• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

09.11.2017

18:55

(VIDEO) NOVA RUSKA PODMORNICA IZAZVALA PANIKU U NATO: Knez Vladimir može da svakog da pretvori u pepeo!

Vesti

(VIDEO) NOVA RUSKA PODMORNICA IZAZVALA PANIKU U NATO: Knez Vladimir može da svakog da pretvori u pepeo!

Podeli vest

U novembru će u vodu biti porinuta nova ruska podmornica "Knez Vladimir", koja će moći da ponese više raketa od svojih prethodnika i da pretvori neprijatelja u radioaktivni pepeo, saopštila je televizija TV 2 Norge

U poslednje vreme primećuje se rast aktivnost ruskih podmornica i NATO doživljava "probleme" sa njihovim praćenjem, navodi se u članku.

Moderne, opasne i nečujne

Prema podacima naučno-istraživačkog instituta Oružanih snaga Norveške, nove ruske podmornice su modernije, tiše i bolje opremljene oružjem nego podmornice koje će zameniti. Tokom protekle decenije, Rusija je potrošila velika sredstva za modernizaciju svojih nuklearnih snaga, a oko 60 odsto svih strateških nuklearnih bojevih glava pomorskog baziranja sada se nalaze na Koljskom poluostrvu, naglašava se u tekstu. Prva podmornica klase "Borej" pod nazivom "Jurij Dolgoruki", ušla je u Severnu flotu Rusije u januaru 2013. godine i deluje iz svoje baze u zapadnom delu Murmanskog fjorda.

Rusija nastavlja da gradi vojnu moć i već u novembru nova podmornica "Knez Vladimir" izaći će iz brodogradilišta "Sevmaš", navodi norveška televizija. Podmornice klase "Borej" dužine 170 metara zasnovane su na savremenoj ruskoj "strategiji nuklearnog odvraćanja", a nova verzija podmornice moći će da ponese više raketa od svojih prethodnika, ističe se u članku.

(VIDEO) NOVI UDARAC ZA NATO, RUSIJA LANSIRALA TAJFUN 22800: Ovo čudo je novi gospodar mora i strah i trepet za protivnike!

Norveški stručnjaci smatraju da se na ovoj ruskoj podmornici, koja će ući u službu 2018. godine, moći da se razmesti 20 interkontinentalnih raketa "bulava", dok na tri podmornice klase "Borej" koje su već u službi, postoji prostor za samo 16 nuklearnih raketa dugog dometa.

Knez Vladimir" je prva podmornica klase "Borej" koja je modernizovana, uključujući i da bi bila još nečujnija i "nevidljivija". Prema izveštajima ruskih medija, ona je počela da se razvija tajno "u doba glasnosti", a ti radovi su izvođeni "u okruženju povećane tajnosti" i ni predstavnici brodogradilišta niti vojske nisu objavljivali nijednu fotografiju. Takođe se tvrdi da nuklearna podmornica "Knez Vladimir" može da "pretvori neprijatelje u radioaktivni pepeo", prenosi televizija.

PUTINOV ODGOVOR BIĆE ZASTRAŠUJUĆI! Ameri dižu nuklearne bombardere B-52 i šalju ih na granice Rusije?!

Prema podacima naučno-istraživačkog instituta Oružanih snaga Norveške, nove ruske podmornice su modernije, tiše i bolje opremljene oružjem nego podmornice koje će zameniti. Tokom protekle decenije, Rusija je potrošila velika sredstva za modernizaciju svojih nuklearnih snaga, a oko 60 odsto svih strateških nuklearnih bojevih glava pomorskog baziranja sada se nalaze na Koljskom poluostrvu, naglašava se u tekstu.

Prva podmornica klase "Borej" pod nazivom "Jurij Dolgoruki", ušla je u Severnu flotu Rusije u januaru 2013. godine i deluje iz svoje baze u zapadnom delu Murmanskog fjorda.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao poniranju "Kneza Vladimira" 2012. godine, naglasio je da je stvaranje novih podmornica povezano sa zaštitom interesa Rusije na Arktiku. 

MOSKVA NIJE SMELA POVUČE 650 VOJNIKA SA KIM, TREBALO JE DA IH POŠALJE JOŠ: General Ivašov smatra da je napravljena VELIKA GREŠKA!

- Bez sumnje, mornarica predstavlja sredstvo za zaštitu naših nacionalnih ekonomskih interesa. To se odnosi i na arktičku regiju, gde su koncentrisani jedni od najvažnijih bioloških i prirodnih resursa na svetu - citira televizija Putinovu izjavu.

Tokom nedavnih vojnih vežbi koje su održane "pod rukovodstvom Putina", Rusija je izvršila nekoliko probnih lansiranja balističkih raketa, uključujući i jednu sa podmornice Severne flote u Barencovom moru

Ruske podmornice redovno izvode pohode i vojne vežbe u Barencovom moru i susednim morskim područjima, navodi se u članku. A poslednjih nekoliko godina primećuje se "aktivni rast" kretanja ruskih podmornica u Severnom Atlantiku, izjavio je u oktobru britanski ministar odbrane na zasedanju odbora za odbranu britanskog parlamenta.

AMERIČKA FLOTA NA IZDISAJU! PENTAGON OVO KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Ima manje brodova nego za vreme Prvog svetskog rata!

Pritom, NATO doživljava određene "probleme" u praćenju ruskih podmornica, izjavio je za norvešku televiziju komodor i bivši komandant podmornice Jakob Boresen. 

- Severnoatlantski pakt je ponovo učinio mogućnost njihovog praćenja svojim prioritetom. Zbog toga su se i britanske i američke podmornice vratile u Norveško more - objasnio je Boresen, komentarišući povećanje broja nuklearnih podmornica saveznika u norveškim vodama.

Sa svoje strane, tokom nedavnih vojnih vežbi koje su održane "pod rukovodstvom Putina", Rusija je izvršila nekoliko probnih lansiranja balističkih raketa, uključujući i jednu sa podmornice Severne flote u Barencovom moru. 

A u septembru ove godine, tokom velikih vojnih vežbi "Zapad", sa podmornica u Barencovom moru takođe su izvedena lansiranja raketa, ističe norveška televizija.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija