• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2017

22:50

KRVNIK IZ NJUJORKA VIZU ZA SAD DOBIO NA LUTRIJI! Imigrant izveo najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku od 11. septembra 2001.

Vesti

KRVNIK IZ NJUJORKA VIZU ZA SAD DOBIO NA LUTRIJI! Imigrant izveo najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku od 11. septembra 2001.

Podeli vest

Uzbekistanac Sajfulo Habibulajevič Saipov (29), koji je u utorak kamionetom ubio osam, a povredio 15 osoba, dobio je zelenu kartu preko američke lutrije. Preselio se 2010, a u međuvremenu se zakleo na vernost ISIS

Uzbekistanac Sajfulo Habibulajevič Saipov (29), koji je u utorak kamionetom ubio osam, a ranio 15 osoba u Njujorku, vizu za SAD dobio je preko lutrije. Saipov se u Ameriku doselio 2010, nakon što je dobio zeleni karton preko američke lutrije, a u međuvremenu se radikalizovao i zakleo na vernost Islamskoj državi (ISIS).

Radio za "Uber"

Prema navodima njegove rođake Dilnoze Abdusamatove, terorista je bio oduševljen kad je na lutriji dobio zeleni karton.

- Saipov se prijavio za američku lutriju 2009. Nije ni sanjao da će biti jedan od 50.000 ljudi koji godišnje dobiju priliku da odu u Ameriku i tamo rade. Ceo život je sanjao o SAD - rekla je Abdusamatova.

Ona je dodala da je islamista posle preseljenja neko vreme živeo u Ohaju kod prijatelja. Tamo je pokrenuo biznis i otvorio prevozničku firmu "Sajf motors". Nekoliko godina kasnije otvorio je i drugu kompaniju za prevoz "Brajt auto".
- Saipov je mnogo radio. Nikad nije išao na žurke. Samo je išao na posao, na službe u džamiju i odmarao se kod kuće. Ne znam zašto je izveo pokolj - kazala je Abdusamatova.

BELA KUĆA: Napadač na Menhetn Saipov je "neprijateljski borac", TRAMP GA ŠALJE U GANTANAMO!

Bio blizak sa bombašem iz Sankt Peterburga

Sajfulo Saipov bio je blizak sa bombašem Akbardžonom Džalilovim (22), koji se u aprilu ove godine razneo u metrou u Sankt Peterburgu i ubio 14 osoba, otkrio je bezbednjak Ruslan Levijev.
- Saipov ima puno prijatelja u gradu Oš u Kirgistanu, gde živi puno Uzbekistanaca. Imamo dokaze da je poznavao Džalilova, kojeg su teroristi proglasili mučenikom nakon što se razneo u ime ISIS-a - rekao je Levijev.

Terorista se tri godine posle dolaska u SAD oženio Uzbekistankom Nozimom Odilovom (23), sa kojom ima troje dece. U međuvremenu se preselio u gradić Paterson u Nju Džerziju. Pre oko šest meseci počeo je da radi kao vozač za taksi službu "Uber". Dosad je imao oko 1.400 vožnji i niko se nikad nije žalio na njega.
Rukovodioci "Ubera" naveli su da je Saipov prošao sve provere pre nego što je postao vozač kod njih.

- Užasnuti smo ovim stravičnim nasiljem. Kontaktirali smo službe bezbednosti i sarađujemo u istrazi. Nismo znali da je Saipov imao ikakve veze sa ISIS - saopštio je "Uber".

Prema navodima američkih medija, još nije poznato kad se tačno Uzbekistanac radikalizovao. Policija je u iznajmljenom kamionetu, kojim je izveo pokolj, pronašla poruku u kojoj se zakleo na vernost terorističkoj organizaciji.

- Istražitelji su u belom kamionetu našli poruku koju je Saipov ostavio posle napada. U njoj je napisao: "ISIS će živeti večno" na arapskom i engleskom. U vozilu je nađena i zastava Islamske države. To sve potvrđuje da se terorista ranije radikalizovao- rekao je komesar njujorške policije Džejms O'Nil.

ASANŽ O KRVAVOM NAPADU MENHETNU: Da je CIA manje naoružavala teroriste...

Upucan u stomak

On je kazao da Saipov nije bio na listi za nadzor službi bezbednosti.

Zakleo se ISIS

Saipov je u kamionetu ostavio poruku u kojoj je napisao: "ISIS će živeti večno"

- Saipov nije bio privođen zbog kriminala. U aprilu 2016. izdat je nalog za njegovo hapšenje zato što se nije pojavio na suđenju zbog vožnje sa neispravnim kočnicama. U novembru iste godine priznao je krivicu i platio kaznu od 200 dolara - kazao je komesar.

Podsetimo, Saipov je iznajmljenim kamionetom uleteo u utorak oko 15 sati na biciklističku stazu i kosio turiste u blizini bivših bliznakinja Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu. Ubio je šestoro stranaca i dvoje Amerikanaca. Zaustavio se tek nakon što se vozilom zabio u školski autobus. Tad je izleteo iz kamioneta i počeo da vitla sa dva lažna pištolja, vičući "Alahu akbar". Policija ga je brzo upucala, i to u stomak. On je prevezen u bolnicu, gde je operisan i sada se oporavlja.

Uzbekistanac je, inače, izveo najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku posle 11. septembra 2001. Tada su se teroristi Al Kaide avionima zabili u Svetski trgovinski centar i ubili 2.998 ljudi, a ranili 6.291.

Monstrum ponosan što je pobio ljude

Terorista Sajfulo Saipov kazao je juče policajcima da je ponosan što je izveo krvoproliće i ubio osam, a ranio 15 osoba na Menhetnu. Krvnik je saslušan u bolnici čim se probudio posle operacije izvedene jer je ranjen u stomak prilikom hapšenja.
Izvor iz policije je rekao da se islamista smejao i kazao da mu je drago jer je pobio nevine ljude.
- Monstrum je bio vidno iscrpljen posle operacije, ali nije pokazao ni trunku kajanja. Samo je kazao: "Ponosan sam jer sa ubio hrišćane" - naveo je izvor.
On je dodao da će terorista opet biti saslušan narednih dana.
Guverner Njujorka Endrju Kuomo nazvao je Saipova velikom kukavicom.
- Saipov se radikalizovao unutar SAD. Nije putovao na Bliski istok. Preko interneta je održavao veze sa džihadistima ISIS - rekao je Kuomo.

 

 

 

 

G


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija