• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2017

21:41

(VIDEO) ŠPANSKE MERE PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE: Raspušten pokrajinski parlament, raspisani izbori, SMENJEN PUDŽDEMON!

Vesti

(VIDEO) ŠPANSKE MERE PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE: Raspušten pokrajinski parlament, raspisani izbori, SMENJEN PUDŽDEMON!

Podeli vest

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike, kao kontrameru Senat Španije (Gornji dom parlamenta) odobrio direktnu kontrolu nad "pobunjenom" pokrajinom. Ustavni sud Španije, dao je Kataloncima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti. Vlada Španije je raspisala izbore u pobunjenoj pokrajini za 21.decembar

22.10Španski tužioci će naredne nedelje podići optužnicu protiv predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona, saopšio je list „Independent“ pozivajući se na predstavnika tužilaštva. List navodi da će sud morati da odluči da li će prihvatiti ove optužbe. Kako navodi „Skaj njuz“, maksimalna kazna u Španiji po ovoj optužbi je 30 godina zatvora.

20.48 - Parlamentarni izbori u Kataloniji biće održani 21. decembra...Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

On je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno. Rahoj je takođe najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije, preneo je Rojters. 

Tanjug/AP

RAHOJ UPOTREBIO ČLAN 155 I SMENIO PUDŽDEMONA: Raspušten katalonski parlament, izbori 21. decembra!

20.01- Škotska vlada saopštila je danas da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da "nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje", prenosi AP. 

Tanjug/AP

19.46- U katalonskom gradu Ðironi pristalice regionalne nezavisnosti uklonile su špansku nacionalnu zastavu sa gradske većnice i zamenile je zastavom Katalonije.

 

 

19.28Niko u EU neće priznati nezavisnost Katalonije, saopštio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na svom Tviter nalogu.

19.01Premijer Španije Marijano Rahoj nazvao je odluku katalonskog parlamenta krivičnim delom.

18.43 - Ustavni sud Španije dao je katalonskim vlastima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti regiona, piše list „Pais“.

„Ustavni sud daje tri dana Generalitetu (regionalnoj vladi), parlamentu Katalonije i tužilaštvu da donesu odluku o suspenziji (odluke o nezavisnosti)“, ističe list.

ŠPANSKA VOJSKA ZAUZIMA KATALONIJU?! Španija sve bliže novom krvavom građanskom ratu!

18.13 - Džulijan Asanž predviđa da će se Katalonci „boriti kao Gandi“ za nezavisnost. Osnivač „Vikiliksa“ oglasio se na Tviteru odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, obraćajući se svojim pratiocima na katalonskom jeziku.

Tanjug/AP

17.30 - Katalonski lider Karles Pudždemon pozvao pristalice nezavisnosti da ostanu mirni uoči najavljenih mera Madrida za preuzimanje kontrole nad tom pokrajinom.

 

 

17.05 - Glavna separatistička grupa u Kataloniji, građanski pokret Katalonska narodna skupština, pozvala je državne službenike u Kataloniji da ne slušaju naređenja španske vlade.

Tanjug/AP

16.55 - Glavni španski tužilac će odgovorne za glasanje u katalonskom parlamentu optužiti za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

ŠPANSKO TUŽILAŠTVO NAJAVILO PROGON SEPARATISTA: Odgovorni za proglašenje nezavisnosti BIĆE OPTUŽENI ZA POBUNU

16.05 Španski senat odobrio vlastima u Madridu da pokrenu član 155 ustava. Zakazana hitna sednica Vlade.

Tanjug/AP


ŠPANSKA VLADA AKTIVIRALA ČLAN 155: Katalonija gubi autonomiju!
 

15.35 - Marijano Rahoj poziva na mir i poručuje da će vladavina prava biti ponovo uspostavljena u Kataloniji, prenosi Rojters.

 

 

15.25 – Katalonski parlament proglasio nezavisnost

Katalonski parlament je glasao za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, deset protiv i dva nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardija. Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu.

Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.

AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora "o jednakosti" sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući "nezavisnost" na katalonskom.

 

 

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.

Nekoliko minuta nakon proglašenja nezavisnosti, španski Senat je odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Za uspostavljanje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja Pais.

Tanjug/AP

Rojters navodi da mere uključuju raspuštanje vlade u Barseloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Rahoj je pozvao na mir i poručio da će vladavina prava biti ponovo uspostavljena u Kataloniji.

Španska vlada će se sastati večeras, u 18.00 časova po lokalnom vremenu. "Španija je ozbiljna zemlja i velika nacija i nećemo tolerisati da nekoliko ljudi pokuša da likvidira naš ustav", rekao je Rahoj novinarima nakon što je španski Senat omogućio da Madrid preuzme kontrolu nad Katalonijom, preneo je Rojters.

Tanjug/AP

Prethodno je Rahoj u Senatu poručio da će, "ako se usvoje mere, prvi potez španske vlade biti smena Puđdamona".

Katalonski lider pozvao pristalice nezavisnosti da ostanu mirni uoči najavljenih mera Madrida za preuzimanje kontrole nad tom pokrajinom.

"U narednim danima moramo se držati naših vrednosti pacifizma i dostojanstva. U našim je i u vašim rukama da izgradimo republiku", rekao je Karles Puđdamon obraćajući se stotinama pristalica ispred zgrade katalonskog parlamenta, preneo je AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se za Brisel ništa ne menja i da će njihov jedini sagovornik ostati Španija.

I Američki Stejt department podržao je Madrid u pokušajima "da očuva Španiju jakom i ujedinjenom".

"Katalonija je integralni deo Španije i SAD podržava ustavne mere španske vlade kako bi se Španija očuvala jakom i ujedinjenom", izjavila je portparolka Stejt dipartmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Tanjug/AP

"Berlin gleda sa zabrinutošću na eskalaciju dešavanja u Španiji", rekao je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, napominjući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti "prekršilo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije".

I francuski predsednik Emanuel Makron oglasio se povodom odluke katalonskog parlamenta, poručivši da u potpunosti podržava španskog premijera Marijana Rahoja.

Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se posle, 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

PUDŽDEMON SKLONIO ŽENU I ĆERKE U RUMUNIJU?! Katalonski lider strahuje za bezbednost porodice!

RAHOJ SMENJUJE PUDŽDEMONA: Premijer u Senatu najavio da će to biti prvi potez vlade!

JUNKER PORUČIO KATALONCIMA: Španija nije Jugoslavija, NISTE POD REPRESIJOM?!

PRETNJA POSLANIKA ŠPANSKE PARTIJE U KATALONIJI: Ukoliko proglase nezavisnost separatiste ćemo krivično goniti!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17