• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2017

18:02

LIDER KATALONIJE NE VERUJE MADRIDU: Neću raspisati izbore, nemam dovoljno garancija!

Vesti

LIDER KATALONIJE NE VERUJE MADRIDU: Neću raspisati izbore, nemam dovoljno garancija!

Podeli vest

Predsednik Katalonije Karlos Pudždemon odbacio je danas opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, jer "nije dobio dovoljno garancija" od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvođenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom

- Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora", rekao je Pudždemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list "El Pais".

Pudždemon je kazao da je sada na katalonskom parlamentu da učini dalje korake kad je reč o sprovođenju mandata za otcepljenje od Španije posle referenduma o nezavisnosti koji je održan 1. oktobra, navodi Rojters.

Rekao je i da će regionalni parlament sada odlučiti o tome kako će odgovoriti na plan španskih vlasti o preuzimanju kontrole nad Katalonijom, javlja AP.

- Razočarani smo jer vidimo da se nekima postavljaju zahtevi i na njih se vrši pritisak da preuzmu odgovornost, dok je drugima dopušteno da budu potpuno neodgovorni - istakao je Pudždemon.

On je naveo da je "primena Člana 155 Ustava, koji će Senat danas odobriti, zloupotreba koja je izvan zakona", dodavši da je na katalonskom parlamentu da odluči šta raditi sa primenom tog člana, prenosi "El Pais".

 

 


- Moramo ostati posvećeni miru...Samo na taj način možemo na kraju odneti prevagu - zaključio je Pudždemon, dodavši da u tom cilju razmatra sve opcije koje ima na raspolaganju.

On je prethodno odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pudždemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke.

 

 

POTPREDSEDNIK KATALONIJE ŽUNKERAS: Nemamo druge opcije, proglasićemo republiku!

LIDER KATALONIJE SE PLAŠI HAPŠENJA: Karles Pudždemon neće pred španski Senat!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija