• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.10.2017

23:44

(VIDEO) SLETANJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Pogledajte šta je udar oluje Havier uradio NAJVEĆEM AVIONU NA SVETU!

Vesti

(VIDEO) SLETANJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Pogledajte šta je udar oluje Havier uradio NAJVEĆEM AVIONU NA SVETU!

Podeli vest

Scena od koje se ledi krv u žilama – A-380, najveći komercijalni putnički avion na svetu, zalelujao se po pisti kao da je reč o nekoj maloj sportskoj letelici. Na svu sreću, pilotska veština je pobedila najvećeg neprijatelja pri sletanju – bočni vetar!

Oluja „Havijer“ tutnji severom Nemačke, vetar uraganske jačine kosi sve pred sobom... Diseldorf joj se nije našao na putu i vreme je, moglo bi se reći, pristojno.

Grdosija avio-kompanije „Emirejts“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sprema se da sleti na lokalni aerodrom.

Prilazak poletno-sletnoj stazi normalan, deluje kao stvar rutine.

Međutim, kada je letelica sa 500 putnika, teška oko 560 tona, dodirnula pistu, kao da je „podivljala“ - zahvata je jak bočni vetar i počinje da leluja poput grane na nekom drvetu!

No, hladnokrvni piloti „udaraju kontru“ i sa nekoliko veštih manevara „čupaju“ avion iz užasne situacije.

Ugao veoma važan pri sletanju

 

Prilikom sletanja aviona pod udarima bočnih vetrova, piloti prilaze poletno-sletnoj stazi pod određenim uglom, takoreći udarajući kontru vetru. U ovom slučaju ni to nije mnogo pomoglo kada je letelica dodirnula pistu.

A s druge strane piste je sa svojom kamerom mirno stajao Martin Bogdan i čekao da zabeleži nešto lepo ili zanimljivo za „Kargospoter“, svoj kanal na Jutjubu. Ovo svakako nije očekivao.

- Načinio sam nekoliko hiljada snimaka sletanja sa udarima bočnog vetra širom Evrope u poslednjih nekoliko godina, ali ovo sletanje A-380 bilo je strašno teško i izuzetno. U početku je delovalo normalno, ali kada je avion dodirnuo pistu, počela je borba pilota da ga poravnaju sa stazom, što je izgledalo neverovatno. Nikada nisam video takvu reakciju aviona. Jasno se vidi kako piloti koriste repni stabilizator da ga smire i, na sreću, uspelo im je - napisao je Bogdan u komentaru.

„Neverovatna veština pilota na delu. Obavili su sjajan posao.“

„Gledanje A-380 kako sleće je uvek interesantno i veliko zadovoljstvo. Baš me zanima šta ovi putnici misle o svom sletanju u Diseldorf“, napisao je na kraju redovni posmatrač takvih situacija. 

Portparol „Emirata“ je tim povodom izjavio: „Avion na letu EK-55, dana 5. oktobra 2017. godine, sleteo je bezbedno u Diseldorf pod jakim udarima bočnog vetra. Ni u jednom trenutku bezbednost putnika i posade nije bila dovedena u pitanje.“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Opet Ja

pre 6 godina

Al su se u*rali putnici unutra mogu samo da zamislim :)

skrivan vasilj

pre 6 godina

pilot je poreklom srbin rodjen kao dete nasih srpskih gastarbajtera.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija