• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2017

17:14

ŠPANSKA VLADA ZA KOMPROMIS, PUDŽDEMON ODBIO: Madrid traži izbore, Katalonija neće!

Vesti

ŠPANSKA VLADA ZA KOMPROMIS, PUDŽDEMON ODBIO: Madrid traži izbore, Katalonija neće!

Podeli vest

Vlada Španije spremna je da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon raspiše prevremene regionalne izbore, javio je danas španski list "Vangvardija" pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja, prenosi Rojters

17.12 - KATALONSKI LIDER PUDŽDEMON ODBACIO OPCIJU RASPISIVANJA PREVREMENIH REGIONALNIH IZBORA 

Agencija navodi da je iz Pudždemonovog kabineta saopšteno da će on u 17 časova održati govor u katalonskom parlamentu.

Stranka Republikanska levica Katalonije (ERK) zapretila je danas da će napustiti regionalnu vladu ukoliko njen predsednik Karles Pudždemon raspiše prevremene izbore, javio je Rojters pozivajući se na izvor iz ove partije.

Agencija navodi da se očekuje da će Pudždemon raspisati prevremene regionalne izbore, čime bi mogao da "razbije" zastoj u odnosima vlade u Madridu i separatističkih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

"Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je poveren (na referendumu o nezavisnosti) 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa", kazao je ovaj izvor iz ERK.

Španski list "Pais" prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je takođe partner u vladi na čijeme je čelu Pudždemon, kritikovala njegovu "nelojalnost" u vezi sa najavljenim raspisivanjem izbora.
AP/Photo

Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sedišta vlade Katalonije.

Dnevnik navodi da "u teoriji" i dalje ostaje da će sednica katalonskog parlamenta biti održana u 17 časova, pošto poslanici nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje da je otkazana.

Pudždemon je odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

POTPREDSEDNIK KATALONIJE ŽUNKERAS: Nemamo druge opcije, proglasićemo republiku!

Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pudždemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke.

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Tanjug/AP


Španski list "Vangvardija", koji se štampa i na katalonskom, prikazao je nekoliko stotina ljudi, mahom studenata, sa zastavama Katalonije okupljenih ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Pudždemon.

Dnevnik "Pais" je preneo da su oni uzvikivali "Glasali smo, primeni rezultat" i "Vlado, izdajnici, nećemo oprostiti, niti zaboraviti".

Ovaj dnevnik je javio da su demonstranti Pudždemonovom zameniku Ðordiju Baiđetu dok je napuštao sedište partije vikali "izdajniče" i "sramota", a ostavku su zbog neslaganja sa planiranim raspisivanjem izbora uputili Ðordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Ðunts pel si, kojem pripada PDEKat, kao i Albert Batalja, gradonačelnik Seu d''Urgela.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje. 

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom. 
 

Tanjug/AP


"Plan špasnke vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija. 

Pudždemon je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona. 

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

U 17.00 časova biće održana sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije.

Tanjug/AP

Rahoj je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije želela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsednika i svih miniatara.

Njihova mesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namerom". 

Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Tanjug/AP

Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsednika katalonske vlade, biti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije". 

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17