• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

29.11.2017

10:08

KRAJ SAPUNICE! KIM MOŽE DA LANSIRA NUKLEARKE NA SAD: Svet strepi, Kina poziva na suzdržanost, MOSKVA DA JE KRIVICA NA VAŠINGTONU!

Vesti

KRAJ SAPUNICE! KIM MOŽE DA LANSIRA NUKLEARKE NA SAD: Svet strepi, Kina poziva na suzdržanost, MOSKVA DA JE KRIVICA NA VAŠINGTONU!

Podeli vest

Kim Džong Un saopštio je, nakon lansiranja interkontinentalne balističke rakete "hvasong-15", da je Severna Koreja postala nuklearna sila. Stižu osude iz celog sveta, SB UN će o svemu raspravljati na vanrednoj sednici. Kina poziva na suzdržanost, Vašington preti kontramerama, a Moskva da je Kimova reakcija podstaknuta od strane zapaljive retorike i akcija Vašingtona

U saopštenju, koje je pročitala severnokorejska televizijska voditeljka, navodi se da je Severna Koreja "uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu koja je pala u more u blizini Japana i celokupno američko kopno stavila u domet svog nuklearnog oružja", prenosi danas Rojters.

Severna Koreja je sebe opisala kao "odgovornu nuklearnu silu", saopštivši da je svoje strateško oružje razvila kako bi se odbranila od "politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista".

Nova raketa "hvasong-15", nazvana po planeti Mars, naprednija je verzija ICBM koja je dva puta testirana u julu, navela je Severna Koreja, a ta raketa dizajnirana je s ciljem da ponese "superveliku tešku bojevu glavu" i ima mnogo više prednosti u svojim taktičkim i tehnološkim karakteristikama u poređenju s ranijim raketama.

Najnovije raketno testiranje Pjongjang je izveo juče, prvi put od polovine septembra, a nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp tu zemlju stavio na američku listu zemalja za koje SAD tvrde da podržavaju terorizam, što Vašingtonu omogućuje uvođenje dodatnih sankcija.

MRAČNA PROGNOZA LAVROVA: Rat sa Severnom Korejom, PRVI DAN - MILION MRTVIH!

Severna Koreja, koja je u septembru izvela svoju šestu i najveću nuklearnu probu, ispalila je desetine balističkih raketa pod mandatom Kim Džong Una, prkoseći međunarodnim sankcijama, a u najnovijem testiranju je ispalila raketu koja je dosad najviše i najduže letela.

Pjongjang navodi da je nova raketa dostigla visinu od oko 4.475 kilometara - što je više od 10 puta više u poređenju sa visinom na kojoj se nalazi Međunarodna kosmička stanica - i da je letela 950 kilometara tokom 53 minuta.

Beta

Na osnovu putanje i udaljenosti, nova raketa verovatno imat domet veći od 13.000 kilometara - više nego dovoljno da stigne do Vašingtona i ostalih delova SAD, saopštio je Savez naučnika sa sedištem u SAD, uz napomenu da je nejasno koliko je punjenje raketa nosila i da li može da nosi veliku bojevu glavu i koliko daleko.

KIM DŽONG UN OSUDIO TRAMPA NA SMRT: Nije smeo da ga nazove kukavicom i "malim debelim"!

U međuvremenu, američki, japanski i južnokorejski zvaničnici složili su se da je raketa, koja je sletela unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana, verovatno ICBM, dok je Pentagon saopštio da ta proba nije predstavljala pretnju po SAD, njihove teritorije niti saveznike.

Japanski zvaničnici su saopštili da je raketa pala u more blizu Japana, ali nisu naveli da li je prouzrokovala bilo kakvu štetu.

Tramp je razgovarao telefonom s japanskim premijerom Šinzom Abeom i južnokrejskim predsednikom Mun Džae Inom, a sva tri lidera su potvrdila svoju posvećenost borbi protiv severnokorejske pretnje, pri čemu je Tramp istakao da je "to situacija koja se može rešiti".

(VIDEO) AMERIČKI GENERAL ŠOKIRAO KONGRES: Ne dirajte Kima, IZGUBIĆEMO RAT PROTIV SEVERNE KOREJE!

Osude i iz NATO, koji je najoštrije osudio najnoviju probu balističke rakete od strane Severne Koreje. 

- To predstavlja nastavak kršenja više rezolucija Saveta bezbednosti UN, što podriva regionalnu i međunarodnu bezbednost", naveo je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kina se nada da će sve strane postupati oprezno kako bi se sačuvali mir i stabilnost, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Izveštaji koji govore o lansiranju interkontinentalne balističke rakete od strane Pjongjanga, prve od septembra, verovatno je  podstaknnuto od strane zapaljive retporike i akcija Vašingtona, koji odbija da ih smanji, rekao je Konstantin Kosačev.

(VIDEO) KIM DŽONG UN IZAZVAO POMETNJU U NJUJORKU: Prošetao ulicama do Trampove kule!

- Činjenica je da je u poslednja dva meseca Severna Koreja demonstrirala suzdržanost i nije ni na koji način provocirala međunarodnu zajednicu. Pjongjang je, najverovatnije, očekivao isto suzdržavanje kao odgovor od strane Zapada, kako u osudama tako i u reakcijama - rekao je senator Kosačev, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Ruske Federacije, dodajući da, Zapad izgleda nije zainteresovan za takvu detenciju.

Odluka Pjongjanga da podseti Vašington o smrtonosnoj sili kojom raspolaže nakon kratke pauze, pokazuje da je strpljenje Severne Koreje završeno", rekao je Kosačev.

Najnovije lansiranje rakete može biti usmereno isključivo na testiranje reakcije Vašingtona, tvrdi zamenik šefa Komiteta za odbranu i bezbednost Franc Klincevič, naglašavajući da Pjongjang još nije komentarisao izveštaje.

LUKAŠENKO SRBIJI ŠALJE ČAK 12 MIGOVA, RAKETE BUK I S-300! Srbija postaje ubedljivo NAJJAČA VOJNA SILA U REGIONU!

- Ne znam koji je konkretni uzrok testa. Ne isključujem da je u ovom slučaju to bila neka vrsta "probnog balona" kako bi se videla reakcija suprotne strane - rekao je Klincevič, dodajući da se nada da će Vašington "imati dovoljno mudrosti da se uzdrži od bilo kakvih akcija odmazde" kao odgovor na prikazivanje sile Pjongjanga.

Rusija je, sa svoje strane, uvek spremna da se suprotstavi svakom pokušaju da se ugrožava globalna bezbednost "bez obzira na to odakle dolazi", naglasio je on


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija