• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2017

22:30

SRPSKI PRIJATELJI NA ČELU AUSTRIJE: Očekuje se da Kurc i Štahe naprave vladu, obojica žele Srbiju u EU, Štrahe bi POVUKAO PRIZNANJE KOSOVA?!

Vesti

SRPSKI PRIJATELJI NA ČELU AUSTRIJE: Očekuje se da Kurc i Štahe naprave vladu, obojica žele Srbiju u EU, Štrahe bi POVUKAO PRIZNANJE KOSOVA?!

Podeli vest

Novi kancelar Sebastijan Kurc, kako analitičari predviđaju, napraviće novu vladu sa Slobodarskom partijom Austrije Hajnc-Kristijana Štrahea. Obojica žele Srbiju u EU, a Štrahe bi i povukao priznanje Kosova

Budući austrijski kancelar, trenutno ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (31) napraviće vladu sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea (48), spekulišu svetski mediji. Ako se to stvarno i desi, u pitanju će biti koalicija prijateljski nastrojena Srbiji.

Desničarska vlada

Kurc, čija je Narodna partija (OVP) pobedila na parlamentarnim izborima u nedelju dobivši 31,4 odsto glasova, jedan je od evropskih političara koji se najviše zalaže za brži prijem Srbije u EU. U više navrata je izjavio da Austrija i Srbija imaju dobre i veoma bliske ekonomske, političke i kulturne odnose.

Slični pogledi
Obe stranke ne žele migrante i imaju isto stanovište u vezi sa reformama i spoljnom politikom

S druge strane, Štrahe, čija je stranka FPO ostvarila istorijski uspeh na izborima osvojivši 27,4 odsto glasova, i tako postala druga po jačini partija u zemlji, veliki je prijatelj Srba. On takođe smatra da bi Srbija što pre trebalo da uđe u EU, ali i da je Kosovo sastavni deo Srbije. Veruje da bi evropske zemlje trebalo da povuku priznanje Kosova, a kako je svojevremeno izjavio, ako ikad dođe na vlast, trudiće se da Austrija bude prva koja će to i uraditi.

(FOTO) SKANDAL U AUSTRIJI, KURC KAO BEBA HITLER: Policija istražuje više nego uvredljiv tvit!

AP/Photo

Prilika za to mu se ukazala sada, budući da Kurc ozbiljno razmišlja da uđe u koaliciju sa Štraheom. Odmah nakon objave prvih izbornih rezultata, šef OVP naveo je da će vlada biti formirana brzo i nije isključio koaliciju sa FPO. Analitičari smatraju da će buduća austrijska vlada biti sastavljena od te dve stranke, s obzirom na to da se dosadašnja vladavina OVP i socijaldemokrata završila raskolom i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, godinu dana ranije.

Milo Đukanović drži rekord kao najmlađi evropski lider

Sebastijan Kurc će u 31. godini postati austrijski kancelar i biće definitivno najmlađi među liderima evropskih zemalja.
Međutim, čovek koji drži rekord kao najmlađi šef jedne evropske države je bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović. On je na to mesto došao 1991, kad je imao samo 29 godina.
Kad su u pitanju zemlje van Evrope, Kim Džong Un je na čelo države došao 2011. sa samo 27 godina.
Isto toliko bio je star i pokojni libijski vođa Muamer el Gadafi kad je došao na vlast 1969.

- Obe stranke, i OVP i FPO, imaju isti pogled na migrante. I jedni i drugi smatraju da izbeglice nisu dobrodošle u Austriji. Takođe, veruju da su zemlji potrebne reforme, a isti su im pogledi i na spoljnu politiku. S druge strane, OVP i socijaldemokrate nikako nisu mogle da se saglase po pitanju izbeglica i socijalno-ekonomskih reformi, zbog čega im se i raspala vlada - objašnjavaju austrijski analitičari.

Da će Kurc najverovatnije izabrati Štrahea za koalicionog partnera, smatraju i strani mediji, od nemačkih, preko francuskih, do britanskih. Njihovi analitičari navode sličnosti između OVP i FPO, ističući da su u pitanju desničarske partije, te da se Kurc sa Štraheom mnogo bolje razume neko sa liderom socijaldemokrata i sadašnjim kancelarom Kristijanom Kernom.

Devojka ga odala

Međutim, nemački "Velt" je primetio i to da se Kurcova dugogodišnja devojka Suzane Tir (30) jako dobro slaže sa Štraheovom suprugom Filipom (29). Njih dve su uslikane u nedelju uveče kako se zajedno provode, slaveći rezultate izbora, te je nemački list zaključio da je postizborna koalicija već dogovorena.

- Suzan Tir, partnerka Sebastijana Kurca, i Filipa Štrahe, supruga Hajnc-Kristijana Štrahea, srele su se odmah nakon izbora u pres-centru. Da su se prijavile za takmičenje u tome ko na koga najviše liči, sigurno bi pobedile. Njih dve imaju identičnu boju kose i očiju, kao što to imaju i njihovi partneri. Obe su za izbornu noć izabrale sličnu garderobu u crnoj boji. Sličnost su primetile i one same, što ih je, čini se, zabavljalo, pa su pozirale fotografima vrteći glavom i smejući se - piše "Velt", naglašavajući da je u pitanju predskazanje budućnosti Austrije.

VUČIĆ ČESTITAO Sebastijanu Kurcu pobedu na izborima

Ovako izgleda prva dama Austrije

AP/Photo

Budući kancelar Austrije Sebastijan Kurc (31) nije oženjen, ali kako mediji u Beču navode, funkciju prve dame imaće njegova dugogodišnja devojka Suzane Tir (30). Njih dvoje su se upoznali još u srednjoj školi, kad je Sebastijan imao 18, a ona 17 godina. U pitanju je mladalačka ljubav, koja traje već 13 godina.
Suzan je završila ekonomski fakultet i radi u ministarstvu finansija Austrije. Živi zajedno sa Kurcom u Beču u stanu u kom je on odrastao, a uskoro će se sa njim preseliti u zvaničnu rezidenciju kancelara Austrije.
Ona se ne pojavljuje često u javnosti, tako da se o njoj malo zna. Pre izborne noći u nedelju, koju je proslavila sa dečkom, pojavila se sa njim letos, kad je izabran za šefa stranke OVP. Tada ga je strasno poljubila, što su mediji nazvali "poljubac za pamćenje".

AP/Photo

Pretpostavlja se da se ona držala daleko od očiju javnosti jer budući kancelar ne voli da se zna mnogo o njegovom privatnom životu. Ipak, jednom je otkrio da često izjavljuje ljubav Suzani, kao i da mu je ona, pored njegovih roditelja, glavni savetnik. Priznao je i da mu ona često protivreči i da imaju drugačije poglede na mnogo stvari.
Međutim, kad god su ga novinari pitali da li i kada planira da se oženi, Kurc je izbegao odgovor.
- Kad bih rešio da se ženim, to bih uradio van očiju javnosti, među najbliskijim prijateljima i rodbinom - naveo je Kurc.
On nije želeo ni da otkrije da li ima planove da sa Suzan ima decu.
- Definitivno želim decu, ali ću o tome pričati kod kuće, a ne u javnosti - rekao je jednom Kurc.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija