austrijska policija najavila je da će, u primeni zakon, biti posebno „senzibilna“.

Austrijska vlada je, iako u narodu zakon biva nazvan „zabranom burki“, isti formulisala verski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i traicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, lekari i radnici u nekim poslovima.

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc posebno se, na mestu ministra za integraciju i spoljne poslove, zalagao za usvajanje ovog zakona.

- Ko u Austriji nosi nikab ili burku mora računati na posledice- poručio je Kurc još pre nedelju dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPO) istakla je da Nikab i burka predstavljaju fundamentalističko tumačenje vere.

Zbog novog zakona, koji stupa na snagu, mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija