• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/agencije

15.11.2017

20:56

(VIDEO) ZIMBABVE DAN POSLE: "Puča nije bilo", ali je vojska na ulicama, a predsednik MUGABE U PRITVORU!

Vesti

(VIDEO) ZIMBABVE DAN POSLE: "Puča nije bilo", ali je vojska na ulicama, a predsednik MUGABE U PRITVORU!

Podeli vest

Državni list Zimbabvea "Herald" posle višečasovne tišine objavio je danas na naslovnoj strani sajta da u toj zemlji "nije bilo vojnog preuzimanja vlasti" od predsednika Roberta Mugabea, dok opozicija tvrdi da smenjeni potpredsednik Emerson Mnangagva stoji iza akcije vojske i da će se "veoma brzo čuti da se Mugabe povlači iz političkog života"

Južnoafrički mediji tvrde da se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, kojeg zajedno sa suprugom Grejs od noćas vojska drži u pritvoru, sprema da podnese ostavku samo nekoliko sati nakon što je vojska objavila da je preuzela vlast u Zimbabveu.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

 

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na mir i uzdržanost u Zimbabveu nakon što je tamošnja vojska preuzela vlast nad zemljom.

On je pozvao na "mir, nedostatak nasilja i uzdržanost", preneo je reči generalnog sekretara pomoćnik portparola UN Farhan Hak.

 

 

"Sačuvati osnovna prava, među kojima je sloboda govora i okupljanja je od vitalnog značaja", ocenio je Gutereš.

Gutereš je rekao da političke razlike treba rešavati mirnim putem i dijalogom i u skladu sa Ustavom zemlje. 

(VIDEO/FOTO) ŠTA SE STVARNO DEŠAVA U ZIMBABVEU?! Vojska kaže "nije puč", a MUGABE U KUĆNOM PRITVORU!

Vojska Zimbabvea preuzela je kontrolu u ulicama glavnog grada Hararea tokom operacije koja je prema vojnom saopštenju, bila usmerena da ukloni "kriminalce" iz okruženja predsednika Roberta Mugabea, na čelu zemlje od 1980. godine. 

MUGABE JE STARAC KOJI MORA DA SE ODMARA

Bivši ministar finansija Zimbabvea i aktuelni aktivista Tendai Biti izjavio je danas da je Robert Mugabe "starac kome mora biti dozvoljeno da se odmara".

On je to rekao za afričku televiziju eNCA, a povodom toga što je Mugabe (93) u kućnom pritvoru, prenosi AP.

Biti je kazao da je Mugabe veoma inteligentan čovek, koji "mora da zna da je kocka bačena".

Kako se navodi građani Zimbabvea se nadaju da će, šta god da se desi, sve proteći bez prolivanja krvi.


Posle nekoliko dana zategnutosti izazvanih otpuštanjem potpredsednika zemlje Emersona Mangagve, vojska Zimbabvea je juče stavila Roberta Mugabea u kućni pritvor.

Tanjug/AP

Džonson: Ne želimo da tiranina nasledi drugi tiranin

 

Britanija ne bi želela da vidi da jedan tiranin menja drugog u Zimbabveu, nakon što je vojska preuzela vlast u Harareu, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

"Niko ne bi voleo da vidi tranziciju od jednog neizabranog tiranina na sledećeg. Niko to ne želi. Želimo da vidimo slobodne i poštene izbore", rekao je Džonson u britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

 

 


Ranije danas on je kazao da je teško predvideti kako će se situacija u Zimbabveu razvijati.

- Najvažnija stvar jeste to da svi žele da vide stabilan i uspešan Zimbabve i ja mislim da mi zaista apelujemo na sve da se uzdrže od nasilja- poručio je Džonson.

 

 

 

MOGUĆ DRŽAVNI UDAR U ZIMBABVEU: Tenkovi krenuli ka Harareu, Mugabe optužio SVOG ZAMENIKA ZA IZDAJU!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija