• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2017

20:15

MUGABE SVRGNUT ZBOG ŽENE: Smenjen diktator koji je 37 godina bio na vlasti u afričkoj zemlji!

Vesti

MUGABE SVRGNUT ZBOG ŽENE: Smenjen diktator koji je 37 godina bio na vlasti u afričkoj zemlji!

Podeli vest

Vojska Zimbabvea zbacila i uhapsila predsednika Roberta Mugabea (93). Novi lider postao potpredsednik Emerson Mnangagva (75), koji je trebalo da nasledi predsednika, ali ga je Mugabeova žena Grejs (52) prošle nedelje smenila da bi ona došla na vlast

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) juče je u vojnom puču svrgnut s vlasti posle 37 godina.

Na čelo afričke države došao je potpredsednik Emerson Mnangagva (75), koji je svojevremeno viđen kao njegov naslednik, ali ga je Mugabe prošle nedelje smenio da bi na vlast postavio svoju 41 godinu mlađu suprugu Grejs (52).

Veruje se da je zbog toga Mnangagva, veteran ratova za oslobođenje zemlje od Britanije koji uživa veliku popularnost među vojskom, i organizovao državni udar. 

Nije puč

Ovo je samo tranzicija bez ijedne prolivene kapi krvi, tokom koje su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, kao i stariji čovek kog je iskoristila njegova supruga
stranka ZANU-PF

Uhapšeni kriminalci

Tenkovi, vojni kamioni i borbena vozila u noći između utorka i srede krenuli su ka Harareu, glavnom gradu Zimbabvea. Blokirali su sve prilaze gradu i sam centar, a Mugabea, njegovu ženu Grejs i njihovu porodicu zarobili u predsedničkoj rezidenciji sa 25 soba u predgrađu Hararea. U gradu se čulo nekoliko eksplozija i pucnjava, koje su brzo utihnule. Vojska je zauzela i zgradu državne televizije ZBC, preko koje se obratila građanima.

- Uveravamo naciju da su njegova ekselencija predsednik Republike Zimbabve i vrhovni komandant odbrambenih snaga, drug Robert Mugabe i njegova porodica dobro i da su bezbedni. Na meti su nam samo kriminalci u njegovoj okolini koji su uzrokovali socijalnu i ekonomsku patnju u zemlji. Njih ćemo privesti pravdi. Čim okončamo našu misiju, sve će se vratiti u normalu - naveo je šef logistike general-major SB Mojo uživo u TV obraćanju.

Vojska je istakla da u pitanju nije puč, već samo tranzicija vlasti.

- Tih nekoliko pucnjeva koji su se čuli ispalili su pokvarenjaci koji su se opirali hapšenju, ali su oni sada pritvoreni - naglasio je Mojo.

To je potvrdila i Mugabeova marksistička partija Afrički nacionalni ujedinjeni patriotski front (ZANU-PF).

- Nije bilo puča, ovo je samo tranzicija bez ijedne prolivene kapi krvi, tokom koje su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, kao i stariji čovek kog je iskoristila njegova supruga - naveo je ZANU na Tviteru. 

Grejs pobegla u Namibiju?

Prema navodima južnoafričkog sajta "Vesti 24", Mugabe je uspeo da se nagodi sa vojskom da njegova žena Grejs ode iz zemlje, a da će on u tom slučaju podneti ostavku. Kako izvori iz Zimbabvea navode, Grejs je juče u toku dana otišla u Namibiju.

Prema izveštajima agencija, osim predsednika i njegove porodice, u kućni pritvor stavljen je i ministar finansija Ignacijus Čombo, vodeća figura u takozvanoj G40 frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Mugabeova žena Grejs. Takođe, uhapšeno je još nekoliko najbližih saradnika Grejs Mugabe.

Ona je, kako se veruje, i glavni razlog izvedenog vojnog puča. Grejs je, prema navodima izvora iz Zimbabvea, godinama koristila svog muža i preko njega upravljala državom. Takođe, krala je državne pare da bi ona i njeno troje dece koje ima sa Mugabeom, kao i njen sin iz prvog braka, vodili raskalašan život.

Zajedno sa mužem sistematski je pljačkala državne rudnike dijamanata, što je od njih i njihovih najbližih saradnika napravilo milionere, dok se s druge strane narod sve vreme borio sa nemaštinom.

Armija uz Krokodila

Međutim, kap koja je prelila čašu dogodila se prošle nedelje, kad je Grejs od supruga izričito zahtevala da sa mesta potpredsednika smeni Emersona Mnangagvu, koji je nakon ratova za nezavisnost zemlje bio šef tajne službe i doskoro jedan od najodanijih Mugabeovih saradnika.

Mnangagva, koji je zbog svoje brutalnosti u ratu dobio nadimak Krokodil, trebalo je da zameni Mugabea na funkciji predsednika Zimbabvea, ali je Grejs izdejstvovala da on 6. novembra bude smenjen zbog "kovanja zavere da svrgne predsednika i nepoštovanja države".

Svrgnuti potpredsednik je odmah otišao u Južnu Afriku, ali je poručio da će brzo vratiti i osvetiti. Nakon toga, komandant vojske general Konstantin Čivenga, inače nekad veoma blizak saradnik predsednika, javno se odrekao Mugabea i poručio mu da vojska neće oklevati da preuzme vlast ako bude trebalo.

Upravo se to i dogodilo. Veruje se da je Čivenga zajedno sa veteranima ratova za nezavisnost Zimbabvea organizovao puč i povratak u zemlju nekadašnjeg saborca Mnangagve, koji je preuzeo vlast.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija