• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

12.11.2017

14:17

SAKRIJTE SE I PUSTITE RUSE DA PROĐU! Evo šta bi se desilo da se sretnu američki F-35 i ruski Su-35?

Vesti

SAKRIJTE SE I PUSTITE RUSE DA PROĐU! Evo šta bi se desilo da se sretnu američki F-35 i ruski Su-35?

Podeli vest

Borbeni avion "Lokhid Martin“ F-35 trebalo bi da izbegava kontakt sa ruskim jurišnim avionom Su-35, a postoji više razloga da se porede ove dve vojne letelice

Upoređivanje aviona je uvek zabavno, naročito kada njihova imena imaju isti numerički indeks. Naravno, nikada se nije desio pravi sukob F-35 i bilo kog ruskog aviona, a uz malo sreće i puno strpljenja nikada ga neće ni biti, stoga nastavite da čitate ovo poređenje samo kao stvar nagađanja.

Veb-sajt „Skaut“ (Scout) pozabavio se sledećim misaonim eksperimentom: šta bi se desilo kada bi grupa od četiri F-35 srela grupu od četiri Su-35 u borbenoj situaciji?

U prvom odgovoru, koji se nalazi u njihovom članku „Ruski Su-35 prema američkom ’Steltu‘ F-35: Ko pobeđuje?“, zapaža se da je „najverovatniji odgovor da bi promenili kurs i pozvali F-22 ’Raptore‘ i F-15C-ove, koji imaju zadatak da steknu i održavaju superiornost u vazduhu“.

„U međuvremenu, F-35 bi veselo produžili svojim putem na izvršavanje zadataka“, dodali su autori.

Kakve podatke oni imaju koji podržavaju ovu njihovu tvrdnju? Su-35, koji još uvek nije u potpunosti peta generacija vojnog aviona, predstavlja prilično unapređenu verziju pouzdanog aviona Su-27 (NATO naziv „Flanker“), koji je prvi put poleteo 1977. Treba istaći da nadogradnja uključuje novu avionsku elektroniku, nove motore, pa čak i modifikovanu strukturu trupa — što obično označava novi model.

„Su-35 može da dostigne brzinu od 2,25 maha na velikim visinama i 1,13 maha na nivou mora, što je u rangu sa američkim avionom pete generacije F-22 ’Raptor‘. S druge strane, F-35 „jedva može da dodirne 1,6 maha pod punim mlazom“, navodi „Skaut“.

„Dok četiri aviona ’Raptor‘ koji krstare velikim supersoničnim brzinama u retkim slojevima atmosfere iznad 15,24 kilometara mogu efikasno da izaberu kada i gde da se bore, grupa F-35, sporijih aviona koji lete na manjim visinama, mogla bi da bude prisiljena da reaguje na neprijateljske avione sa boljim performansama, ukoliko ne budu pažljiviji“, tvrdi autor članka.

Manje brzine znači manje energije za lansiranje raketa, što, zauzvrat, znači kraći opseg napada. „Skaut“ ističe da F-35 ne može da nosi toliki broj raketa vazduh-vazduh kao F-22.

A sa raketom AIM-9Iks (AIM-9X), koja ima mnogo kraći domet i namenjena je za borbe u vazduhu, F-35 u svojoj konfiguraciji ne nosi nijednu.

Rakete dugog dometa AIM-120 (AIM-120 AMRAAM) za F-35, sposobne za borbe izvan vidnog polja, takođe su podložne ometanju radio-talasa.

„Ako je prisiljen na borbu u vazduhu, vrhunske veštine i iskustvo pilota američkog F-35 mogli da budu jedini faktor koji bi mogao da ga spasi da bude oboren“, tvrdi veb-sajt.

„U suštini, pilot aviona F-35 trebalo bi da izbegava blisku borbu po svaku cenu“.

Treba istaći i da avionu F-35 takođe nedostaje manevarska sposobnost. Svi borbeni avioni u službi američkog vazduhoplovstva mogu da nadmaše F-35 u smislu manevrisanja — uključujući i starije letelice poput F-16 ili čak F/A-18 „Hornets“. Jedina stvar na koju F-35 zaista može da se osloni su njegova „nevidljivost“ i visokotehnološki senzori. Ako pilot ima sreće, mogao bi da izvrši iznenadni napad van vidnog opsega.

Na kraju „Skaut“, kao rezultat svog dobronamernog misaonog eksperimenta, preporučuje da se avioni F-35 samo sakriju i omoguće ruskim avionima širok prostor za prolaz.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija