• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2017

21:31

KATALONIJA BI DA BUDE KAO SLOVENIJA! Španija na korak od raspada po uzoru na SFRJ!

Vesti

KATALONIJA BI DA BUDE KAO SLOVENIJA! Španija na korak od raspada po uzoru na SFRJ!

Podeli vest

Pročitajte koliko je velika sličnost između Slovenije 1991., prilikom otcepljenja od SFRJ i Katalonije danas...


Katalonski lider Karles Pudždemon kazao je da Katalonija mora da bude nezavisna, ali je zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti, kako bi otpočeo dijalog sa Madridom.

Prvo pregovori

Ramon Tremosa, poslanik Evropskog parlamenta i član Katalonske evropske demokratske partije (PDeCAT), kojoj pripada i Pudždemon, otkrio je da će se Katalonija najverovatnije voditi primerom Slovenije.

Ne može odmah
Slovenci nisu odmah posle referenduma proglasili nezavisnost, već posle šest meseci neuspelih pregovora sa Beogradom
Ramon Tremosa

- Slovenci su prilikom otcepljenja od SFR Jugoslavije uradili jednu interesantnu stvar. I oni su organizovali referendum, na kojem se većina građana izjasnila za samostalnost. Međutim, nisu odmah proglasili nezavisnost, već su prvo šest meseci pregovarali sa Beogradom. Kad ti pregovori nisu uspeli, tek su onda proglasili nezavisnu državu - objasnio je Tremosa.

On je dodao da bi i Katalonija to mogla da uradi.
- Pudždemon bi danas mogao da proglasi nezavisnost, a onda da suspenduje odluku o njenom stupanju na snagu. Tako bi mogao da sedne za sto sa predstavnicima Madrida i pregovara. Tek nakon toga, otcepljenje bi stupilo na snagu ili ne - objasnio je Tremosa i naglasio da proces otcepljenja nije lak i da građanima niko nije obećao momentalnu samostalnost. 

KORAK DO KATASTROFE! Starom kontinentu se nimalo ne piše dobro: EVROPA U STRAHU OD RATA ZBOG KATALONIJE!

Rahoj: Neću dozvoliti otcepljenje! 

Španski premijer Marijano Rahoj juče je ponovio da neće dozvoliti otcepljenje Katalonije.
- Španija neće biti podeljena. Nacionalno jedinstvo će biti očuvano. Učinićemo sve da zakonskim rešenjima to obezbedimo - rekao je Rahoj i naglasio da je španska vlada spremna da deluje.

Slično je najavila i njegova koleginica iz PDeCAT-a, poslanica u katalonskom parlamentu Marta Paskal. 
   
- Pudždemon će danas pred parlamentom predstaviti rezultate referenduma, na kojem je većina građana glasala za otcepljenje. Zatim će simbolično proglasiti nezavisnost i sa poslanicima dogovoriti dalje korake- objasnila je Paskalova. 

(VIDEO) SUSPENDOVANA DEKLARACIJA O NEZAVISNOSTI KATALONIJE! Karles Pudždemon želi dijalog sa Madridom!

Ublažio stav

Da otcepljenje neće odmah stupiti na snagu nagovestio je i sam Pudždemon. Govoreći na nacionalnoj televiziji u nedelju uveče, on ni u jednom trenutku nije pomenuo da će danas proglasiti nezavisnost.

- Ako španska država ne bude reagovala pozitivno na naš zahtev da pregovaramo, uradićemo ono što moramo - naveo je Pudždemon. 

(FOTO) PROKLJUČALA BARSELONA: Stotine hiljada Španaca protiv nezavisnosti Katalonije!

Kako se Slovenija odvojila od SFRJ

8. april 1990 - održani parlamentarni izbori na kojima je Komunistička partija poražena, a većinu je dobila Demokratska opozicija Slovenije (DEMOS)
23. decembar 1990 - održan referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo čak 93,3 odsto birača, a 95 procenata njih glasalo je za samostalnu državu 
25. jun 1991 - slovenački parlament proglasio nezavisnost 

    

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17