• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2017

16:59

TAJNI MANEVAR LIDERA KATALONACA: Pudždemon se potpisao kao PREDSEDNIK VLADE, A NE REPUBLIKE?!

Vesti

TAJNI MANEVAR LIDERA KATALONACA: Pudždemon se potpisao kao PREDSEDNIK VLADE, A NE REPUBLIKE?!

Podeli vest

Francuska agencija AFP navela je da dobila kopiju obraćanja koje je smenjeni secesionistički lider Katalonije Karles Pudždemon danas održao putem televizije i da je taj govor potpisao kao "predsednik vlade Katalonije", a ne kao predsednik republike.

AFP navodi da je u "poruci skrivenog značenja" Pudždemon zatražio od Katalonaca da brane republiku koja je juče proglašena u regionalnom parlamentu i dodao da "u demokratskom društvu samo parlamenti mogu da biraju ili smenjuju predsednike".

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon uputio je danas poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

- Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskog ustava)", kazao je Pudždemon, prenosi Rojters.

PUDŽDEMON SE OBRATIO KATALONCIMA: Pozivam vas da pružite NENASILAN OTPOR odluci španske vlade!

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smenjenom predsedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon, u obraćanju koje je delovalo kao da je ranije snimljeno, želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smeni.

"Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje", kazao je smenjeni katalonski predsednik.

Tanjug/AP

Navodi se da je španski kanal "Seksta TV" u vreme njegovog obraćanja prikazao živi snimak iz bara u Pudždemonovom rodnom gradu Ðironi na kojem se vidi kako on tu ruča i kako ga povremeno u tome prekidaju meštani koji traže selfi sa njim.

Ðirona je prvi grad u Kataloniji u kojem je juče, nakon proglašenja nezavisnosti, sa gradske skupštine skinuta španska zastava i postavljena katalonska.

Katalonski parlament izglasao je juče nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom u skladu sa članom 155 ustava Španije.

(VIDEO) ŠPANSKE MERE PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE: Raspušten pokrajinski parlament, raspisani izbori, SMENJEN PUDŽDEMON!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija