• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.10.2017

19:44

TRAMP OBJAVIO "RAT" IRANU I IZAZVAO HAOS: Od saveznika pravi neprijatelje, EVROPA SE OKREĆE RUSIJI I KINI?!

Vesti

TRAMP OBJAVIO "RAT" IRANU I IZAZVAO HAOS: Od saveznika pravi neprijatelje, EVROPA SE OKREĆE RUSIJI I KINI?!

Podeli vest

Predsednik SAD objavio da će pooštriti politiku prema Teheranu i povući se iz iranskog nuklearnog sporazuma. EU ga upozorila da će je to naterati na savez sa Moskvom i Pekingom protiv Amerike

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u petak da će SAD drastično pooštriti politiku prema Iranu, zemlji koju naziva sponzorom terorizma. Teheran je to shvatio kao objavu rata, a evropski zvaničnici su najavili okretanje leđa SAD i sklapanje saveza sa Rusijom i Kinom.    

SAD zovu satanom

Bela kuća je u petak objavila ključne tačke nove američke strategije prema Iranu.

- Vreme je da nam se ceo svet pridruži u zahtevima da iranska vlada okonča težnju ka tome da seje smrt i razaranje - citiran je Tramp na početku dokumenta. 

Nova podela
Amerikanci nas Evropljane stavljaju u istu poziciju sa Rusijom i Kinom protiv SAD 
Zigmar Gabrijel 

Navodi se da predsednik traži striktno poštovanje nuklearnog sporazuma iz 2015, potpisanog između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke. Istaknuto je da će Tramp pred Kongresom, gde je dužan da na svakih 90 dana iznese izveštaj u vezi sa iranskim nuklearnim dogovorom, reći da ga Teheran ne poštuje. To automatski znači da će na Kapitolu glasati o tome da se SAD povuku iz tog sporazuma

- Potezi Irana, koji pokušava da nađe rupe u sporazumu, zabrinjavajuće su. Takvo ponašanje se ne može tolerisati - navodi se u Trampovom dokumentu.

Osim toga, on je optužio Iran za destabilizaciju Bliskog istoka i podršku terorizmu.
- Amerika će obnoviti tradicionalne saveze i regionalna partnerstva u cilju zaštite od iranskih napada - istakao je Tramp.

OBUZDAJTE TRAMPA! Rusija i Kina pozivaju na uzdržanost oko Severne Koreje!

printscreen

Takođe, iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija optužio je da uskraćuje osnovna ljudska prava Irancima i uz pomoć Iranske revolucionarne garde destabilizuje čitavu međunarodnu zajednicu.

Kina apelovala na SAD da očuvaju nuklearni sporazum

Informer

Kina je u petak pre objave nove strategije SAD prema Iranu apelovala na Trampa da očuva nuklearni sporazum.
- Verujemo da je ovaj sporazum važan kako bi se obezbedio režim neširenja nuklearnog naoružanja u svetu, kao i mir i stabilnost regiona - izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Ćunjing.

- Poslednjih 28 godina Hamanej i njegova garda šire revolucionarnu ideologiju čiji je cilj potkopavanje međunarodnog sistema. Njegov najveći neprijatelj oduvek su bile SAD, koje on naziva satanom. Iran izvozi nasilje, destabilizuje susedne države i sponzoriše terorizam u inostranstvu. Na unutrašnjem planu tlači svoj narod, uskraćuje mu pristup internetu i namešta izbore - smatra Tramp.

S druge strane, Teheran je novu strategiju američkog predsednika shvatio kao objavu rata. Iranski zvaničnici naveli su da su sada sve opcije na stolu.
- Koji god potez SAD da naprave, odgovorićemo recipročnim merama. Sve dolazi u obzir - naveo je savetnik ajatolaha Ali Akbar Velajati i istakao da sponzor terorizma nije Iran, već Amerika i njeni saveznici. 

Teheran sve poštuje 

Međutim, nije samo Iran reagovao na Trampovu novi strategiju. Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel upozorio je Trampa da povlačenjem iz nuklearnog sporazuma s Teheranom rizikuje novi rat na Bliskom istoku i najavio da će se cela Evropa udružiti sa Rusijom i Kinom.  

- Povlačenjem SAD iz sporazuma, Iran će odmah nastaviti da radi na nuklearnom oružju. To predstavlja rizik za izbijanje novog rata koji Izrael već razmatra. Ne vidim zašto bi se neko povlačio iz sporazuma kad Iran poštuje svoje obaveze, što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) - istakao je Gabrijel.

On je dodatno upozorio da Amerika tim svojim potezom automatski gubi Evropu kao saveznika.
- Svojim ponašanjem i potezima prema Iranu Amerikanci nas Evropljane stavljaju u istu poziciju sa Rusijom i Kinom protiv SAD - naglasio je Gabrijel. 

TRAMP ĆE IZAZVATI NUKLEARNI ARMAGEDON: Svet u strahu od totalnog rata, SEVERNA KOREJA SPREMNA NA ŽESTOKU ODMAZDU!

Ključne tačke sporazuma s Iranom 


- sporazum je posle skoro deset godina pregovora potpisan 14. jula 2015. u Beču između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke. Cilj mu je da spreči Iran da napravi nuklearno oružje, u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija  
- Iran će smanjiti broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma sa 9.000 na 6.104, ali nijedno nuklearno postrojenje neće prestati sa radom
- do 2030. Iran neće obogaćivati uranijum preko nivoa od 3,67 odsto. Zalihe će smanjiti sa 10.000 na 300 kilograma
- Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) imaće pristup svim nuklearnim objektima i rudnicima uranijuma do 2040. godine. Imaće pristup proizvodnji centrifuga i skladištima do 2035. 
- nakon što IAEA potvrdi da je Iran ispunio sve na šta se obavezao, SAD i EU će ukinuti sankcije Teheranu. Ukoliko Iran ikad bude prekršio dogovor, sankcije će ponovo biti nametnute
- kad Iran bude ispoštovao dogovor, Savet bezbednosti UN ukinuće sve rezolucije u vezi s nuklearnim programom, osim onih u vezi s embargom na uvoz oružja. Sankcije na uvoz oružja ostaće na snazi do 2020, a zabrana kupovine raketne tehnologije do 2023. Ukoliko se Teheran ne bude pridržavao dogovora, sankcije UN biće vraćene na snagu.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija