• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2017

20:17

ORBANOVA MAĐARSKA BLOKIRA UKRAJINU U NATO: Budimpešta traži promenu FAŠISTIČKOG ZAKONA O OBRAZOVANJU!

Vesti

ORBANOVA MAĐARSKA BLOKIRA UKRAJINU U NATO: Budimpešta traži promenu FAŠISTIČKOG ZAKONA O OBRAZOVANJU!

Podeli vest

Mađarska, pozivajući se na principe konsenzusa u NATO-u, počela je proces blokade svih inicijativa Ukrajine u Alijansi, saopštila je potpredsednica Vlade Ukrajine Ivana Klimpuš Cincadze internet magazinu „Evropska pravda"

- Ukrajina je zabrinuta ulimativnim ponašanjem Mađarske zbog nezadovoljstva zakona o obrazovanja. Svi naši pokušaji vođenja dijaloga razbijaju se o nespremnost mađarske strane na dijalog - rekla je ministarka.

Ona je dodala da Bukurešt koristi principe konsenzusa u NATO-u i „blokira efikasnost razvoja“ ranije „planiranih stvari“ između Ukrajine i Alijanse.

Upravo zato, dodala je potpredsednica Vlade, ministar obrazovanja i nauke Lilije Grinjevič 6. novembra je održao hitnu poseta sedištu NATO-a.

Klimpuš Cincadze je izjavila da je samo Mađarska od svih država koje su zabrinute novim ukrajinskim zakonom o jeziku izabrala put blokade.

Mađarska je inicirala promene u projektu deklaracije samita „Istočnog partnerstva“, koji će se održati 24. novembra u Briselu zbog novog ukrajinskog Zakona o obrazovanju, izjavila je potpredsednica Vlade Ukrajine Ivana Klimpuš Cincadze internet-magazinu „Evropska pravda“.

„Vidimo kako se pojavljuju dodatne formulacije u višestranim dokumentima, na primer u projektu deklaracije ’Istočnog partnerstva‘“, izjavila je Klimpuš Cincadzeva.

MAĐARI LJUTI NA UKRAJINCE: Budimpešta će blokirati put KIjeva ka EU!

Prema njenim rečima, Budimpešta insistira da deklaracija sadrži formulacije da države-partneri treba da „poštuju ona prava koja već imaju lica koja pripadaju nacionalnim manjinama“. Potpredsednik Vlade je dodao da se diskusija o završnom projektu deklaracije nastavlja.

Očekuje se da će 11. decembra Venecijanska komisija saopštiti svoje mišljenje o ukrajinskom Zakonu o obrazovanju. Eksperti komisije su krajem oktobra posetili Ukrajinu, gde su se sastali sa predstavnicima nacionalnih manjina i poslanicima Vrhovne rade.

Zakon koji ograničava mogućnost učenja na jezicima nacionalnih manjina stupio je na snagu 28. septembra i biće uvođen etapno do 2020. godine. Vlade jednog broja zemalja, uključujući Mađarsku i Rumuniju, saopštile su da ovaj Zakon narušava prava nacionalnih manjina u Ukrajini.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17