• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2017

22:34

ŠPANSKI KRALJ FELIPE: Katalonija jeste i biće bitan deo Španije!

Vesti

ŠPANSKI KRALJ FELIPE: Katalonija jeste i biće bitan deo Španije!

Podeli vest

Španski kralj Felipe VI poručio je danas da Katalonija "jeste i biće bitan deo" Španije, istakavši da svi Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je u govoru na svečanoj dodeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

- Katalonija jeste i biće bitan deo Španije - naglasio je kralj Felipe VI, a njegove reči ispraćene su ovacijama. 

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcepljenja" Katalonije, prenosi AFP.

- Ne želimo da se odreknemo onoga što smo zajedno gradili - istakao je on, dodavši da je njegova zemlja prevazišla "greške iz prošlosti", navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumeva bivšu vojnu diktaturu Španije.

ŠPANSKA VLADA AKTIVIRALA ČLAN 155: Katalonija gubi autonomiju!

Prema njegovim rečima, Španci su proteklih decenija poštovali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokratiji.

- Doživeli smo i delili uspehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti- zaključio je španski kralj, napomenuvši da su španska dostignuća omogućena "iskrenom željom za koegzistencijom i razumevanjem u skladu s pravilima i demokratskim propisima".

VLADA ŠPANIJE raspisuje vanredne izbore u Kataloniji!

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

DONALD TUSK NEMOĆAN: Nema mesta intervenciji EU u vezi sa Katalonijom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija