• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2017

09:56

ADVOKAT: Sakašvili optužen za pokušaj rušenja vlasti!

Vesti

ADVOKAT: Sakašvili optužen za pokušaj rušenja vlasti!

Podeli vest

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, koji je danas uhapšen u Kijevu, optužen je za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti, izjavio njegov advokat Pavel Bogomazov

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, uhapšen je u Kijevu na krovu njegove kuće, odakle je prethodno pretio da će da skoči.

- Sakašvili je optužen za pokušaj rušenja ustavnog sistema - rekao je Bogomazov.

Kako prenosi Tass, Sakašvili je sa lisicama na rukama odveden iz njegove kuće, a specijalne bezbednosne snage Ukrajine su izvele pretres kuće.

(VIDEO) ZAVRŠENA DRAMA U KIJEVU: Uhapšen bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili!

Ipak, njegove pristalice pokušavaju da spreče policiju da odvede Sakašvilija u pritvor, a Tas s izveštava i o sukobima u blizini automobila u kojem se ovaj političar trenutno nalazi.

Printscreen You Tube

Mediji su izvestili da se na mestu događaja nalazi oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca.

Bivši predsednik Gruzije, kod kojeg je policija došla rano jutros kako bi izvršila pretres stana, prethodno se popeo na krov i zapretio da će skočiti, javila je televizija 1+1.
Britanski Independent je preneo da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici.
Printscreen You Tube


Oni su, prema tvrdnji Sakašvilijevog bliskog saradnika Davida Sakravedlidzea, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres.
Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će da skoči sa krova kuće.

Ukrajinski poslanik Vikotor Čumak je medijima saopštio da je Sakašvili uhapšen.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga uhapšen je dva dana nakon što je organizovao miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da "uklone diktaturu oligarha" i umesto toga uspostave "diktaturu srednje klase".
Printscreen You Tube

- Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase - rekao je tom prilikom Sakašvili.

On je organizovao "Maršu za opoziv (impičment)" predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi.

Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

- Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade - rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.
Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.
Independet navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija