• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2017

14:28

PUDŽDEMON OTKAZAO OBRAĆANJE: Ispred sedišta partije okupljeni vikali "izdajniče"!

Vesti

PUDŽDEMON OTKAZAO OBRAĆANJE: Ispred sedišta partije okupljeni vikali "izdajniče"!

Podeli vest

Katalonski lider Karles Pudždemon odustao je od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da će saopštiti da raspušta parlament i raspisuje regionalne izbore 20. decembra, a uoči planiranog govora dvojica funkcionera njegove stranke PDEKat podnela su ostavke

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Španski list " LA Vangvardija", koji se štampa i na katalonskom, prikazao je masu ljudi sa zastavama Katalonine okupljenih ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Pudždemon.

Dnevnik "Pais" preneo je da je Pudždemonov zamenik Ðordi Baiget ranije napustio sedište partije uz povike "izdajniče", a ostavku je uputio i Ðordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Ðunts pel si, kojem pripada PDEKat.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje. 

"La Vangardija" je izvestio da katalonska vlada ramišlja o organizovanju regionalnih izbora 20. decembra.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje. 

Katalonski lider istakao je da će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom. 

- Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji - naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija. 

Pudždemon je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona. 

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

U 17.00 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije želela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsednika i svih miniatara.

Njihova mesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namerom". 

Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsednika katalonske vlade, biti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije". 

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija